Tips og råd, Topptur

Topptur på randonee med barn

Randonee-ski er topp for barn. Det er lett å rusle opp, og premien er morsom nedkjøring og stor mestringsfølelse. – Det er som å fly, og jeg har alltid ønsket meg vinger! sa Nila da hun var 8 år. Vi oppdaterer siden fortløpende. Sist oppdatert 19.02.19.

I 2013/14 tok vi et friår i fjellet, og den vinteren ble det mange fine turer på randonee-ski. Her er tips til deg som vil ha med barna på topptur.

Lett opp – trygt og morsomt ned

Randonee-utstyr egner seg ikke bare på tøffe, bratte og lange turer. Påskeskihopp er dobbelt så gøy på rando, og tur i bakkene bak hytta er fint, det og. «Randonee» er fransk og betyr «å gå». Og det er nettopp det dette handler om – man går på tur og kjører hjem til middag etterpå.

Noen forbinder nok randonee med høy kost, vanskelighetsgrad og risiko. Sannheten er at randonee gjør turen tryggere og passer for folk i alle aldre. Er du bekymret for nedfarten skal du velge rando; dette er den enkleste måten å gå på ski i fjellet på. Du rusler lett opp og står stødig og trygt ned igjen, nesten uansett underlag.

Start med langrenn opp og slalom ned…

Da Nila var 5 år gikk hun opp på langrennski, feller og gaffateip. Jeg bar slalomutstyret hennes i sekken, og så skiftet hun på toppen og sto slalom ned. Dette fungerte fint, men hun gledet seg likevel til at føttene skulle bli store nok til randonee-støvler. Hun så jo at vi andre gikk lettere opp fordi vi kunne justere hælen og hadde bredere feller.

img_6528-e1542378393858.jpg
– Pappa, hvilket dyr tenker jeg på nå? Nila (5) opp på langrenn med feller.
img_7517-e1542378504807.jpg
Hvil, mat og skift på toppen
DSC_0652.2
Slalom ned…

Da Nila var 8 år passet endelig rando-støvlene mine til føttene hennes. Vi kjøpte et par bruke twintip slalomski med randonee-bindinger og feller, og så bar det til Leirvassbu i Jotunheimen:

– Mamma, randonee er gøy! Det er som å fly, og jeg har alltid ønsket meg vinger! Nila (8)

Randonee-utstyr til barn

Du finner nå randonee-ski for barn helt ned i 129 cm lengde. Nila (f. 2008) bruker Dynafit SL 80 og er storfornøyd. Skiene skal rekke barnet til nesetippen, ikke høyere.

Dere må ha skifeller som passer til skiene. Det er viktig at fellene har god gli på flatt underlag. Nila bruker også skarejern når det er bratt og isete – det gir trygghet og mestringsfølelse.

Bindingene må være tilpasset barnets vekt, og man må justere ettersom barnet blir tyngre. Utløserverdien på bindinger for voksne går fra rundt DIN 4 til 12. De fleste åtteåringer lander på DIN 2,5 – 3,5, så mindre barn må ha egne barnebindinger. I butikken får du hjelp til å velge bindinger med riktig utløserverdi. Her kan du regne ut DIN-verdi for ditt barn

Stoppere på bindingene er nyttig slik at skiene ikke sklir av gårde hvis barnet faller.

Velg bindinger som barnet kan justere hæl-høyden på selv med skistaven underveis. Det gir stor mestringsfølelse å klare det selv! Ikke velg bindinger som barnet må bøye seg ned og justere med hendene. I bratte bakker er det lett å miste balansen, og er bindingen «treg» må barnet få hjelp av voksne for å få det til. I tillegg blir man lett våt på vottene og fryser da lettere på hendene.

Vi valgte denne Dynafit-bindingen til Nila pga. lav vekt – og fordi vi ville at det skulle være enkelt for henne å justere høyden selv underveis med staven. Så får hun få bindinger med stoppere neste gang.

