Christin Oldebråten – turleder og friluftsinspirator

Friluftsgleden våknet til liv da jeg ruslet rundt i Månefjellene på grensen til Kongo som 13-åring. Vi bodde på 1800 meters høyde på et lite sted i fjellsiden som heter Mitandi. Over oss ruvet store isbreer og Mt. Margherita, Afrikas 3. høyeste fjell på 5109 m. Under oss lå regnskog og savanne med elver, blå innsjøer og yrende dyreliv.

Den enorme månen og tusenvis av stjerner lyste opp landskapet og fikk trærne til å kaste skygger på stien der jeg gikk. Tur ble en måte å utforske verden på og jeg gikk stadig lengre på egenhånd. Det var et godt liv der oppe i høyden. Vi eide lite, men hadde alt. I løpet av denne tiden lærte jeg å verdsette natur og gode opplevelser fremfor materielle ting.

Driver klinikk i Månefjellene, Uganda

I dag driver jeg den lokale klinikken i hjembygda mi, Mitandi. Klinikken betyr veldig mye for kvinner, barn og fattige fjellfolk i dette området. Jeg trenger flere som vil spleise på månedslønn til helsearbeiderne. De gjør en viktig jobb! Les om Mitandi-klinikken og bli lønnsfadder

IMG_2321
13-åring på tur i Månefjellene, Uganda

Topper og tinder

I voksen alder reiste jeg til Jotunheimen og omegn ble oppslukt av fjelltopper over 2000 meter. Bjørn fant jeg i en vindsekk på Smørstabbreen. Han var varm og jeg var kald – en klar win-win situasjon! Sammen har vi vært på topper og tinder – til fots, med tau, på rando og med sovepose. Gjennom årenes løp har vi også guidet mange turer, både i Norge og i Rwenzorifjellene i Uganda.

Vi inviterer stadig folk med på turer og sprell. Jeg er glad i å klatre, tinderangle, gå på rando-topptur og sove under åpen himmel. Til hverdags driver jeg med dekktrening for å holde kroppen sterk og klar til å gjennomføre flere drømmer.

aktiv

Friår i fjellet

I 2013/14 leide vi ut rekkehuset i Østmarka og tok et friår i fjellet med Nila (5). Målet var mange turer – og vi ønsket å lære Nila å bli glad i naturen samtidig som hun opplevde mestring.

Det meste er mulig å få til hvis du virkelig vil. Kjemp som en løve -ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene! Innrett livet slik at det blir lettere å få til. Det er ikke tanken som teller. Lag en plan. Sørg for god timing. Og så gjør du det. 75 % gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

rando1086x600

Sa opp jobben og kuttet forbruket for å nyte friluftsgleden

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Derfor har jeg valgt å jobbe mindre og bruke mer tid på å glede meg selv og andre.

I 2019 jeg opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden. Jeg ønsket å tilbringe mer tid i naturen, stresse mindre og være mer i bevegelse. Det er lite du egentlig trenger for å ha det bra; luft, vann, mat, varme og kjærlighet. Fred i sjelen. En sterk og frisk kropp. Turutstyr som funker og varer lenge. Du kommer veldig langt med det.

Fjelldame2_Foto_ChristinOldebråten

Jeg skal bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen. Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige.

Over tid har vi solgt unna ting vi ikke trenger og spart penger. I dag klarer vi oss med lite og tar bedre vare på det vi har. Jeg er fornøyd med livet, har stor frihet og føler at jeg lever mer enn før. I stedet for å samle på ting, samler vi gyldne øyeblikk. Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du. TID er viktigst. Tid til å stresse ned, nyte gledene underveis og ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det også lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både miljøet, helsa og lommeboka.

Jeg oppfordrer flere til å:

unnamed
Plukk søppel! Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Ellingsrud ved Østmarka: Utvikling av lokalsamfunn og skoler

Jeg vil at Ellingsrud skal være et bra sted for barn og unge å vokse opp. Derfor har jeg engasjert meg for å få rustet opp skolene våre!

Ellingsrud ligger ved Østmarka og er et fantastisk område for barn og unge å vokse opp. Med skogen som nærmeste nabo har vi flotte muligheter for friluftsliv og andre aktiviteter året rundt. Vi må investere i barn og unge og skolene våre er selve hjørnesteinen i dette arbeidet. Les mer på www.fiksellingsrudskolene.no

IMG_8223

Gjennomfør drømmene. Det er ikke tanken som teller.

Tid er det viktigste du har, og livet er det viktigste prosjektet. Bruk livet på det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Innrett livet slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Når jeg blir gammal skal jeg si til meg sjøl:

  • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
  • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
  • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
  • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
  • Du eide lite, men levde mye.
  • Du turte å si hva du følte.
  • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
  • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert

PIPPI LANGSTRØMPE

Les mer og følg Christin Oldebråten

co_t
Smil! Det er ikke så mye annet som hjelper 🙂

85D1D0F7-5D44-4E62-83A8-FCA14F8A7AF3

Disse menneskene har inspirert meg