Barn på tur, Randonee-tur, Tips og råd, Topptur

Topptur på randonee med barn

Randonee-ski er lærerikt og morro for barn. Det er lett å rusle opp, og premien er morsom nedkjøring og stor mestringsfølelse. Her er tips til deg som vil ha med barna på topptur. Oppdatert 20.02.20

Lett opp – trygt og morsomt ned

Randonee-utstyr egner seg ikke bare for voksne som skal gå tøffe, bratte, lange turer. Med randonee-ski kan du og barna lage egne spor i alle retninger til fjelltopper og fine bakker i nærområdet ved hytta – mulighetene er mange! Barna vil glede seg over nedfarten i stedet for å vakle nedover på ustø langrennski – og dermed øker også mestringsfølelsen og lysten til å gå mer. Dere slipper klippekort og heiskø i travle alpinanlegg og kan nyte naturen i fred og ro.

Ordet «randonee» er fransk og betyr «å gå på tur». Og det er akkurat det randonee-ski handler om; man går oppover og innover på ski og kjører ned igjen til middag.

Mange forbinder nok randonee med høy kost, vanskelighetsgrad og risiko. Sannheten er at randonee gjør turen tryggere og passer for folk i alle aldre. Er du bekymret for nedfarten skal du velge rando; dette er den enkleste måten å lære seg å gå på ski i fjellet på. Du rusler lett opp og står stødig og trygt ned igjen, nesten uansett underlag. Og du velger selv hvor bratt du ønsker å kjøre ned – sporet kan du legge der du selv ønsker.

 

 

De minste: Langrenn opp, slalom ned…

Da Nila var 5 år gikk hun opp på langrennski, feller og gaffateip. Jeg bar slalomutstyret hennes i sekken, og så skiftet hun på toppen og sto slalom ned. Dette fungerte fint, men hun gledet seg til føttene ble store nok til randonee-støvler.

img_6528-e1542378393858.jpg
– Pappa, hvilket dyr tenker jeg på nå? Nila (5) opp på langrenn med feller.
DSC_0652.2
5 år og slalom ned…

Da Nila var 8 år gikk hun sine første randonee-turer med superlette La Sportiva støvler og et par brukte twintip slalomski med randonee-bindinger og feller. Her fra tur ved Leirvassbu i Jotunheimen:

– Mamma, randonee er gøy! Det er som å fly, og jeg har alltid ønsket meg vinger! Nila (8)

Randonee-utstyr til barn

Skal barna bli glade i randonee-turer, må de få lett, bra utstyr. 1 kg på beina tilsvarer 4 kg i sekken. Hvis du må prioritere, kjøper du bedre utstyr til barna enn til deg selv.

Vonde, kalde støvler dreper turgleden, så støvlene er aller, aller viktigst. Finn støvler som passer formen på beina og som verken er for brede eller smale. Støvlene bør heller ikke ha mange detaljer og spenner som gjør dem vanskelige å justere underveis. Er du uheldig og kjøper støvler som ikke funker, er det ikke noe å lure på – selg dem på Finn.no og finn noen som er gode! Hvis ikke risikerer du at barna vil hate randoturer.

Bygg opp med gode såler i innerstøvelen og bruk tykke sokker slik at føttene ikke «svømmer» inni støvlene. Sokkene må være lange og gå opp til kneet, over støvelkanten. Det må være nok plass til å røre på tærne slik at man ikke fryser. Husk at foten utvider seg nå man går! God, tykk innerstøvel er viktig for å holde varmen.

IMG_5617
Fornøyd Nila (10) på Blåeberge. 800 høydemeter, 5 timer opp, 40 min ned.

Du får nå randonee-ski i korte lengder til barn som også kan brukes i slalombakke. Skiene skal rekke barnet til nesetippen, ikke høyere. Dere må ha skifeller som passer til skiene og er enkle å ta av og på. Det er svært viktig at fellene har god gli på flatt underlag. Skarejern er viktig når det er bratt og isete – det gir stor trygghet og mestringsfølelse.

Bindingene må være tilpasset barnets vekt, og man må justere ettersom barnet blir tyngre. Utløserverdien på bindinger for voksne går fra rundt DIN 4 til 12. De fleste åtteåringer lander på DIN 2,5 – 3,5, så mindre barn må ha egne barnebindinger. I butikken får du hjelp til å velge bindinger med riktig utløserverdi. Beregn DIN-verdi for ditt barn

Velg bindinger hvor barnet kan justere hæl-høyden selv med skistaven underveis. Det gir mestringsfølelse å klare det selv! Ikke velg bindinger som krever at barnet må bøye seg ned og justere med hendene. I bratte bakker er det lett å miste balansen, og er bindingen «treg» må barnet stadig få hjelp av voksne for å få det til. I tillegg blir man lett våt på vottene og fryser da lettere på hendene. Stoppere på bindingene er nyttig slik at skiene ikke sklir av gårde hvis barnet faller.

