Over dørstokken ligger en spennende verden av muligheter! Her er mine tips til uteaktiviteter og trening for både store og små. Sist oppdatert 28.04.20
Gjør det GØY
Det viktigste på tur er å få gode opplevelser og ha tid til å samle gyldne øyeblikk underveis. Når man skal ha med barn er det lurt å planlegge litt ekstra og sørge for god stemning. Mitt mål er alltid å få barna til å kose seg og ha det morro på tur, slik at man får dem med seg på nye, og etter hvert også litt lengre turer. Lengre turer krever at barna selv har lyst og «indre motivasjon» for å gjennomføre turen.
– Jeg likte den turen, sa Nila til meg etter en fjelltur. – Hvorfor det? spurte jeg. – Det var morro! Der og da fikk jeg bekreftet at det viktigste for å lykkes med barn på tur er å gjøre det GØY.
Planlegging
Ta med hele familien på planleggingen slik at de får lyst og eierskap til opplegget – selv om det bare er snakk om en liten rusletur. Hvor skal vi gå? Hva slags mat skal vi ha med? God mat og nok drikke er viktig. Legg gjerne turen til en dag med noenlunde bra vær – men regn-safari er også gøy! Sørg for god stemning, ikke stress og mas på ungene før avgang og underveis. Beregn god tid og ikke ha avtaler rett etter turen som må rekkes.
Gode klær og sko. Kle barna i flere lag og ha med gode klær i sekken. Ta av og på plagg avhengig av om barna fryser, blir varme eller våte. Klærne må gi stor bevegelighet og ikke være for store, for små eller stive og ubehagelige. Barnas utstyr bør være minst like bra som ditt eget, og kjøp kvalitet som varer – det er bra både for lommeboka, naturen og miljøet.

Mobil og skjerm. Mange barn bruker mye tid på skjerm og forslag om tur blir kanskje møtt med heftige protester. Fortell dem at det ikke er skjermtid før og under turen. Men premien for å gå tur er at dere skal spille Packman (eller noe annet kult) sammen og se hvem som vinner. Hvis turen er under en time, spiller dere i max 30 min. Hvis turen er over en time, spiller dere i max 1 time. Vinneren får velge om dere skal lage vafler, sjokoladekake eller gulrotkake. Lag kaken sammen og ha det gøy mens dere holder på! Mens dere spiser kaken kan dere se på bilder fra turen og snakke om hva som var bra, hva dere vil gjøre annerledes neste gang – og hvor neste tur skal gå.
Underveis på turen er det viktig at de voksne er aktivt til stede og er med på leken selv. Tving deg selv til å la mobilen ligge i lomma, med mindre du skal ta bilder. Ikke ta bilder hele tiden, og ikke begynn å se på bildene der og da – det gjør dere etter turen. Barna kan låne telefon av de voksne til å ta bilder – egne telefoner ligger igjen hjemme.
Aktiviteter. Før turen bør du tenke igjennom hvilke aktiviteter som kan egne seg underveis – men vær fleksibel og dropp eller juster «opplegget» ved behov. Hvis barna finner på ting selv, så la dem bare holde på! Gi barna oppmerksomhet, ros og mestringsfølelse. Nedenfor finner du mange ideer til aktiviteter dere kan gjøre utendørs.
Aktiviteter og utetrening
Tur handler om bevegelse og kan gjerne kombineres med trening. Her er forslag til aktiviteter for store og små som gjør turen morsom og gir styrke i kroppen.

