Natur og miljø, Tips og råd

Sa opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden

Jeg vil eie lite og gjøre mer av det som får hjertet mitt til å banke fort.

Skiene skled silkemykt over nysnøen. Jeg var på vei opp fjellsiden og Nila (5) hadde sovnet i pulken. Det var helt stille og himmelen var i ferd med å gå over fra rosa til lilla. Et snøfnugg dalte stille ned på votten, og jeg stoppet. Sto lenge og så på det.

Nesten fem år har gått siden vi tok et eventyrlig friår i fjellet. I løpet av denne tiden har jeg kommet frem til at tid er det viktigste jeg har. Tid til å være til stede i nuet og reflektere over hva som er viktig. Tid til å være i bevegelse ute og ta vare på helsa – både kropp og sjel. Tid til mennesker jeg er glad i og setter pris på. Tid til å gjennomføre små og store drømmer. Og ikke minst tid til å samle de gyldne øyeblikkene underveis som sammenlagt utgjør livet. Det er nå jeg lever.

pulktur.jpg

I mars sa jeg opp jobben som digitalsjef i NHO Reiseliv. Jeg hadde interessante arbeidsoppgaver, trivelige kolleger og fikk lønn for strevet. Det var bare det at jobben ikke var forenlig med hvordan jeg ønsker å leve fremover. Helt siden friåret til fjells har jeg kjent på at jeg ønsker å leve litt saktere. Jeg vil tilbringe mer tid i naturen, stresse mindre og ha mer overskudd. Jeg ønsker også å ta klokere valg i hverdagen som gagner både miljøet, helsa og lommeboka. Tiden var moden for å legge om kursen og ta et fast grep i roret på min egen skute. Det er ikke tanken som teller.

Sparing og lavt forbruk

Over tid har jeg innrettet livet slik at det skulle bli mulig for meg å jobbe litt mindre. Jeg har spart iherdig, og forbruket har vært enda lavere enn før vi tok friåret til fjells. Det er lite du egentlig trenger for å ha det bra; luft, vann, mat, varme og kjærlighet. Fred i sjelen. En sterk og frisk kropp. Turutstyr som funker og varer lenge. Du kommer veldig langt med det.

I en krok i kjeller’n står et par høyhælte sko. De er sorte og går til alt. I stua står randonee-ski, pulk, klatresko, tau, hjelmer, isøkser, skredsøkere, telt, kart, GPS, kompass og mye mer. Med turutstyret lett tilgjengelig kommer vi oss raskt over dørstokken! Det er trivelig å omgi seg med ting som minner oss om fine opplevelser; det inspirerer oss også til å planlegge og gjennomføre enda flere drømmer.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Vi lærer Nila (10) at det er gode opplevelser som gjør oss glade. Derfor prioriterer vi å bruke mye tid sammen; vi går på tur, svømmer, klatrer, padler, sykler eller ser film i sofakroken. – Det er gøyere å gjøre morsomme ting enn å gå i butikker, sa Nila på vei hjem fra påskeferien.

Vi har valgt å bo slik at vi har lite gjeld. Vi leier en eldre hytte på åremål og har en bil som funker fra A til B. Alt vi ikke trenger er solgt unna – rom for rom og skap for skap. Faste abonnementer er kuttet, og Bjørn og jeg har sluttet å kjøpe ting i gave til hverandre. I stedet setter vi opp lister sammen over ting vi virkelig trenger.

I mai 2019 slo FN fast at det viktigste vi kan gjøre for å redde jorden, er å redusere forbruket og ta vare på naturen. Jeg ønsker å inspirere flere til å:

Jo mindre vi eier, jo friere føler vi oss. Man blir ikke mindre lykkelig av å redusere forbruket og spare energi. Det er snarere tvert imot 🙂

 

Hvor går ferden?

c42.jpg

Jeg liker å ha med folk på tur, og spesielt moro er det med nybegynnere. Jeg ønsker å ta med folk på alt fra toppturer i fjellet til turer i skog og mark. Hver uke kan folk bli med meg på dekktrening i Østmarka; dette er en fin aktivitet som passer for alle som liker å gå tur i frisk luft og har lyst til å bli sterkere i kroppen. Det er også inspirerende å hjelpe folk som ønsker å ta knekken på høydeskrekken i klatreveggen.