IMG_7013 – Kopi
Nila i full fart oppover

Nila bruker nå lette Masters teleskopstaver som kan justeres i høyden. Ett ledd er ideelt – da kan mindre gå galt. Håndtakene er passe smale slik at hun klarer å holde godt selv med tykke votter på.

Vonde, kalde støvler dreper turgleden, så støvlene er aller, aller viktigst. Finn støvler som passer formen på beina og som verken er for brede eller smale. Støvlene bør heller ikke ha mange detaljer og spenner som gjør dem vanskelige å justere underveis. Er du uheldig og kjøper støvler som ikke funker, er det ikke noe å lure på – selg dem på Finn.no og finn noen som er gode! Hvis ikke risikerer du at barna vil hate randoturer.

Bygg opp med ergonomiske såler i innerstøvelen og bruk tykke sokker slik at føttene ikke «svømmer» inni støvlene. Sokkene må være lange og gå opp til kneet, over støvelkanten. Det må være nok plass til å røre på tærne slik at man ikke fryser. Husk at foten utvider seg nå man går! God, tykk innerstøvel er viktig for å holde varmen.

img_4489.jpg
Fornøyd jente

Alle må ha hjelm, slalombriller og gode solbriller. Det er lett å falle og slå hodet i stein som ligger rett under snølaget. Med slalombriller ser du bedre på nedfarten og beskytter øynene når det snør og blåser. Gode solbriller med UV-beskyttelse og sol-skjerming på sidene er ekstremt viktig for å beskytte øynene mot skader.

Vi har på skredsøker når vi går i fjellet med Nila. To spader og søkestang er også med. Vi planlegger turen og holder oss under 30 grader bratt for å unngå snøskred.

Gi barna lettest mulig utstyr. 1 kg på beina tilsvarer 4 kg i sekken! Skal barna bli glade i randonee-turer, må de få så lett utstyr som mulig. Hvis du må prioritere, kjøper du bedre utstyr til barna enn til deg selv!

Hoftebelte, klatresele, trekksele

Ikke vær gnien på hjelpemidler som gjør turen lystbetont. Vi har gitt Nila drahjelp på ski siden hun var liten. Med glade, fornøyde unger blir turen lengre og triveligere, i tillegg til at du får ypperlig trening. Når du går på randonee-ski med brede feller under går det faktisk veldig greit å være skiheis! PS. Ta av fellene på barnets ski.

12751712_10153404220163861_164833047_o
Manuell skiheis in progress…

Da Nila var liten brukte vi Fjellpulkens hoftesekk som inneholder hoftebelte og snor til å dra barnet. Etter hvert som Nila ble tyngre, tok vi på henne klatreselen og dro med Fjellpulken Expedition trekksele og tau. Trekkselen bruker vi også til å trekke dekk, pulk og transportbrett.

Etterspørselen etter tauing ble merkbart mindre da Nila fikk lett og bra randonee-utstyr selv. Så – vil du ha unger som liker å gå topptur med randonee-ski, er det bare å kjøpe utstyret de trenger. Barna blir glade i opp/ned-ski (såkalte «sunne interesser») og du får blide små turvenner!

Finnbilde2
Trekker du dekk, så trekker du unger på rando og!

Tips for en god tur

Randotur med barn skal ikke være «trening» eller «konkurranse» – det viktigste er at det er morro, spennende og motiverer barna til flere turer. Ta barna med på planleggingen, helst dagen før. Hvor skal vi gå? Hva slags mat skal vi ha med?

Ikke stress om morgenen – ta det rolig, spis en hyggelig frokost og lag god stemning. Sørg for at barna spiser og drikker nok og får gått på do.

Ha med god mat og mye snop – det er ikke nå du skal være gnien på godsakene! Dere trenger også varm drikke.

img_81861.jpg
Sjokolade, energibar og brødskiver med nugatti er innafor på tur!


Introduser premier
som inntreffer etter turen, eks. å spille millionær sammen, få bruke iPad/mobil i en hel time eller se film.

Pass på at barna har på riktige klær og ikke kle på dem for mye. Husk at man blir varm i bakkene – vær flinke til å stoppe og ta av/på tøy. Nila er veldig fornøyd med Ultimate V softshell-jakke med god hette og lufting under armene

Ta pauser og legg inn lek og morro. Klatring med isøks er kult og lærerikt. Grav ned skredsøkere og let etter dem, det er nyttig kunnskap! Grav snøhule i ei fonn. Husk vindsekk slik at barna får komme inn og varme seg, skifte etc. i ly for vind.

IMG_9313
Nila og kompisen Tor på tokt i snøbakken.


Gå jevnt og rolig og vær raus med å gi trekk-hjelp
. Ikke mas på barna om at de skal gå fortere – la dem kose seg og nyte turen uten en konstant dur av beskjeder og formaninger. La barna få være med og bestemme ruta underveis, og slipp dem til slik at de får gå foran og lage spor til resten av flokken. Det er stas å være «sjefsreinsdyr». Men pass på – hvis snøen er dyp, blir man fort sliten. Bytt på, slik at alle i turfølget får ta en tørn foran som brøytemannskap.

Ta gjetteleken oppover slik at hodet ikke tenker over at det er langt å gå. Spør barna: Gjett hva jeg tenker på nå? Så må de stille spørsmål, eks: Er det et dyr? Har det pels? Lever det i Norge..?

Ha med et vanlig kamera og la barna ta bilder slik at de lærer å se og observere ting underveis. Det er morro å se på bilder når man kommer tilbake til hytta!

Hvorfor ikke gjøre turen til en mini-ekspedisjon med telt og pulk? Da blir veien til topps halvparten så lang og dere lærer mye nytt og spennende.

32940440745_be416d1bd3_o
Basecamp halvveis til toppen. Ikke langt fra hytta, men spennende likevel!

Spar penger med randonee

Randonee-utstyr koster, men ikke glem alt du kan spare:

  • Du slipper å kjøpe slalomutstyr og kan selge gammelt utstyr på Finn.no
  • Med rando-utstyr trenger dere ikke hytte ved slalombakke. Plutselig er det helt greit å bo på rimeligere hytter utenfor allfarvei hvor man kan utforske nytt terreng, sette egne spor og lete etter urørt puddersnø til nedkjøring. Altså: Rimeligere overnatting, null kr til heiskort og dyre spisesteder. Mer tid sammen!
  • Med mindre du går mye på flate/slake turer, trenger du heller ikke fjellski. Mange vil klare seg med kun langrennski og randoski i boden.
  • Brukte randoski kan kjøpes på Finn. Legg heller penger i støvlene! De MÅ sitte perfekt.
  • Rando-utstyr er en god investering i helsa. Du blir sprekere for hver høydemeter, og jeg tør påstå at utsikten fra toppen er bra for sjelen. Sånn sett er det vel anvendte penger.


Du lever bare en gang. Bruk tiden på det som gjør deg glad og gjennomfør drømmene! Det er ikke tanken som teller.

Se også:

Håper dette var innafor! Har du innspill hører jeg gjerne fra deg  🙂 Trykk gjerne på abonner-knappen – da får du mail når jeg skriver noe nytt (og forhåpentligvis nyttig).

Klem – Christin

img_6441-e1542376063299.jpg
#NilaTurjente08 på vei mot målet.

2 tanker om “Topptur på randonee med barn”

  1. Hei, takk for mange gode tips. Har brukt litt tid på å sjekke utstyr selv. Plum Guid XS går fra 30-70 i din, og veier 460 med stopper. Som du sier selv, legger penger i støvler, men igjen brukte kan være vanskelig å få til å passe foten. Og ofte vanskelig å finne noen med riktig stivhet for en på 30 40 kilo. Men har funnet en god en støvel som ikke koster all verden Salomon QST Acess 70t, kan man bytte ut sålen slik at man kan sette på tech såle. Da har men en barnestøvel på rundt 3000 ink ekstra ssåke, som kan brukes både i bakken og på rando.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.