Natur og miljø

Nila (10) streiker mot vindindustri i norsk natur

Nila så lenge på dette bildet av vindturbiner i fjellet. Så løftet hun blikket og sa: – Mamma, hvem har gjort det der? Skjønner de ikke at de ødelegger naturen?

Vindkraft
Nila så lenge på bildet.                                                        Foto: Jason Blackeye, Unsplash

– Jeg er redd de ikke gjør det, svarte jeg. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å bygge vindindustri i norsk natur. Vindturbiner kan bli over 250 meter høye og sees på 5 mils avstand. For hver vindturbin bygges det mange hundre meter med brede veier, og de må stå på en flat plass som er like stor som en halv fotballbane. De bråker, dreper fugler og er heller ikke bra for helsen til mennesker. Det er noen som ønsker å tjene mange penger på å bygge vindindustri i norsk natur – selv om vi har nok ren vannkraft og kan lage enda mer hvis norske politikere endrer på skattereglene (NRK).

Det ble stille i stua. Så utbrøt kompisen Theo (10):

– Å ødelegge naturen for å tjene penger er idiotisk!

Da nikket Nila og sa: – Vi må streike for norsk natur!

Sammen startet vi en Facebook-gruppe mot vindindustri i norsk natur, og vi håper på så mange medlemmer som mulig. Bli også med i Motvind Norge som arbeider for å stanse utbyggingen av vindkraftverk i Norge.

img_7076
Nila (10) i fjellet


Dette er saken

Det er viktig å gjøre en innsats for bedre klima. Men vi må ha to tanker i hodet på en gang: FN har slått fast at TAP AV NATUR er en like stor trussel som klimaendringene.

Mennesket er en del av naturen. Derfor er det vårt ansvar å ta vare på den for fremtidige generasjoner. Fortsetter vi å øke forbruket vårt og bygge ned naturen, ødelegger vi livsgrunnlaget vårt. Natur omfatter både land og hav og vi har ansvar for å ta vare på begge deler.

Mange er ikke klar over de store negative konsekvensene som vindindustri har for natur, dyreliv og folkehelse i Norge – og i land hvor vindturbiner lages og skrotes etter endt levetid.

Oppgrader eksisterende vannkraft! Vi trenger ikke ødelegge norsk natur med vindindustri for å redde klimaet. I stedet kan vi oppgradere våre eksisterende vannkraftanlegg. Det vi trenger er politikere som vil – og endring av skattereglene:

 

Viktige lenker

 


Flere lenker

 

Mer om lavfrekvent støy truer folk og dyr

 

Ødelagt natur, fugledød og reindrift

Se enda flere artikler og lenker under «kunngjøringer» i Facebook-gruppen «Nei til vindindustri i norsk natur»

 

Oppfordring til lærere, barn og unge

Skolen har et viktig ansvar for å lære elevene om alle sider ved vindkraft. Her har elever ved Kippermoen ungdomsskole skrevet om vindkraft. Dessverre bærer tekstene preg av at både barn og voksne ved skolene vet for lite.

Jeg håper at både lærere, barn og unge vil sette seg nøye inn i alle aspekter ved vindkraft. Først bør man lese seg opp. Dernest må man sammen med elevene sette opp to lister:
1) Hvilke positive sider har vindkraft?
2) Hvilke negative sider har vindkraft?

Til slutt kan man diskutere: Bør vi bygge vindindustri i norsk natur?

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– mor til Nila (1o) –

ørn
Havørn på vindkraftverket på Smøla. En av hundre som er funnet drept bare på det ene vindkraftverket. Hvor mange som ikke er funnet vites ikke. Ryper og andre fugler er det drept enda flere av. Fuglen levde da fotograf Ulla Falkdalen fant den. Se blikket.
(Delt på Facebook 1. april 19 av Jørg Arne Jørgensen)

 

62547071_10156013675586682_8640359891761889280_o
Årets bilde? Foto: Otto Raum Eide, Frøya

 

Det haster å stoppe utbyggingen av vindindustri i norsk natur. Vi får aldri naturen tilbake.

 

Oppdatert 27.02.20

11 tanker om “Nila (10) streiker mot vindindustri i norsk natur”

 1. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ,ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Liker

 2. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Likt av 1 person

 3. Nå kan vi får våre unger til å streike for å bevare urørt natur, streike for å redusere CO2 utslipp, streike mot kjernekraft, streike mot bedrifter som bygger biler fordi de slipper ut CO2. Vi kan ikke ha for mange tanker i hode samtidig fordi vi kan ikke gå i forskjellige retninger samtidige.

  Liker

 4. Siden skattereglene ser ut til å hindre rehabilitering av eksisterende vannkraftværk får de rette personene ta på seg de riktige brillene og legge en visitt innom finansministeren. Sikkert ingen enkel sak for da ville det kunne vært gjort før, men nå haster det – og for å si det med Arne Næss: Det skal gjøre litt vondt å tenke!! I denne saken må NATUREN vinne, det er mange nå som snakker dens og vår alles sak.Siv Jensen bør snarest mulig ta den røde rettepennen i bruk og få kabalen til å gå opp.I denne svært alvorlige saken, som vil få STORE kosekvenser for alle deler av vår Natur må det økologiske gå foran det økonomiske system. Håper de ansvarlige Politikere justerer for denne store missvisningen og kommer seg inn på en NATUR – LIG KURS! Naturlig hilsen Rolf Steinar Bjørnstad- ps. Å foreslå vindturbiner i Industriområdene og havområdene vil bare flytte problemene – VI TRENGER JO IKKE DENNE KRAFTEN! SNU BARE PÅ STATSBUDSJETTET. DET ER INGEN SKAM Å SNU!!

  Liker

 5. Vi kommer til å angre på disse inngrepene i naturen. En ting er selve vindmøllene, men like ille (eller muligens verre) er veiene og inngrepene for å frakte vindmøllene inn i naturen.

  Liker

 6. Tusen takk til Christin som gjør en uvurderlig jobb med å samle informasjon og egge til kamp mot dette vanvittige som skjer i landet vårt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..