Helseklinikk i Uganda

Hjembygda mi heter Mitandi og ligger på 1800 m høyde i Månefjellene i vest-Uganda. Jeg var 13 år da jeg kom til Mitandi, og det tok ikke lang tid før jeg ble glad i både naturen og Bakonjo-folket.

Det gjorde sterkt inntrykk på meg når fødende kvinner ble fraktet ned bratte fjellsider til huset vårt midt på natta. Fortvilte blikk så på oss da vi åpnet ytterdøren. Få minutter seinere raste vi av gårde med bilen til et sykehus som ligger i Fort Portal by, langt unna. Men da var det ofte for sent både for mor og barn. «Hjelpen» de hadde fått i jordhytta av ukyndige fødselshjelpere hadde som regel gjort vondt verre.

miu1
Sykepleier med nyfødt barn og glad mor på klinikken.

 

Spleis på månedslønn til helsearbeiderne

I 2001 startet vi å bygge opp klinikken, og i dag har vi rundt 30 helsearbeiderne som gjør en svært viktig jobb! Stabil utbetaling av lønn hver måned er en viktig forutsetning for å drive klinikken videre og beholde gode medarbeidere.

Det er en stor utfordring å utbetale nok lønn hver måned, så derfor trenger jeg flere som vil spleise på månedslønn! Som «lønnsfadder» gir du et fast, selvvalgt beløp hver måned. Jeg blir glad uansett beløp; litt er mye bedre enn ingenting. Jeg jobber på privat dugnad uten lønn, så vi har ingen administrasjonskostnader. Når hver krone kommer frem vil selv 50-100 kr i måneden være til stor hjelp! Hver måned overfører jeg lønn direkte til klinikken og hver enkelt helsearbeider signerer på at lønn er mottatt.

 

g_Tl8f7OEJ_Tl8f7OEJ_1
Klinikken på Mitandi

 

Klinikken betyr svært mye for kvinner og barn

  • Klinikken har fokus på mor, barn og familiehelse.
  • Vi har 40-50 fødsler hver måned og 99 % av fødslene går bra.
  • Stadig flere velger å bruke prevensjon. De siste 20 årene har holdningene til prevensjon endret seg mye takket være klinikken! Foreldre i området står nå bedre rustet til å ta vare på seg selv og barna de velger å få. Det er svært viktig å bidra til lavere befolkningsvekst i Uganda, både med tanke på fattigdomsbekjempelse og bevaring av natur og miljø.
  • Gravide kvinner med HIV får svært god oppfølging slik at i 99 % av tilfellene vil HIV ikke overføres fra mor til barn.
  • Klinikken vaksinerer barn og gjennomfører helsekontroll.
  • Helsearbeiderne reiser rundt i hele fjellområdet og underviser folk om helse.

 

Klinikken på Mitandi er et direkte resultat av at mange gode enkeltmennesker har valgt å støtte oss  gjennom mange år. Vi er svært takknemlige! Uten dere hadde ikke klinikken eksistert. Svært mange liv er reddet, og veldig mange har fått bedre liv. Mitandi Health Centre er i dag rangert av ugandiske helsemyndigheter som en av de beste i Rwenzorifjellene.

 

g_RAdOVRQP_RAdOVRQP_1

50784583_2282658478463427_5818872768371884032_oJormor Lillian med mor og nyfødt baby


Historien om Linnet som fikk operert bort hareskåret

Jeg møtte Linnet på tur i fjellene ved Mitandi. Hun var ca 2 år og hadde et stort hareskår. Hun sto utenfor den fattige jordhytta for seg selv, langt oppe i fjellsiden. Søskenflokken sto i den andre enden av gårdsplassen og lo. De var tydelig flaue over lillesøsteren sin.

23167585_1675031889226092_7985318899364120685_n
Linnet fra Mitandi

 

De ble stille da jeg begynte å snakke. Min venn og medhjelper Zakayo oversatte:

«Denne jenta er like smart og flink som dere. Hun har bare blitt født med en liten skade som syns utenpå. Når foreldrene deres kommer hjem fra åkeren må dere be dem ta henne med til klinikken, så skal vi hjelpe henne å bli kvitt hareskåret».

Foreldrene gjorde som jeg sa, og Linnet fikk operert vekk hareskåret. I takkebrevet fra Linnet og familien sto det:

«Nå er jeg glad. Bazungu (de hvite) er snille fordi de hjalp meg å få vekk hareskåret. Nå ser jeg ut som de andre og får leke og spise sammen med søsknene mine. Det fikk jeg ikke før».

###

Min venn Zakayo døde av kreft i 2021. Kreften ble oppdaget alt for sent, og behandlingsmulighetene er få og alt for dyre i Uganda.

 

Jeg skal drive klinikken resten av livet

Mine foreldre begynner å bli eldre, og nå er det opp til meg å drive klinikken videre. Jeg får ingen økonomisk støtte fra organisasjoner eller statlige instanser. Alle midlene til klinikken kommer fra enkeltmennesker jeg møter på min vei.

Jeg jobber på privat dugnad uten lønn, og i løpet av et år går det med en del sene kveldstimer foran PC’n. Men jeg vet at hver dag går minst èn glad person hjem fra klinikken på Mitandi, så det er det verd! Jeg kan garantere at vi bruker 0 kr på administrasjon eller korrupsjon – hver eneste krone kommer frem!

g_O1s6dyIf_O1s6dyIf_1

Tusen takk for at du støtter klinikken. Det er et lite prosjekt, men det har gitt gode resultater over tid og betyr veldig mye for mine venner i Månefjellene.

 

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten

 

g_OSI8USWa_OSI8USWa_1
Disse barna får hjelp på klinikken når de trenger det.