- Plukk plast og søppel – god trening og lærerik «skattejakt» for barna. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!
- Dekktrening – få frisk luft og bli sterk i hele kroppen samtidig
- Turorientering – Oladilt. Detaljerte kart som også barn kan lære å bruke.
- Stolpejakt
- Gå / jogg / løp. Finn en bakke eller trapp og løp opp og ned i eget tempo. Lag ei rundløype i borettslaget eller i nærskogen
- Roing / kajakk
- Sykling
- Ridning
- Sparkesykkel. Gjerne i hinderløype – ta tiden og se hvem som vinner
- Hopp lengde og høyde
- Hopp tau
- Hopp strikk
- Hopp på trampoline (spør naboen om å låne)
- Hinderløype. Bruk ting hjemme eller ting dere finner i skogen. Det er morro å balansere, krype under og over hinder. Kjør konkurranse i løypa.
- Trenings-stasjoner: Lag X antall stasjoner med ulike øvelser som for eksempel situps, armhevinger/push-ups, knebøy, planken og spretthopp. Flere ideer
- 5-kamp. For eksempel: Kaste melkespann eller tung stein, lengdehopp, spydkast, pil og bue, løpe på tid, hinderløp, planken eller andre styrkeøvelser.
- Padletur i Packraft, kano eller kajakk
- Klatring og klyving: Lek underveis, i trær, på steiner og skrenter. Hvis dere lærer dere å sikre og klatre inne først, kan dere etter hvert ta med tau og klatreutstyr ut.
- Svøm i et vann. Utfordre barna til å ta sitt første vårbad – husk stort håndkle og varme klær til skift. Vær varm i kroppen før badet – og rør dere etterpå for å bli varme!
- Lag danseshow, theater eller rollespill (eks. lille rødhette og ulven)
- Yoga for nybegynnere
- Door-gym – du trenger en dings i ei dør, eller du kan bruke baksiden av trappa eller en gren i skogen
- Styrkeøvelser, for eksempel disse ni:
- Stup kråke eller rull ned en gressbakke
- Ta av skoene og løp barbeint på gress eller i en mosemyr i skogen. Prøv å gå barbeint eller med sokker på stier i skogen.
- Balanser på trestammer som ligger over bekker, myrer etc.
Lag
- Spikk knagger eller andre figurer av bjørk eller einer.
- Lag kongledyr og bygg en dyrepark av stein, mose, kvister osv.
- Finn steiner og stable høyest mulig tårn.
- Seljefløyte
- Lag kjepphest, ta den med på tur, lag hindere…
- Fiskestang: Spikk pinne og fest på snøre, krok og mark

Lek
- Spør: «Hva tenker jeg på» mens dere går. Eks: Du tenker på «ekorn» og så må de andre begynne å stille spørsmål: Er det en ting? Er det et dyr? Lever det i Norge» osv. Du kan bare svare ja eller nei.
- Alle får 10 kongler og så får man 1 poeng for hver kongle som treffer trestammen.
- Konglekrig
- Boksen går
- Gjemsel
- Turbingo: La de minste lete etter ting på tur.
- Kast GRIS: Når du mister ballen første gang får du G, andre gang R…eller bare kast og tell antall kast (ballen må ikke treffe bakken).
- 15 gjelder
- Tampen brenner: Gjem snop i skauen og la ungene lete. Jo nærmere de kommer, jo «varmere» blir det.
- Kast på stikka
- Har dere skredsøker kan barna lete etter overraskelser, påskegg etc. i lyng, snø etc.

Annet
- Overnatt under åpen himmel, i gapahuk, sov i telt i hagen eller på trampolina med madrass.
- Ta med kikkert, finn et utkikkspunkt og la ungene se.
- Ta med litt sukker eller brødsmuler, strø på ei maurtue og se hva som skjer
- Engelsktrening: Beskriv noe du ser i skogen («it’s hard, it’s brown, it can burn…») og så må ungene løpe og ta på tingen (hvis mulig). Den som gjetter riktig får beskrive en ny ting på engelsk.
- Fotosafari: Gi barna hvert sitt kamera og dra på jakt etter gode motiver i naturen.
- La maurene få noen smuler og følg med på hva som skjer
- Spill munnspill eller blokkfløyte i skogen
- Finn 10 forskjellige planter og finn ut hva de heter.
- Finn insekter, putt dem i et glass med pustehull – og slipp dem pent ut igjen etterpå. Forklar barna hvor viktige insektene er for oss mennesker. Bok: Insektenes planet
- Lån en hund og ta med på turen (eller ta med pus hvis du har)
- Prøv å gå 15 minutter i stillhet. Naturen har en egen, rolig stemme som er god å lytte til. Snakk gjerne sammen etterpå om hvordan det var å gå i stillhet.