Velg teleskopstaver som er tilpasset barn og som kan justeres i høyden. Ett ledd er ideelt – da kan mindre gå galt. Håndtakene må være smale slik at barnet klarer å holde godt rundt selv med tykke votter.

Strålende fornøyd Nila (11) på topptur i vinterferien 2019: 800 høydemeter, 5 timer opp, 40 min ned:

Alle må ha hjelm, slalombriller og gode solbriller. Det er lett å falle og slå hodet i stein som ligger rett under snølaget. Med slalombriller ser du bedre på nedfarten og beskytter øynene når det snør og blåser. Gode solbriller med UV-beskyttelse og sol-skjerming på sidene er ekstremt viktig for å beskytte øynene mot skader.

Vi har som regel på skredsøker når vi går i fjellet med Nila. To spader og søkestang er også med. Vi planlegger turen og holder oss under 30 grader bratt for å unngå snøskred.

 

Bekledning for vinterturer

Selv om man går jevnt og rolig for å ikke svette, blir man varm i bakkene. Det gjelder å bruke plagg som lufter og transporterer fukt vekk fra kroppen. Samtidig må vinden stoppes av skall som gjør at du ikke blir klam på innsiden. Det er også viktig med gode, lange, varme sokker i støvlene som holder beina varme og motvirker gnagsår. Ta også med vindsekk slik at barna får komme inn og varme seg, skifte etc. i ly for vind.


Ikke vær gnien på nyttige hjelpemidler som gjør turen lystbetont og morsom!
 Vi har gitt Nila drahjelp på ski siden hun var liten. Til å begynne med brukte vi Fjellpulkens hoftesekk som inneholder hoftebelte og snor til å dra barnet. Etter hvert som Nila ble tyngre, tok vi på henne klatreselen og dro med Fjellpulken Expedition trekksele og tau. Trekkselen bruker vi også til dekktrening og til å dra pulk og transportbrett.

Når du selv går på randonee-ski med brede feller går det veldig greit å være manuell skiheis! Med glade, fornøyde unger blir turen lengre og triveligere samtidig som du får ypperlig trening.

12751712_10153404220163861_164833047_o
Manuell skiheis in progress…

Da Nila fikk bra randonee-utstyr selv, ble tauing vesentlig mindre etterspurt. Så – vil du ha unger som liker å gå topptur med randonee-ski, er det bare å kjøpe lett og bra utstyr straks. Selg unna på Finn.no når de vokser fra det! Barna blir fort glade i å gå opp for så å kjøre ned, og etter hvert verdsetter de også selve naturopplevelsen. Utstyret kan også brukes i slalombakke. Og din bonus? Blide små turvenner som etter hvert vokser til og vil bli med deg på enda lengre turer.

Tips for en god tur

Randotur med barn skal ikke være «trening» eller «konkurranse». Det viktigste er at det er morro, spennende og motiverer barna til flere turer. Ta barna med på planleggingen. Hvor skal vi gå? Hva slags mat skal vi ha med? Mat og snop er viktig! Det er ikke på randotur du skal være gnien på godsakene!

Motivasjon og mål. Finn ut hva som motiverer barna og sett konkrete mål som er mulig å nå. Vinteren 2018/19 var vi enige med Nila om at hvis hun tok gullmerket på ski skulle hun få bli «Star rider» i spillet Star Stable. Og hvis hun det året tok gull i skimerket (for tredje år på rad), så skulle hun også få pokal. Når vi går tur i fjellet regnes hver 100 høydemeter som en ekstra kilometer, og dette syns Nila er veldig motiverende!

Da Nila var 11 år satte vi oss som mål å gå 2500 høydemeter i vinterferien (7 dager). Hver dag noterte vi hvor høyt vi hadde gått. Dette slo an – og da vi hadde gått den høyeste toppen i området fikk hun en tilleggspremie – nemlig havfruehale til å svømme med 🙂

Det må komme innenfra – og barna må bestemme seg selv. På tur må du derfor ikke bare fokusere på toppen, men sette håndfaste delmål sammen med barna underveis. For eksempel mål 1) opp til siste grantre, mål 2) bort til store steinen, mål 3) lunsj ved snøfonna og graving av snøhule, mål 4) bort til fjellryggen, mål 5) opp fjellryggen, mål 6) bort til varden osv.

IMG_5398_2
Stikkord: Lett utstyr, gode støvler, riktig bekledning og motivasjon.

Se an været og tilpass turen etter forholdene. Kalde, sultne barn som presses for langt blir ikke glade i tur – snarere stikk motsatt. Det MÅ være lystbetont og morro.

