Christin Oldebråten – turleder og friluftsinspirator

Friluftsgleden våknet til liv på mine kveldsturer høyt oppe i Månefjellene. Jeg var 13 år og min familie bodde høyt til fjells i vest-Uganda på grensen til Kongo.

Over oss raget høye tinder med snø og is på toppene. Nedenfor lå savannen med elver, innsjøer og yrende dyreliv. Den enorme månen og tusenvis av stjerner lyste opp landskapet og fikk trærne til å kaste skygger på stien. Lydene og den søte lukten av blomstrende trær og eucalyptus gjorde at jeg følte meg lys levende, ja nesten som et smygende villdyr der jeg gikk.

Det var et godt liv der oppe i høyden. Vi eide lite, men hadde alt. I løpet av denne tiden lærte jeg å verdsette natur og gode opplevelser fremfor materielle ting.

IMG_2321
På tur i Månefjellene, Uganda

Hjembygda mi Mitandi ligger der fremdeles, og jeg driver den lokale klinikken på stedet. Det skal jeg gjøre resten av livet! Det er viktig at kvinner, barn og familier i Rwenzori-området har tilgang til helsetjenester – og at de lærer å ta vare på seg selv, hverandre og naturen som vi alle er en del av.

Helsearbeiderne på klinikken gjør en svært viktig jobb. Jeg ligger litt på minussiden og trenger flere som vil være med og spleise på månedslønn. Les og gi drahjelp til Mitandi-klinikken

13497995_1147452451984041_5799299479760528521_o
Den vesle klinikken på Mitandi hjelper kvinner, barn og familier i Månefjellene

Friår i fjellet

I voksen alder reiste jeg til Jotunheimen og forelsket meg – både i fjelltopper over 2000 meter og Bjørn som jeg fant sittende i en vindsekk på Smørstabbreen. Han var varm og jeg var kald – en åpenbar win-win situasjon! I 2013/14 leide vi ut rekkehuset ved Østmarka og tok med oss Nila (5) for å bo et helt år i ei lita fjellhytte. Det ble et eventyrlig år som gjorde at jeg seinere tok valget om å si opp jobben og leve saktere. Les om friåret i fjellet her

DSC_0507 (4)
Nila har blitt glad i fjellet 🙂

Kutt forbruket og ta vare på naturen!

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Derfor har jeg valgt å leve saktere, jobbe mindre og bruke mer tid på å glede meg selv og andre. I 2019 sa jeg opp jobben. Samtidig bestemte jeg meg for å bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen. Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige.

Over tid har vi solgt unna ting vi ikke trenger og spart penger. I dag klarer vi oss med lite og tar bedre vare på det vi har. Jeg er fornøyd med livet, har stor frihet og føler at jeg lever mer enn før. I stedet for å samle på ting, samler vi gyldne øyeblikk. Det er lite du trenger for å ha det bra: Natur, rent vann, luft, mat, klær, turutstyr, tak over hodet, varme og kjærlighet. Du kommer veldig langt med det. Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du.

TID er viktigst. Tid til å stresse ned, nyte gledene underveis og ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det også lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både miljøet, helsa og lommeboka.

Fjelldame2_Foto_ChristinOldebråten

I en omfattende rapport slår FN fast at tap av natur er den største trusselen mot jordens arter – mennesket inkludert. Vi mennesker er en del av naturen og det er vårt ansvar å ta vare på den. Jeg oppfordrer deg følgende:

unnamed
Skattejakt er UT. Søppeljakt er «IN» – #plukksøppel

Turer og sprell

Jeg inviterer stadig folk med på turer og sprell. Jeg er spesielt glad i å klatre, tinderangle/fjellklatre, gå på rando-topptur og sove under åpen himmel. Til hverdags driver jeg med dekktrening for å holde kroppen sterk og klar til å gjennomføre flere drømmer. Det passer jo fint å dra noen dekk når man likevel skal ut og rusle seg en tur i frisk luft 🙂

aktiv

Gjennomfør drømmene. Det er ikke tanken som teller.

Tid er det viktigste du har, og livet er det viktigste prosjektet. Bruk livet på det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Innrett livet slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Når jeg blir gammal skal jeg si til meg sjøl:

  • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
  • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
  • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
  • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
  • Du eide lite, men levde mye.
  • Du turte å si hva du følte.
  • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
  • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert

PIPPI LANGSTRØMPE

Disse menneskene har inspirert meg skikkelig mye:

Se også:

co_t
Smil! Det er ikke så mye annet som hjelper 🙂

85D1D0F7-5D44-4E62-83A8-FCA14F8A7AF3