Natur og miljø

Nila (10) streiker mot vindindustri i norsk natur

Nila så lenge på dette bildet av vindturbiner i fjellet. Så løftet hun blikket og sa: – Mamma, hvem har gjort det der? Skjønner de ikke at de ødelegger naturen? Oppdatert: 24.05.19

Vindkraft
Nila så lenge på bildet.                                                        Foto: Jason Blackeye, Unsplash

– Jeg er redd de ikke gjør det, svarte jeg. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å bygge vindindustri i norsk natur. Vindturbiner kan bli over 250 meter høye og sees på 5 mils avstand. For hver vindturbin bygges det mange hundre meter med brede veier, og de må stå på en flat plass som er like stor som en halv fotballbane. De bråker, dreper fugler og mennesker kan bli syke av dem. Det er noen som ønsker å tjene mange penger på å bygge vindindustri i norsk natur – selv om vi har nok ren vannkraft og kan lage enda mer hvis vi vil.

Det ble stille i stua. Så utbrøt kompisen Theo (10):

– Å ødelegge naturen for å lage mer strøm for å tjene penger er idiotisk!

Da nikket Nila og sa: – Vi må streike for urørt, norsk natur!

img_7076
Nila (10) i fjellet


Dette er saken

Mange er ikke klar over de store negative konsekvensene som vindindustri har for natur og dyreliv i Norge. De vet heller ikke at naturødeleggelsene er unødvendige. Vi lager allerede mer vannkraft enn vi bruker – og kan produsere enda mer hvis politikerne vil.

Vi redder ikke klimaet ved å ødelegge naturen. FNs nye rapport om naturens tilstand slår fast at tap av natur er en like stor trussel som klimaendringene. Store vindindustrianlegg hører hjemme på egnede industriområder – ikke i sårbar, norsk natur.

1. april leverte NVE planene for utbygging av landbasert vannkraft til regjeringen. I forslaget er 13 områder pekt ut som egnet for vindkraftutbygging. Halvparten av utbyggingsarealet er i urørt natur.


Ren, norsk vannkraft
produserer allerede mer strøm enn vi klarer å bruke. Ved å oppgradere vannkraftverkene våre kan vi produsere enda mer. Vi kan også bruke varmepumper, solceller, solfangere, etterisolere hus og gjøre andre smarte ting for å spare energi. (Aftenposten).


Stadtwerke München og Trønderenergi
Flere og flere byer på kontinentet har som mål å bli «grønne» og få bedre miljøsamvittighet. De kjøper seg nå inn i vindkraftanlegg i Norge, og norsk natur ofres med velsignelse fra den norske stat (Kilde: Harvest). Utbygging av vindindustri i Norge er et krafttak for Tyskland. Vi tar konsekvensene og pengene. Kullnasjonen Tyskland kjøper seg god samvittighet, skriver tysk avis. Noen av de viktigste pådrivere for vindindustri i Norge er Stadtwerke München og Trønderenergi.


Opprinnelsesgarantier /fornybargarantier
Opprinnelsesgarantier gir store inntekter til produsenter av fornybar energi. I stedet for å kjøpe opprinnelsesgarantier, har Kiwi valgt å støtte optimalisering av norsk vannkraft direkte.  Et tiltak som er samfunnsmessig nyttig, men dessverre ikke lønnsomt pga. skattereglene.

Norge produserer 98 prosent fornybar kraft, men bruker 46 prosent fossil varmekraft fra Europa. Årsaken til den oppsiktsvekkende statistikken er at de fornybare energiprodusentene i Norge selger fornybargarantiene sine til selskaper, kommuner og enkeltpersoner i Europa. Den nasjonale ordningen med fornybargarantier er utformet slik at de som er villig til å betale, kan sikre at etterspørselen etter fornybar energi øker.


Dette kan du gjøre

Det HASTER å stoppe utbyggingen av vindindustri i norsk natur. Trønderenergi og andre utbyggere jobber nå så fort de kan – før motstanden blir for stor. Jo flere vi er, jo sterkere står vi! Gjør dette:

 


Lenker om vindindustri

Lenkene nedenfor er delt i Facebook-gruppe mot vindindustri i norsk natur.


På topp:

 

Profitt og kjøp av miljøsamvittighet

 

Vannkraft og effektivisering

 

Lavfrekvent støy: Trussel mot folke- og dyrehelse

 

Ødelagt natur og fugledød

ørn

Havørn på vindkraftverket på Smøla. En av hundre som er funnet drept bare på det ene vindkraftverket. Hvor mange som ikke er funnet vites ikke. Ryper og andre fugler er det drept enda flere av. Fuglen levde da fotograf Ulla Falkdalen fant den. Se blikket.
(Delt på Facebook 1. april 19 av Jørg Arne Jørgensen)

 

– Artikkelen er skrevet og oppdateres av Christin Oldebråten
Jeg, Christin, har sagt opp jobben for å leve saktere og nyte friluftsgleden
– Abonner gjerne (se knapp) så får du nye artikler rett i postkassa.

10 tanker om “Nila (10) streiker mot vindindustri i norsk natur”

 1. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ,ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Liker

 2. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Likt av 1 person

 3. Nå kan vi får våre unger til å streike for å bevare urørt natur, streike for å redusere CO2 utslipp, streike mot kjernekraft, streike mot bedrifter som bygger biler fordi de slipper ut CO2. Vi kan ikke ha for mange tanker i hode samtidig fordi vi kan ikke gå i forskjellige retninger samtidige.

  Liker

 4. Siden skattereglene ser ut til å hindre rehabilitering av eksisterende vannkraftværk får de rette personene ta på seg de riktige brillene og legge en visitt innom finansministeren. Sikkert ingen enkel sak for da ville det kunne vært gjort før, men nå haster det – og for å si det med Arne Næss: Det skal gjøre litt vondt å tenke!! I denne saken må NATUREN vinne, det er mange nå som snakker dens og vår alles sak.Siv Jensen bør snarest mulig ta den røde rettepennen i bruk og få kabalen til å gå opp.I denne svært alvorlige saken, som vil få STORE kosekvenser for alle deler av vår Natur må det økologiske gå foran det økonomiske system. Håper de ansvarlige Politikere justerer for denne store missvisningen og kommer seg inn på en NATUR – LIG KURS! Naturlig hilsen Rolf Steinar Bjørnstad- ps. Å foreslå vindturbiner i Industriområdene og havområdene vil bare flytte problemene – VI TRENGER JO IKKE DENNE KRAFTEN! SNU BARE PÅ STATSBUDSJETTET. DET ER INGEN SKAM Å SNU!!

  Liker

 5. Vi kommer til å angre på disse inngrepene i naturen. En ting er selve vindmøllene, men like ille (eller muligens verre) er veiene og inngrepene for å frakte vindmøllene inn i naturen.

  Liker

 6. Tusen takk til Christin som gjør en uvurderlig jobb med å samle informasjon og egge til kamp mot dette vanvittige som skjer i landet vårt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.