Ikke stress om morgenen. Ta det rolig, spis en hyggelig frokost og lag god stemning. Sørg for at barna spiser og drikker nok og får gått på do.

Ha med god mat og snop – det er ikke på tur du skal være gnien på godsakene! Dere trenger også mye å drikke – gjerne varm saft for å få opp varmen og blodsukkeret underveis.

img_81861.jpg
Sjokolade, energibar og brødskiver med nugatti er innafor på tur!


Ta mange pauser og legg inn lek og morro, tull og tøys.
Klatring med isøks er kult og lærerikt. Grav ned skredsøkere og let etter dem, det er nyttig kunnskap! Grav snøhule i ei fonn. Ta på ei rar maske og overrask med å stikke hodet ut av ishulen!

IMG_5498
På vei til toppen.


Gå jevnt og rolig. Vær raus med å gi trekk-hjelp
. Ikke mas på barna om at de skal gå fortere – la dem kose seg og nyte turen uten en konstant dur av beskjeder og formaninger. Husk – det viktigste er at de har en god opplevelse og får lyst til å gå på tur igjen! Som turleder har du ansvar for at alle har det bra.

Drøft ruta med barna underveis; – Hvilken vei er kortest bort til fjellet, tror du? Slipp dem også til slik at de får gå foran og lage spor til resten av flokken. Det er stas å være «sjefsreinsdyr». Men pass på – hvis snøen er dyp, blir man fort sliten. Bytt på, slik at alle som vil får prøve å ta en tørn foran som brøytemannskap. Gi barna mye skryt for innsatsen!

Ta gjetteleken oppover bakkene slik at hodet ikke tenker på at det er langt å gå. Spør barna: Gjett hva jeg tenker på nå? Så må de stille spørsmål, eks: Er det et dyr? Har det pels? Lever det i Norge..?

Ha med et vanlig kamera (ikke mobil) og la barna ta bilder slik at de lærer å se og observere ting underveis. Det er morro å se på bilder når man kommer tilbake til hytta!

Hvorfor ikke gjøre turen til en mini-ekspedisjon med telt og pulk? Da blir veien halvparten så lang og dere lærer mye nytt og spennende.

32940440745_be416d1bd3_o
Basecamp halvveis til toppen. Ikke langt fra hytta, men spennende likevel!

Spar penger med randonee

Randonee-utstyr koster, men du sparer også mye og får flotte naturopplevelser:

 • Du slipper å kjøpe slalomutstyr og heiskort.
 • Brukt utstyr selges enkelt på Finn.no (du kan kjøpe brukt selv også)
 • Dere trenger ikke hytte ved slalombakke. Plutselig er det ideelt å bo på rimeligere hytter utenfor allfarvei hvor man kan utforske nytt terreng, sette egne spor og lete etter urørt puddersnø. Altså: Rimeligere overnatting, null kr til heiskort og dyre spisesteder. Og mye tid sammen!
 • Med mindre du går mye på flate/slake turer, trenger du ikke vanlige fjellski. Mange vil klare seg lenge med kun langrennski og rando-ski i boden.
 • Brukte randoski og bindinger kan kjøpes på Finn. Legg heller penger i støvlene! De MÅ være gode for beina.
 • Rando-utstyr er en utrolig god investering i helsa. Du blir sprekere for hver høydemeter, og jeg tør påstå at utsikten fra toppen er bra for sjelen.

IMG_5709

Du lever nå. Bruk tiden på det som gjør deg glad. Gjennomfør drømmene! Det er ikke tanken som teller.

Se også:

Håper dette var innafor! Har du innspill hører jeg gjerne fra deg. Abonner med e-post, så får du nye innlegg rett i postkassen.

 

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
Turleder og friluftsinspirator

img_6441-e1542376063299.jpgNila (8) på vei mot målet.

 

4 tanker om “Topptur på randonee med barn”

 1. Hei, takk for mange gode tips. Har brukt litt tid på å sjekke utstyr selv. Plum Guid XS går fra 30-70 i din, og veier 460 med stopper. Som du sier selv, legger penger i støvler, men igjen brukte kan være vanskelig å få til å passe foten. Og ofte vanskelig å finne noen med riktig stivhet for en på 30 40 kilo. Men har funnet en god en støvel som ikke koster all verden Salomon QST Acess 70t, kan man bytte ut sålen slik at man kan sette på tech såle. Da har men en barnestøvel på rundt 3000 ink ekstra ssåke, som kan brukes både i bakken og på rando.

  Likt av 1 person

 2. Heisann,
  Har dere noen mer detaljerte bilder, evt «oppskrift»/liste hvordan dere lagde feller til langrennskiene til den minste?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..