Mitandi i Uganda

Jeg, Christin Oldebråten, vokste opp på Mitandi i Månefjellene, Uganda. Sammen med mine foreldre og gode norske hjelpere har vi bygget opp den lokale klinikken. I dag drives klinikken ved at vi overfører lønn hver måned direkte fra norske «lønnsfaddere» til de ugandiske helsearbeiderne.

Spleis på lønn til helsearbeiderne – 0 kr til administrasjon

Vi trenger flere lønnsfaddere som vil spleise på månedslønn til helsearbeiderne på klinikken. Som lønnsfadder betaler du et fast, valgfritt beløp hver måned. Jeg overfører pengene direkte til klinikken hver måned, og så fordeles lønnen på de ansatte som signerer på at lønn er mottatt. Vi jobber på dugnad og har 0 kr til administrasjon, så hver krone kommer frem.

Klinikken betyr mye for folket i Månefjellene

Klinikken har fokus på mor, barn og familiehelse.

 • Vi har rundt 30-40 fødsler hver måned og 99 % av fødslene går bra.
 • Gravide kvinner med HIV får oppfølging slik at HIV ikke overføres til babyen.
 • Stadig flere velger å bruke prevensjon. De siste 20 årene har holdningene til prevensjon endret seg mye! Foreldre i området står nå bedre rustet til å ta vare på seg selv og barna de velger å få. Det er svært viktig å bidra til lavere befolkningsvekst i Uganda, både med tanke på fattigdomsbekjempelse og bevaring av natur og miljø.
 • Klinikken vaksinerer barn og gjennomfører helsekontroll.
 • Helsearbeiderne reiser til landsbyer i hele fjell-området og gir folk informasjon om helse-relaterte temaer. I disse dager er Koronavirusetet viktig tema.
50784583_2282658478463427_5818872768371884032_o
Jormor Lillian med mor og baby

Se hva som skjer på Facebook

Vi bruker Facebook til å dele bilder og fortelle hva som skjer på Mitandi.

 • Gruppe for lønnsfaddere på Facebook
  Gruppen gjør det enkelt for oss å holde kontakt med alle lønnsfaddere samtidig. Vi ønsker minst mulig administrasjon og bruker derfor ikke tid på å oppdatere kontaktinfo til lønnsfaddere (e-postadresser mm.).
 • Klinikken har egen Facebook-side og er i ferd med å lære hvordan de deler bilder fra sin hverdag. Kvaliteten på bildene er litt varierende, men det går stadig fremover 🙂
 • Følg Mitandi på Facebook
  Her deler Christin og Vigdis Oldebråten informasjon fra Mitandi.

Christin Oldebråten skal drive klinikken resten av livet

Mine foreldre begynner å bli eldre, og det er opp til meg å drive klinikken videre. Jeg får ingen økonomisk støtte fra organisasjoner eller statlige instanser. Alle midler kommer fra enkeltpersoner som velger å hjelpe. Vi jobber på privat dugnad med 0 kr til administrasjon eller korrupsjon. Prosjektene på Mitandi er små, men oversiktlige og gir resultater over tid. Vi startet arbeidet i 1987 og jobber tett sammen med lokalbefolkningen i området. Les mer om Mitandi her

Historien om Linnet og hareskåret

Jeg møtte Linnet på tur i fjellene ved Mitandi. Hun var da ca 2 år og hadde et stort hareskår. Hun sto utenfor den fattige jordhytta for seg selv, langt oppe i fjellsiden. Søskenflokken sto i den andre enden av gårdsplassen og lo. De var tydelig flaue over lillesøsteren sin.

23167585_1675031889226092_7985318899364120685_n
Linnet fra Mitandi

De ble stille da jeg begynte å snakke. Min venn Zakayo oversatte:

«Denne jenta er like smart og flink som dere. Hun har bare blitt født med en liten skade som syns utenpå. Når foreldrene deres kommer hjem fra åkeren må dere be dem ta henne med til klinikken, så skal vi hjelpe henne å bli kvitt hareskåret».

Foreldrene gjorde som jeg sa, og jenta fikk operert vekk hareskåret av noen amerikanske leger som var i Uganda på den tiden. Dette sto i takkebrevet som Zakayo skrev på vegne av jenta og familien:

«Nå er jeg glad. Bazungu (de hvite) er snille fordi de hjalp meg å få vekk hareskåret. Nå ser jeg ut som de andre og får leke og spise sammen med søsknene mine. Det fikk jeg ikke før».

Tusen takk til alle som støtter klinikken på Mitandi. Uten dere hadde det ikke vært mulig å drive klinikken.

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten