Christin Oldebråten – turleder og friluftsinspirator

 

Christin er en erfaren turleder, klatrer og tinderangler som gjerne tar folk med på ei natt under åpen himmel over 2000 meter. Hun trives spesielt godt i Jotunheimen – og i Månefjellene i Uganda hvor hun driver klinikk og skole på dugnad. Christin Oldebråten er utdannet sivilmarkedsfører fra BI og har jobbet med kommunikasjon, digital synlighet og utvikling av nettsider for bl.a Storebrand og KLP. Fra 2014 – 2019 var Christin digitalsjef i NHO Reiseliv med ansvar for www.nhoreiseliv.no, sosiale medier mm. I dag jobber Christin med digital synlighet i den vesle familiebedriften Brynje of Norway. Christin har valgt å leve sakte, jobbe mindre og bruke mye tid på det som gjør henne glad. Hun brenner for fjell, friluftsliv og trening og ønsker å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen.

g_OSI8USWa_OSI8USWa_1

Oppvekst i Uganda: Klinikk og skolebibliotek i Månefjellene

Hjembygda mi heter Mitandi og ligger på 1800 m høyde i Månefjellene i vest-Uganda. Familien min flyttet hit for å bygge opp barneskoler i fjellene etter Idi Amin i 1987. Som tenåring ruslet jeg mye rundt i fjellene, så det var nok her friluftsgleden min våknet til liv. I Rwenzori finner man store isbreer og Mt. Margherita, Nilens kilde på 5109 m. Her er også regnskog og savanne med elver, blå innsjøer og yrende dyreliv. Det var et godt liv der oppe i høyden. Vi eide lite, men hadde alt. Livet  i Månefjellene lærte meg å verdsette natur og gode opplevelser fremfor materielle ting.

Mitandi er mitt barndoms paradis, og det vil alltid være mitt hjem. Fjellfolket her er mine venner, og resten av livet vil jeg organisere drahjelp til området. For drahjelp trengs virkelig:

  • HELSE: Jeg driver en liten helseklinikk for mor og barn på Mitandi. Klinikken betyr mye for svært mange mennesker i Rwenzorifjellene; stadig flere kommer til oss for fødsel, kontroll, prevensjon og veiledning. Utfordringen nå er å utbetale nok månedslønn til de ugandiske helsearbeiderne våre. Jeg trenger flere som vil være med og spleise på lønn!  
  • SKOLE: Jeg driver også et lite bibliotek på skolen som gir skolebarna tilgang til viktige pensumbøker. Det gjør at de lærer mer 🙂

aktiv

Fjell, friår og tur

Fjelldame2_Foto_ChristinOldebråten


Kutt forbruket. Bruk tiden på det som betyr mest.

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Derfor har jeg valgt å leve saktere, jobbe mindre og bruke mer tid på det som gjør meg glad. Jeg skal bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen.

Over tid har jeg solgt unna og spart penger. I dag klarer jeg meg med lite, har stor frihet og trives i livet. I stedet for å samle på ting, samler jeg gyldne øyeblikk. Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du.

TID er viktigst: Tid til å nyte hver dag, ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både naturen, helsa og lommeboka. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket og leve mer naturvennlig – det er snarere tvert imot

Livet er det viktigste prosjektet. Bruk livet på det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Det er ikke tanken som teller! Innrett livet over tid slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt holder! Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

unnamed

Ta vare på naturen

Det er viktig å gjøre en innsats for bedre klima, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge mer natur. Både mennesker og dyr er en del av naturen. Natur omfatter både land og hav og vi har ansvar for å ta vare på begge deler. Fortsetter vi å øke forbruket og bygge ned naturen, ødelegger vi livsgrunnlaget vårt.

Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige. Jeg anbefaler alle å gjøre følgende:

20190909_093614

 

Gjennomfør drømmene. Det er ikke tanken som teller.


Når jeg blir gammal skal jeg si til meg sjøl:

  • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
  • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
  • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
  • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
  • Du eide lite, men levde mye.
  • Du turte å si hva du følte.
  • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
  • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert

PIPPI LANGSTRØMPE

Les mer og følg Christin Oldebråten

co_t
Smil! Det er ikke så mye annet som hjelper 🙂

85D1D0F7-5D44-4E62-83A8-FCA14F8A7AF3