Om oss

Hei, så hyggelig at du tok turen innom den nye bloggen vår! Bjørn og jeg er erfarne fjellfolk og turledere som brenner for friluftsliv og bevegelse ute. Vi møttes i en vindsekk i Jotunheimen, og siden har vi vært på tur. Vi har to jenter – Nila (2008) og Bjørn er far til Vilde (1998).

I 2013/14 leide vi ut huset ved Østmarka og tok et eventyrlig friår på hytta i fjellet. Målet var å nyte naturen og ha mer tid sammen. Friåret i fjellet er forlengst over, men livet er forandret på mange måter. Rekkehuset vårt er døpt om til «hytta i Østmarka». Det føles best sånn. Så ofte vi kan drar vi til fjells, og i hverdagen koser vi oss på tur i skog og mark.

Toppbilde_friluftsliv.no_1180x360
Friluftsglede er å gni seg inn med gjørme på fjelltur 🙂

Vi har valgt å leve enda enklere nå enn før friåret startet. Ting vi ikke trenger selges unna på Finn.no og penger settes inn på «drømmekontoen». Når vi har mindre å tenke på og slipper å ta mange kompliserte valg, går det kjapt å pakke sekken og jakte drømmer.

Med denne bloggen ønsker vi å inspirere flere til å nyte og ta vare på naturen, eie mindre og leve mer. Vi ønsker å få frem at friluftsglede kan være så mangt – det kommer helt an på hvem du spør. Noen liker konkurranse, fart, adrenalin og lange, tøffe turer med blodslit. Andre liker best å rusle rolig langs en gjengrodd sti og reflektere over livet. Begge deler kan gi stor glede – og derfor finnes det ingen fasit og ingen regler for hva som er «sann» friluftsglede.

Vi sier ja takk, begge deler; vi elsker både små og store turer, høyt og lavt, hele året rundt. Når man samler gyldne øyeblikk blir man rik uansett hvor ferden går. For oss handler det om å nyte underveis, mestre nye ting og glede seg.

18056649_10155367235718933_6121967159225920495_n.jpg
Topptur på randonee-ski for nybegynnere til inntekt for klinikk i Månefjellene, Uganda

Vi har mange drømmer på lager og derfor er det viktig for oss å være i bevegelse og holde kroppen i form. Når jeg trekker bildekk gjennom Østmarka og folk spør hva jeg skal, sier jeg som Randi Skaug; «jeg skal bli en gammal spreking».

Vi har syyykt stor tro på at det meste er mulig å få til hvis man virkelig vil. Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Det er ikke tanken som teller. Lag en plan. Sørg for god timing. Og så gjør du det. 99 % gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en avgrunn med to korte steg. Du må ta sats og hoppe!

Christin Oldebråten (1974)

Christin er opptatt av friluftsliv, bevegelse og mestring
Ut på tur, alltid blid 🙂

Jeg elsker å være på tur. Friluftsglede.no er mitt påfunn, og jeg gleder meg vilt og hemningsløst til å utfolde meg her med tanker og skriblerier. Så får vi se hvordan det utvikler seg!

Kort fortalt er jeg er en norsk turleder, klatrer og friluftsinspirator som syns det er utrolig gøy å ha med folk på tur. Jeg digger Østmarka, toppturer i Jotunheimen, randonee-ski, overnatting under åpen himmel, klatring og dekktrening.

Hvert menneske må gjøre noe selv for å bevare naturen. Det er ikke tanken som teller! Så derfor driver jeg og plukker plast hver dag og prøver å få med meg flere.

Jeg trengte et friår til fjells for å lære mer om hva jeg trenger for å ha det bra. Jeg fant ut at det er lurt å leve litt saktere og tenke riktige tanker. Da går det mye lettere å gjennomføre små og store drømmer. Jeg er på god vei!

Hjembygda mi heter Mitandi og ligger i Månefjellene, Uganda. Her driver jeg et helsesenter for mor og barn og hjelper skolebarn på dugnad med 0 kr til administrasjon. Tusen takk til alle gode hjelpere som gjør det mulig! Nær hytta mi ligger Afrikas 3. høyeste fjell og Nilens kilde; Mt Margherita (5109 m). En gang ruslet jeg til topps på Kilimanjaro (5895 m) for å akklimatisere meg til Mt. Margherita. Kili er absolutt en fin tur, men for meg er Rwenzori helt andre boller…

Jeg er utdannet sivilmarkedsfører og har jobbet mye med digital synlighet, digitalt innhold, utvikling av nettsider og sosiale kanaler.  På CV’n min finner du storebrand.no, klp.no, nhoreiseliv.no og andre greier.

Bjørn Tjomsland (1969)

10344096_895941060432193_4585937776894782251_o

Randoski og fotballshorts er helt konge!

Bjørn fant jeg helt tilfeldig i en vindsekk på Smørstabbreen. Han var varm og jeg var kald, så det oppsto raskt en win-win situasjon som endte med at vi giftet oss i Hensåsen kyrkje i Vang, Jotunheimens forgård.

Bjørn er en sindig sørlending som har lært meg å gå i «bukselommetempo» på tur. Han hiver en god klype salt i kakaoen og mener at det sjelden lønner seg å gå ut på tur før kl. 10 om morgenen. Ellers risikerer man jo å ikke få se månen komme opp.

Bjørn har vokst opp på gård i Søgne og vært sauegjeter på Hardangervidda. Han gikk sin første fjelltur på ski i olabukse i Setesdalsheiene. Da de kom frem i 22-tiden, var hytta stinn av folk som så rart på dem, så da gikk gutta fra Søgne like godt videre i måneskinn til neste hytte, flere timer unna.

Bjørn har jobbet i saniteten i militæret og er en dyktig turleder. Han elsker toppturer på randonee og spiller mye fotball. Til daglig jobber Bjørn i Storebrand hvor han har hatt flere roller innen IT og Kapitalforvaltning.

Vår livsfilosofi: «Eie lite. Leve mer. Samle gyldne øyeblikk og gjennomføre drømmer. Det er ikke tanken som teller.»

Inspirasjonskilder: