Topptur, Trening

Dekktrening er skånsomt og gjør deg sterk i kroppen og mellom ørene

Hvorfor ikke legge på litt vekt når du likevel skal ut og gå? Å gå tur med dekk er gratis, det er skånsomt, passer for alle og gjør deg sterk i kroppen. Oppdatert 15.01.19

Dekktrening er skånsom hverdagstrening hele året for deg som vil gå ned i vekt eller ikke kan løpe på grunn av problemer med knær eller rygg. Det er også ypperlig oppladning til toppturer og turer med pulk. Trekker du dekk som supplement til langrenn eller løping, vil du garantert merke det på formen!

Når du har vekten hengende etter deg og bruker en god trekksele er det liten risiko for belastningsskader. Start forsiktig med ett dekk og bygg opp muskulaturen sakte. Når kroppen er sterk nok kan du øke til to eller tre dekk.

Du kan trekke dekk nesten over alt og når det passer deg. En stor fordel er at folk i ulik fysisk form kan gå tur sammen og ha fullt treningsutbytte; de som er i bedre form trekker bare flere dekk.

 

Vinter og underlag

Dekkene glir lett av gårde på grusveier; de «ruller» oppå småsteinene. Våt asfalt, leire, jord, sand, gress og kram nysnø gir mye friksjon og gjør det tungt å dra.

Går du samme vei frem og tilbake, kan du koble av dekk underveis hvis det blir for tungt. «Reservedekket» tar du selvfølgelig med deg tilbake på veien hjem. Legg fra deg dekket slik at det ikke er til irritasjon eller hinder for andre turgåere. Går du med ett dekk og syns det blir for lett, kan du lempe oppi en stein eller to.

Vinteren er ypperlig for dekktrening. Det er veldig bra supplement til langrenn, og vil gjøre deg sterkere og bedre i sporet. Varier mellom dekktrening, langrenn og toppturer på randonee, det gir supergod effekt!

Gå aldri i skiløypene – da ødelegger du skisporene for andre. Velg skogsbilveier eller lag egne dekktrasèer i skogen; hundeeierne vil elske deg for det, da får de flere steder å gå tur med hunden! Du kan også trekke langs vanlige gangveier, om vinteren blir jo asfalten dekket av snø og grus – helt perfekt for dekk!

Nå som du har god trekksele, kan du gjerne teste ut pulk eller transportbrett også. Bruk feller under skiene og less på et par vedsekker. Nå kan du trekke i skiløypene, og du kan fyre bål og kose deg underveis. Fjellet neste…?

Gå rolig og jevnt over tid

Gå jevnt og rolig, særlig i oppoverbakkene. Slake bakker er fine, og innimellom kan du gjerne teste ut hvordan det fungerer å sette opp dampen for å få opp pulsen. Men husk – små, korte skritt gjør at du ikke får vondt i knærne.

Det finnes ingen fasit på hvor lenge man bør gå – men et par timer er finfint. Jo lengre du holder på, jo mer fett forbrenner kroppen.

Hvilken effekt har dekktrekking på kroppen?

Dekktrening hjelper kroppen å holde ut belastning over tid og styrker musklene i rygg, rumpe, lår, legger og armer. På lengre turer lærer kroppen å forbrenne kroppsfett, slik at den ikke går så lett «tom». Kroppen har karbohydratlager for bare noen timer, men fett for flere uker.

Det er det tunge seige draget over tid som teller. En tommelfingerregel er at du jogger dobbelt så fort som når du går med sekk, og du går dobbelt så fort med sekk som med dekk, sier polfareren Børge Ousland.

Intervalltrening gjør kroppen i bedre stand til å ta opp oksygen. Langdistanse/ utholdenhetstrening gjør kroppen sterkere og mer utholdende og øker musklenes evne til å bruke oksygenet.

Professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole har undersøkt hvilken effekt dekktrening har på styrke og utholdenhet. Han konkluderer med at polfarerne har rett: Seig utholdenhet får du ved å trekke dekk i jevn fart over lengre tid. Dette gjør deg sterk i armer, ben og kjernemuskulatur.

Dekktrening er ideelt for overvektige som ikke klarer å løpe og folk som har vondt i knær og rygg. Treningen gir lav belastning på leddene, og passer derfor for alle som trenger å trene mer skånsomt, sier Fredriksen. Har du vondt i ryggen bør du unngå harde rykk; en strikk på dragtauet gir god demping. Har du vondt i knærne bør du unngå lange steg i oppoverbakkene.

Du kan få både styrke, utholdenhetstrening og pulstrening på samme tur. Start med å gå rolig en times tid med dekk. Så kobler du av dekkene og løper intervaller i en bakke. Avslutt med å gå rolig hjemover med dekkene på slep.

Dekktrekking er ideell trening til toppturer, skiturer med pulk, sykkelturer – og det hjelper på langrennsformen. Hvis du trekker to dekk på flatt underlag i en hastighet på 4-5 kilometer i timen, vil det i følge Fredriksen gi samme effekt som om du løper 10 kilometer i timen på tredemølle med 5 prosent stigning.

Tips om dekktreningsutstyr

dekkutstyr uten overskrift
Slik monterer du dekkutstyr. Du kan også kjøpe ferdig pakke

Se større skisse her (PDF)

Fullt utstyr uten dekk sendes pr. post i hele landet. Det eneste du må gjøre selv, er å finne to dekk (sjekk hos Dekkmann etc) og borre hull i dem. Dekk nr 1 skal ha to hull. Dekk nr 2 skal ha ett hull. Bestill komplett dekktreningsutstyr her

 • Trekkselen har flere bruksområder; du kan også trekke pulk eller barn på akebrett eller (randonee)ski om vinteren. Jeg anbefaler Fjellpulken Xpedition Pro-sele fordi den fordeler belastningen slik at du drar med hele overkroppen og ikke bare med hoftene. Dette gir bedre blodgjennomstrømning og sjansen for å få vondt i rygg, mage og hofter minimeres.
 • Hoftebeltet skal sitte godt nedpå hofta og ikke strammes for mye. Det finnes ingen fasit, men selen er justerbar, så ta deg tid til å stoppe og justere underveis for å finne ideell tilpasning for deg. Ha på tøy under beltet som ikke klumper i form av f.eks glidelåser, sømmer, lommer etc. Da unngår du gnissing, blåmerker etc. En liten svamp etc. festet med sportsteip eller gaffa kan redusere gnissing.
 • Tauet bør ikke være for kort. Da vil første dekk heve seg og ta inn f.eks nysnø og da blir det tungt. For langt tau gjør det vanskeligere å svinge på sti. På grusvei er litt lengde på tauet bra, det reduserer støy. Det finnes ingen fasit, så test ut underveis. Det tar litt tid å lære seg å svinge og dermed unngå at dekkene havner i grøfta; gå alltid yttersvingen! Du bør ha 3 – 4 m tau. En god ide er å lage løkker på tauet slik at du enkelt kan stramme inn underveis med f.eks karabin.
 • Staver. Bruk vanlige skistaver med spiss på tuppen. De må ikke være fancy – mine fant jeg ved en søppelcontainer! Det viktige er at de ikke er for lange, armen skal være i bøy på ca 90 grader, dvs. litt kortere enn når du går langrenn.
 • Ønsker du ekstra vekt, anbefaler Børge Ousland å bære 4 liters vinduspylekanner i ryggsekk i tillegg. Disse finner du gratis på bensinstasjoner. Det skal visstnok være lurt å fore godt med aviser rundt, slik at kannene blir jevnt fordelt, ligger støtt og så nærme ryggen som mulig. Et annet alternativ er 1,5 l brusflasker. Hvis du må redusere vekt underveis, heller du bare ut vann.

Bekledning og annet utstyr

Om sommer’n kan du ha på vanlig treningstøy. Høst og vinter bruker jeg dette:

35713152_10156710303033933_8483348347120254976_n.jpg

«Dekkvettregler»

 • Ta dekkene med hjem eller lås dem med kjetting og kodelås. La aldri bildekk ligge og slenge i skogen. Låser du utstyret, forstår andre turgåere at dekkene ikke er «dumpet» i naturen, og de forblir der du har lagt dem til neste tur. Ikke legg eller lås fast dekkene i naturen slik at de ødelegger naturopplevelsen for andre. Finn et tre ved P-plass eller lignende, og heng gjerne opp et lite skilt slik at folk forstår hvorfor dekkene ligger der.
 • Blir det for tungt og du skal samme vei tilbake, kan du hekte av et dekk for så å plukke det opp igjen på returen. Legg da dekket godt uti grøfta slik at det ikke er i veien for noen eller ødelegger naturopplevelsen for andre. Husk at andre ikke kan gjette at du snart kommer tilbake samme vei for å hente dekket 🙂
 • Hester er livredde for bildekk. Stå musestille til hesten har passert.
 • Hold dere på en side av veien slik at syklister og andre også kommer seg frem. Husk at det går tregt å dra dekk ut av veien – gå derfor alltid i kanten.

«Man skal ikke plage andre, alltid være grei og snill, og forøvrig kan man trekke som man vil.»

Flere gode grunner til å trekke dekk

 • Dekktrening er sosialt og sjansen er stor for å få nye turvenner. Bli med i en dekktreningsgruppe der du bor
 • Frisk luft klarner hodet og naturen gjør deg lysere til sinns.
 • Du blir mindre stressa i topplokket. Garantert.
 • Det går sakte fremover slik at du får tid til å nyte det du ser underveis.
 • Du slipper å være støttemedlem på et treningssenter og sparer penger.
 • Du blir sterkere mellom ørene fordi det ikke hjelper å klage eller gi opp. Du lærer å si til deg selv: «Gå jevnt og rolig nå snuppa, så får du knekkebrød med brunost når du kommer hjem».
 • Det er lett å motivere seg hvis du tenker på det som en rusletur i stedet for trening.
 • Du møter trivelige folk underveis som spør om du skal på ekspedisjon, om du kjører piggfritt osv, og det er jo morro 🙂
 • Kanskje du plutselig får lyst til å gjennomføre en drøm eller to? Når du ruster deg i kroppen, øker sjansene for at du kan få til mye annet spennende.
 • Dekkturer hjelper syyykt godt på humøret mens du venter på snø og skispor. Men ikke gi deg selv om snøen kommer – dette er ypperlig trening i tillegg til ski. Det er to ganske forskjellige former for trening som supplerer hverandre!

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert! Pippi Langstrømpe

Mikroplast?

 • Å ja da, dekkene er laget av gummi, men slitasjen når man trekker er mikroskopisk. Bilskapt dekkslitasje er noe helt annet. Å trekke dekk kan sidestilles med å sykle eller trille barnevogn.
 • Reduser ditt plastforbruk generelt og plukk plast hver dag. Det er god motvekt til «gummirelaterte aktiviteter». Sjekk «Plukk Plast» – gruppa på Facebook
 • Om du ikke vil trekke dekk kan du trekke kjetting, kjerring, trestammer eller andre ting du måtte komme over.

Se også:

Håper dette var innafor! Har du innspill hører jeg gjerne fra deg 🙂

>> Christin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.