Natur og miljø, Tips og råd

Sa opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden

Jeg vil eie lite og gjøre mer av det som får hjertet mitt til å banke fort.

Skiene skled silkemykt over nysnøen. Jeg var på vei opp fjellsiden og Nila (5) hadde sovnet i pulken. Det var helt stille og himmelen var i ferd med å gå over fra rosa til lilla. Et snøfnugg dalte stille ned på votten, og jeg stoppet. Sto lenge og så på det.

Nesten fem år har gått siden vi tok et eventyrlig friår i fjellet. I løpet av denne tiden har jeg kommet frem til at tid er det viktigste jeg har. Tid til å være til stede i nuet og reflektere over hva som er viktig. Tid til å være i bevegelse ute og ta vare på helsa – både kropp og sjel. Tid til mennesker jeg er glad i og setter pris på. Tid til å gjennomføre små og store drømmer. Og ikke minst tid til å samle de gyldne øyeblikkene underveis som sammenlagt utgjør livet. Det er nå jeg lever.

pulktur.jpg

I mars sa jeg opp jobben som digitalsjef i NHO Reiseliv. Jeg hadde interessante arbeidsoppgaver, trivelige kolleger og fikk lønn for strevet. Det var bare det at jobben ikke var forenlig med hvordan jeg ønsker å leve fremover. Helt siden friåret til fjells har jeg kjent på at jeg ønsker å leve litt saktere. Jeg vil tilbringe mer tid i naturen, stresse mindre og ha mer overskudd. Jeg ønsker også å ta klokere valg i hverdagen som gagner både miljøet, helsa og lommeboka. Tiden var moden for å legge om kursen og ta et fast grep i roret på min egen skute. Det er ikke tanken som teller.

Sparing og lavt forbruk

Over tid har jeg innrettet livet slik at det skulle bli mulig for meg å jobbe litt mindre. Jeg har spart iherdig, og forbruket har vært enda lavere enn før vi tok friåret til fjells. Det er lite du egentlig trenger for å ha det bra; luft, vann, mat, varme og kjærlighet. Fred i sjelen. En sterk og frisk kropp. Turutstyr som funker og varer lenge. Du kommer veldig langt med det.

I en krok i kjeller’n står et par høyhælte sko. De er sorte og går til alt. I stua står randonee-ski, pulk, klatresko, tau, hjelmer, isøkser, skredsøkere, telt, kart, GPS, kompass og mye mer. Med turutstyr (og katt) lett tilgjengelig kommer vi oss raskt over dørstokken! Det er trivelig å omgi seg med ting som minner oss om fine opplevelser; det inspirerer oss også til å planlegge og gjennomføre enda flere drømmer.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Vi lærer Nila (10) at det er gode opplevelser som gjør oss glade. Derfor prioriterer vi å bruke mye tid sammen; vi går på tur, svømmer, klatrer, padler, sykler eller ser film i sofakroken. – Det er gøyere å gjøre morsomme ting enn å gå i butikker, sa Nila på vei hjem fra påskeferien.

Vi har valgt å bo slik at vi har lite gjeld. Vi leier en eldre hytte på åremål og har en bil som funker fra A til B. Alt vi ikke trenger er solgt unna – rom for rom og skap for skap. Faste abonnementer er kuttet, og Bjørn og jeg har sluttet å kjøpe ting i gave til hverandre. I stedet setter vi opp lister sammen over ting vi virkelig trenger. Jo mindre vi eier, jo friere føler vi oss. Budsjettet er stramt, men havregrøt er både, sunt, godt og rimelig. Jeg tror tilværelsen fremover vil bli både interessant, spennende og lærerik. Jeg gleder meg til å leve mer, nyte naturen og ta smartere valg i hverdagen som gagner både hjerte, helse, lommebok og miljø.