Brynje of Norway. Da Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary kom først til topps på Mt. Everest i 1953, var det med Brynje-netting innerst mot huden. Siden jeg startet å gå i fjellet har jeg brukt Brynje ull og netting på tur, og derfor har jeg sagt ja til å gi dem digital drahjelp noen timer i uka fremover. Jeg er opptatt av turutstyr som fungerer, og Brynje er en leverandør som leverer kvalitet og er opptatt av å bevare naturen. Med andre ord, en merkevare jeg kan stå 100 % inne for.

Uganda-prosjekter. Hjembygda mi ligger i Månefjellene i Uganda, og jeg skal fortsatt drive helsesenteret og biblioteket på Mitandi videre. Tusen takk til alle som vil hjelpe til!

Økonomisk har jeg alltid stått på egne bein, og det skal jeg fortsatt gjøre. Bjørn sponser ikke mitt verdivalg, og vi har adskilt økonomi. Selv sier han det slik:
– Mitt bidrag er å få Christin til å begrense seg. Minne henne på hvorfor hun har valgt å jobbe mindre, og hjelpe henne til å ikke ha mer enn tre ting på gang samtidig. Hun må huske hvorfor hun hoppet av jobbkarusellen. Så av meg får hun bare gratis rådgivning.

Kanskje byr det seg spennende muligheter underveis; jeg er jo ung og lovende 🙂 Èn ting er imidlertid helt sikkert: Jeg skal ikke fylle timeplanen til randen. Nå skal jeg gi meg selv tid til å finne ut hva jeg ønsker å bruke energien på! Så lenge jeg har glede av det jeg gjør, går ferden i riktig retning.

IMG_5400
Solnedgang over Hurrungane. Det er ekte, gyldne øyeblikk!

 

Ta sats og hopp

– Mange bekymringer har jeg hatt, men få sorger har det blitt, sa ei dame som var med meg på tur i fjellet. Randi Skaug skriver at 95 prosent av «tenk-om-tanker» er bortkastet energi. De fleste bekymringer slår faktisk ikke til!

Innerst inne har jeg en fast tro på at jeg alltid kommer til å klare meg. Jeg har kjent på frykt på mang en luftig fjelltur – men sier alltid til meg selv: – Hvis du aldri blir redd, strekker du deg langt nok da? Gled deg over livet her og nå! Gjør mer av det du er litt engstelig for. Som regel går det bra. Og gjør det ikke det, har du uansett lært noe og kan klappe deg selv på skuldra fordi du prøvde.

Om 60 – 70 år er jeg muligens litt dårligere til beins enn jeg er nå. Da skal jeg hygge meg med utsyn mot fine fjell og si til meg sjøl:

 • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
 • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
 • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
 • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
 • Du eide lite og levde mye.
 • Du turte å si hva du følte.
 • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
 • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.


Det er ikke noe spesielt med meg. Jeg er en helt vanlig person som har valgt å eie lite og leve mer. Det meste er mulig å få til hvis man vil.

Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Innrett livet slik at det er mulig å få til. Lag en plan. Sørg for god timing. Og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt får holde. Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Se også:

 

c2-e1557140782214.jpg
Jeg gav meg selv et løfte. Det skal jeg holde!


Oppdatert 18.07.19

9 tanker om “Sa opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden”

 1. så bra son ei kjæreste vil jeg ha tenk å dra å lange fine turer sammen men den du er sammen med den du elsker det må være drømme turen skulle gjerne vært på en likendes tur men er red før å dra alene det er lit skummelt

  Liker

 2. Imponerende! Hva er tidshorisonten? Har du spart opp nok til å være uten jobb i fem/ti/femten år? Jobber du med noe annet, isåfall hvor mye?

  Liker

  1. Hei Lars, som alle andre må også jeg jobbe for å tjene til livets opphold. Poenget er at jeg trenger mindre og dermed også kan jobbe mindre. Jeg skal gi digital drahjelp til http://www.brynje.no noen timer i uka – det vil være nok til å dekke «basic» kostnader (tror jeg). Ut over dette må jeg skape min egen arbeidsplass. Det vil nok bli enda flere «turer og sprell» (se menypunkt). Jeg vil oppdatere friluftsglede.no med mer info ettersom tiden går, så trykk gjerne på «abonner». Da får du det rett i postkassa :-))) Klem – Christin

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..