Helseklinikk i Uganda

Hjembygda mi heter Mitandi og ligger på 1800 m høyde i de vakre Månefjellene i vest-Uganda. Jeg driver den lokale helseklinikken på stedet. Nå trenger jeg flere som vil spleise på månedslønn til helsearbeiderne!


Jeg, Christin Oldebråten, var 13 år da jeg kom til Mitandi, og det tok ikke lang tid før jeg ble glad i både naturen og Bakonjo-folket. Det gjorde sterkt inntrykk på meg når fødende kvinner ble fraktet ned bratte fjellsider i trillebår til huset vårt midt på natta. Det striregnet, det var kaldt og de fortvilte øynene som så på oss glemmer jeg aldri. Vi kastet presenninger baki bilen og raste av gårde til et sykehus som ligger langt unna. Men da var det ofte for sent både for mor og barn. «Hjelpen» de hadde fått i jordhytta av ukyndige fødselshjelpere hadde som regel gjort ting verre.

g_Tl8f7OEJ_Tl8f7OEJ_1
Klinikken på Mitandi

 

En av de beste klinikkene i fjellområdet

I 2001 startet jeg og mine foreldre å bygge opp klinikken sammen med lokalbefolkningen i området. I dag driver vi klinikken og utbetaler fast månedslønn til helsearbeiderne.

Vi hadde ikke klart dette alene; alt vi får til på Mitandi skyldes at gode enkeltmennesker har valgt å støtte arbeidet:

  • Venner, kjente og kolleger har bidratt gjennom mange år som lønnsfaddere, fødselsfaddere eller skolefaddere.
  • Min nåværende arbeidsgiver Brynje of Norway spleiser på månedslønn til helsearbeiderne.
  • Storebrand, KLP, Opsahl Bolig, Lions Club Hamar og Statoil har tidligere støttet med engangsbeløp som gjorde at vi fikk opp viktige bygninger og vannforsyning fra fjellene.


Vi er svært takknemlige for all drahjelp vi har fått hittil! Uten deres personlige engasjement hadde ikke klinikken eksistert. Svært mange liv er reddet, og svært mange har fått bedre liv!
I dag er klinikken rangert av ugandiske helsemyndigheter som en av de beste i Rwenzorifjellene.

 

g_RAdOVRQP_RAdOVRQP_1

Klinikken betyr mye for kvinner og barn

  • Klinikken har fokus på mor, barn og familiehelse.
  • Vi har 40-50 fødsler hver måned og 99 % av fødslene går bra.
  • Stadig flere velger å bruke prevensjon. De siste 20 årene har holdningene til prevensjon endret seg mye takket være klinikken! Foreldre i området står nå bedre rustet til å ta vare på seg selv og barna de velger å få. Det er svært viktig å bidra til lavere befolkningsvekst i Uganda, både med tanke på fattigdomsbekjempelse og bevaring av natur og miljø.
  • Gravide kvinner med HIV får oppfølging slik at HIV ikke overføres til babyen.
  • Klinikken vaksinerer barn og gjennomfører helsekontroll.
  • Helsearbeiderne reiser rundt i fjellene og underviser folk om helse.

 

50784583_2282658478463427_5818872768371884032_oJormor Lillian med mor og nyfødt baby

 

Spleis på månedslønn til helsearbeiderne!

De ugandiske helsearbeiderne våre gjør en svært viktig jobb, og stabil utbetaling av lønn hver måned er en forutsetning for å drive klinikken og beholde gode medarbeidere.

Vi har over 30 ansatte, og det er en utfordring for meg å utbetale nok lønn hver måned. Jeg trenger flere som vil spleise på månedslønn! Som «lønnsfadder» gir du et fast, selvvalgt beløp hver måned. Jeg blir glad uansett beløp; litt er mye bedre enn ingenting. Jeg og mamma jobber på privat dugnad uten lønn, så vi har ingen administrasjonskostnader. Når hver krone kommer frem vil selv 50-100 kr i måneden hjelpe oss veldig mye! Hver måned overfører jeg lønn direkte til klinikken og hver helsearbeider signerer på at lønn er mottatt.

Bilder og nytt fra Mitandi

miu1
Sykepleier med nyfødt barn og glad mor på klinikken.


Historien om Linnet som fikk operert bort hareskåret

Jeg møtte Linnet på tur i fjellene ved Mitandi. Hun var ca 2 år og hadde et stort hareskår. Hun sto utenfor den fattige jordhytta for seg selv, langt oppe i fjellsiden. Søskenflokken sto i den andre enden av gårdsplassen og lo. De var tydelig flaue over lillesøsteren sin.

23167585_1675031889226092_7985318899364120685_n
Linnet fra Mitandi

De ble stille da jeg begynte å snakke. Min venn og medhjelper Zakayo oversatte:

«Denne jenta er like smart og flink som dere. Hun har bare blitt født med en liten skade som syns utenpå. Når foreldrene deres kommer hjem fra åkeren må dere be dem ta henne med til klinikken, så skal vi hjelpe henne å bli kvitt hareskåret».

Foreldrene gjorde som jeg sa, og Linnet fikk operert vekk hareskåret. I takkebrevet fra Linnet og familien sto det:

«Nå er jeg glad. Bazungu (de hvite) er snille fordi de hjalp meg å få vekk hareskåret. Nå ser jeg ut som de andre og får leke og spise sammen med søsknene mine. Det fikk jeg ikke før».

 

Jeg skal drive klinikken resten av livet

Mine foreldre begynner å bli eldre, og det er opp til meg å drive klinikken videre. Jeg får ingen økonomisk støtte fra organisasjoner eller statlige instanser; alle midler kommer fra enkeltpersoner som velger å bidra. Vi jobber på privat dugnad med 0 kr til administrasjon eller korrupsjon. Prosjektene på Mitandi er små, men gir gode resultater over tid. Vi startet arbeidet på Mitandi i 1987 og samarbeider tett med lokalbefolkningen.

g_O1s6dyIf_O1s6dyIf_1

 

Tusen takk for at du støtter klinikken. Det betyr mer enn du aner!

 

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten

 

g_OSI8USWa_OSI8USWa_1
Disse barna får hjelp på klinikken når de trenger det.