Ta pause – spis ute
God mat og hvile er viktig. Noen barn spiser og drikker for lite til frokost og trenger raskt påfyll for å holde helt til lunsj. Påfyll av energi er viktig for humøret på tur! Dessuten skader det ikke å hvile litt. Det er deilig å legge seg ned i / på vindsekken og kikke opp på trærne som vaier i vinden. Lukk gjerne øynene og ta en blund!
- Lag gjerne bål, men sett deg inn i bålreglene først. Sank ved til bål på bakken. Ikke skad eller kutt ned friske trær! En liten tursag er fin å sage med. Hvis du har med øks kan store barn prøve å hogge ved – men husk førstehjelpsutstyr og vær forsiktige. Slukk bålet med vann før dere drar. Ikke tenn bål inntil store steiner hvor det ikke har vært bål før. Steinene kan sprekke og bli ødelagt. Lær barna om sporløs ferdsel i naturen.
- Matpakke funker alltid. Nugatti på brødskiva er lov. Tykt lag er lov. Salat i boks med lokk er også godt. Sjokoladekake eller gulrotkake er aldri feil.
- Har du ikke tid til å planlegge full middag, kan dere prøve Real Turmat. Nila (11) sin favoritt er pasta bolognese
- Pølser, pinnebrød eller toastjern som kan stikkes inn i flammene straks du har fått fyr.
- La ungene steke pannekaker eller lapper. Ta med brenner, gass, steikepanne, smør, stekespade. Røren kan du ha med på flaske.
- Hengekøye: Les bok for barna mens de koser seg med dessert i hengekøya og kikker opp på tretoppene som vaier.
- Ta med søppel hjem!
Hjemme / i hagen
- Åpne vinduene, vaske dem, støvsuge huset og rydde.
- Gjør hagearbeid
- La barna sette opp telt alene. Barna kan f.eks spørre voksne 3 ganger…
- Fotballkamp eller skyting på mål
- Krokket / crocket
- Tegn med kritt (figurer eller hopp paradis)
- Hogg ved og lag en skikkelig fin vedstabel
- Badminton
- Kubbespill
- Plant frø inne og ta plantene ut i hagen seinere.
- Fly drage
- Utebowling: La barna lage egen bowlingbane med tomme flasker + ball.
- Kurong
- Biljard
Vinter
- Randonee-tur i fjellet med barn
- La ungene leke med pulken
- Dra unger på akebrett etc. med dekktrenings-utstyret
- Langrenn
- Snøhule
- Ta snøbad med ullsokker på og løp inn foran peis, opp i badekar eller inn i badstu etterpå.
- Lag en snøhaug, form den til en flat seng og sov på den med vindsekk og sovepose.
- Annet: Lag engler i snøen, snøballkrig, aking, hoppe på ski eller brett, skøyter, lag snølykt, grill ute i en snøhaug…

Helt til slutt
Jeg håper dette var nyttig lesning! Listen utvides og justeres stadig når vi kommer på nye tanker og ideer. Tips meg gjerne om flere aktiviteter! Følg oss gjerne på Instagram og se hva vi bedriver tiden med i disse dager 🙂
Hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –
Se også:
- Hvordan kle seg på tur
- Våre pakkelister for ulike turer
- Pakkeliste for fottur med overnatting ute (brynje.no)
- Et eventyrlig friår med familien på hytte i fjellet
- Friluftsliv i skolen – undervisningsideer
- Treningute.no
2 tanker om “Få med familien på tur og nyt trening og bevegelse i frisk luft”