Natur og miljø

Nila (10) streiker mot vindkraft i norsk natur

Nila så lenge på dette bildet av vindturbiner i fjellet. Så løftet hun blikket og sa: – Mamma, hvem har gjort det der? Skjønner de ikke at de ødelegger naturen? Oppdatert: 23.04.19

Vindkraft
Nila så lenge på bildet.                                                        Foto: Jason Blackeye, Unsplash

– Jeg er redd de ikke gjør det, svarte jeg. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å bygge vindindustri i norsk natur. Vindturbiner kan bli over 250 meter høye og sees på 5 mils avstand. For hver vindturbin bygges det ca. 800 meter grusvei, og de må stå på en flat plass som er like stor som en halv fotballbane. De bråker mye, dreper fugler og mennesker kan visstnok bli syke av dem. Det er noen som ønsker å tjene mange penger på å bygge vindindustri i naturen vår. Og det vil de selv om Norge har mye ren vannkraft og kan lage enda mer hvis vi vil.

Det ble stille i stua. Så utbrøt kompisen Theo (10):

– Å ødelegge naturen for å lage mer strøm for å tjene penger er idiotisk!

Da nikket Nila og sa: – Vi må streike for urørt, norsk natur!

img_7076
Nila (10) i fjellet


Dette er saken

Mange er ikke klar over de store negative konsekvensene som landbasert vindindustri har for natur og dyreliv i Norge. De vet heller ikke at naturødeleggelsene er unødvendige. Vi lager allerede mer vannkraft enn vi bruker – og kan produsere enda mer hvis politikerne vil.

Miljøorganisasjonen ZEROs leder, Marius Holm mener at fossil energi er den store trusselen mot natur og naturmangfold i Norge og resten av verden. Problemet er at det premisset ikke er riktig. På en soleklar førsteplass ligger habitatstap. Villmarksområder som blir utbygd for vindkraft. Elver som blir lagt i rør. Gruveslam som dumpes i gyteområder. Les artikkelen her

 

Nasjonal plan for vindkraft – høringsfrist 1. oktober.

1. april leverte NVE planene for utbygging av landbasert vannkraft til regjeringen. I forslaget er 13 områder pekt ut som egnet for vindkraftutbygging. Områdene ligger i alle fylker utenom Oppland, Troms og Akershus. Halvparten av utbyggingsarealet er i urørt natur.

 • Høringsfristen for planen er 1. oktober, men utbyggingen av vindkraft er allerede i gang
 • Det avholdes 5 regionale innspillsmøter – bl.a på Lillestrøm 6. mai.


Ren, norsk vannkraft
produserer allerede mer strøm enn vi klarer å bruke. Ved å oppgradere vannkraftverkene våre kan vi produsere enda mer. Vi kan også bruke varmepumper, solceller, solfangere, etterisolere hus og gjøre andre smarte ting for å spare energi. (Aftenposten).


Stadtwerke München og Trønderenergi

Utbygging av vindindustri i Norge er et krafttak for Tyskland. Vi tar konsekvensene og pengene. Kullnasjonen Tyskland kjøper seg god samvittighet, skriver tysk avis. Noen av de viktigste pådrivere for vindindustri i Norge er Stadtwerke München og Trønderenergi.


Opprinnelsesgarantier

Opprinnelsesgarantier gir store inntekter til produsenter av fornybar energi. I stedet for å kjøpe opprinnelsesgarantier, har Kiwi valgt å støtte optimalisering av norsk vannkraft direkte.  Et tiltak som er samfunnsmessig nyttig, men dessverre ikke lønnsomt pga. skattereglene.


Dette kan du gjøre

Vi må stoppe utbyggingen av vindindustri i norsk natur. Vi må bevare norsk natur for fremtidige generasjoner – og samtidig finne gode løsninger på klimautfordringene. Naturvern og klima er to sider av samme sak. Gjør dette:

 


Lenker om vindkraft (oppdateres)

 

Vannkraft, vindkraft på land og hav


Profitt, utenlandskabler og god miljøsamvittighet


Naturen bygges ned

 

Folkehelse og lavfrekvent støy

Fugledød

ørn

Havørn på vindkraftverket på Smøla. En av hundre som er funnet drept bare på det ene vindkraftverket. Hvor mange som ikke er funnet vites ikke. Ryper og andre fugler er det drept enda flere av. Fuglen levde da fotograf Ulla Falkdalen fant den. Se blikket.
(Delt på Facebook 1. april 19 av Jørg Arne Jørgensen)

– Artikkelen er skrevet og oppdateres løpende av Christin Oldebråten, friluftsglede.no

– Abonner gjerne (se knapp) så får du nye artikler rett i postkassa.

8 tanker om “Nila (10) streiker mot vindkraft i norsk natur”

 1. Fantastisk Nila 💕. Stå på. I likhet ed deg nekter jeg å tro at valget står mellom verdens undergang og vindmøller i urørt norsk natur.

  Liker

 2. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ,ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Liker

 3. Bra Nila og Christin! Vi må kunne ha to tanker i hodet på samme tid: klare å ta grep for å redde klimaet, men at det må skje med minst mulig tap av den fantastiske naturen vår! 💚

  Liker

 4. Nå kan vi får våre unger til å streike for å bevare urørt natur, streike for å redusere CO2 utslipp, streike mot kjernekraft, streike mot bedrifter som bygger biler fordi de slipper ut CO2. Vi kan ikke ha for mange tanker i hode samtidig fordi vi kan ikke gå i forskjellige retninger samtidige.

  Liker

 5. Siden skattereglene ser ut til å hindre rehabilitering av eksisterende vannkraftværk får de rette personene ta på seg de riktige brillene og legge en visitt innom finansministeren. Sikkert ingen enkel sak for da ville det kunne vært gjort før, men nå haster det – og for å si det med Arne Næss: Det skal gjøre litt vondt å tenke!! I denne saken må NATUREN vinne, det er mange nå som snakker dens og vår alles sak.Siv Jensen bør snarest mulig ta den røde rettepennen i bruk og få kabalen til å gå opp.I denne svært alvorlige saken, som vil få STORE kosekvenser for alle deler av vår Natur må det økologiske gå foran det økonomiske system. Håper de ansvarlige Politikere justerer for denne store missvisningen og kommer seg inn på en NATUR – LIG KURS! Naturlig hilsen Rolf Steinar Bjørnstad- ps. Å foreslå vindturbiner i Industriområdene og havområdene vil bare flytte problemene – VI TRENGER JO IKKE DENNE KRAFTEN! SNU BARE PÅ STATSBUDSJETTET. DET ER INGEN SKAM Å SNU!!

  Liker

 6. Vi kommer til å angre på disse inngrepene i naturen. En ting er selve vindmøllene, men like ille (eller muligens verre) er veiene og inngrepene for å frakte vindmøllene inn i naturen.

  Liker

 7. Tusen takk til Christin som gjør en uvurderlig jobb med å samle informasjon og egge til kamp mot dette vanvittige som skjer i landet vårt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.