Jeg ønsker å inspirere flere til å redusere sitt forbruk og bevare naturen.
Kloden blir stadig varmere fordi vi mennesker blir flere og forbruker alt for mye. Norge er et av landene i verden med høyest forbruk. «Vi har i snitt 359 klesplagg hver, vi har biler, hytter og hus, pluss all verdens av elektronikk og duppeditter. Mye av det vi eier er produsert med fossile materialer, og det meste er produsert ved hjelp av fossil energi» (Harvest).

Likevel – vi kan ikke ødelegge naturen for å redde klimaet. Den pågående stormen rundt utbygging av vindindustri i norsk natur, viser at vi MÅ klare å ha to tanker i hodet på èn gang. FNs nye rapport om naturens tilstand slår fast at tap av natur er en like stor trussel som klimaendringene. Store vindindustrianlegg hører hjemme på egnede industriområder – ikke i sårbar, norsk natur. Nila (10) og jeg streiker mot vindindustri i norsk natur – og håper å få med flere i denne Facebook-gruppen.

Skal vi redde både natur og klima, må hvert enkelt menneske redusere sitt forbruk og spare energi. Velg #norgesferie og dropp flyreiser. Velg kortreiste produkter. Kildesorter, unngå restavfall og plukk plast. Skru ned varmen og ta på ullgenser. Du blir ikke mindre lykkelig av å redusere forbruk og spare energi. Det er snarere tvert imot 🙂

Hvor går ferden?

c42.jpg

Da Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary kom først til topps på Mt. Everest i 1953, var det med Brynje innerst mot huden. I over 20 år har jeg brukt Brynje ull og netting for å holde varmen på tur – se pakkelister, tips og råd. Fremover skal jeg gi digital drahjelp til Brynje noen timer i uka. Hva som skjer ut over det, vet jeg ikke.

Jeg liker å legge ut på tur uten å planlegge alt på forhånd. Nå skal jeg først gi meg selv litt tid til å finne ut hva jeg ønsker å bruke energi på. Jeg har en lang liste med ideer! Kanskje byr det seg også spennende muligheter underveis? Så lenge jeg har glede av det jeg gjør, går ferden i riktig retning.

– Mange bekymringer har jeg hatt, men få sorger har det blitt, sa ei bra dame som var med meg på tur i fjellet. I boka «Finn Kongefølelsen» skriver Randi Skaug at 95 prosent av «tenk om-tankene» er bortkastet energi. Hvorfor bekymre deg hvis du kan endre det? Hvorfor bekymre deg hvis du ikke kan endre det?

Innerst inne har jeg en fast tro på at jeg alltid kommer til å klare meg. Jeg har kjent på frykt på mang en luftig fjelltur – men sier alltid til meg selv: – Hvis du aldri blir redd, strekker du deg langt nok da? Gled deg over livet her og nå! Gjør mer av det du er litt engstelig for. Som regel går det bra. Og gjør det ikke det, har du uansett lært noe og kan klappe deg selv på skuldra fordi du prøvde.

Om 60 – 70 år er jeg muligens litt dårligere til beins enn jeg er nå. Da skal jeg hygge meg med utsyn mot fine fjell og si til meg sjøl:

 • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
 • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
 • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
 • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
 • Du eide lite og levde mye.
 • Du turte å si hva du følte.
 • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
 • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

Jeg skal leve sakte, nyte friluftsgleden og gjøre mer av det som får hjertet mitt til å banke fort. Det meste er mulig å få til hvis man vil. Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Innrett livet slik at det er mulig å få til. Lag en plan. Sørg for god timing. Og så gjør du det. 75 % gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Se også:

 

c2-e1557140782214.jpg

Jeg gav meg selv et løfte. Det skal jeg holde!

Oppdatert 23.05.19

2 tanker om “Sa opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden”

 1. så bra son ei kjæreste vil jeg ha tenk å dra å lange fine turer sammen men den du er sammen med den du elsker det må være drømme turen skulle gjerne vært på en likendes tur men er red før å dra alene det er lit skummelt

  Liker

 2. Imponerende! Hva er tidshorisonten? Har du spart opp nok til å være uten jobb i fem/ti/femten år? Jobber du med noe annet, isåfall hvor mye?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.