Livsfilosofi, Natur og miljø, Trening

Plukk søppel på din vei

Søppel skader naturen og forringer turopplevelsen. Plukk søppel når du er ute og går, i skogen eller på vei til bussen. Ta alltid med plukkepose! 

Hvorfor skal jeg plukke andres søppel?

– Jeg plukker ikke andres søppel. Det betyr ingenting og jeg gjør bare søppelkasterne en bjørnetjeneste, sier du kanskje.

Her er gode grunner til at du bør starte å plukke i ditt nærmiljø:

1. Når du plukker, hjelper du naturen og gjør ditt eget nærområde triveligere. Det spiller liten rolle hvem som har kastet eller mistet – bevisst eller ubevisst. Søppelet ligger der. Hvis ingen gjør noe, løser vi ingen problemer.

Det nytter ikke å klage på andre, hisse seg opp eller fortvile. Det gjelder å ikke miste motet – tenk positivt! Fokuser på ditt nærområde og det du selv kan gjøre noe med. Det eneste som hjelper er å brette opp ermene, gjøre noe SELV og få med seg flere. Det er ikke tanken som teller! Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! Å være søppelplukker i eget nærmiljø er en ærefull og viktig rolle!

2. Din adferd påvirker andre. De fleste mener jo at søppelplukking er positivt. Når de ser deg får de en viktig påminnelse om at søppel på bakken må plukkes opp av andre. Dette vil gi noen dårlig samvittighet slik at de bruker søppelkassen oftere. Noen vil også begynne å plukke! De aller fleste ønsker jo å ha det pent rundt seg. Det er et fåtall som kaster – men noen vil det jo alltid være. Jo flere som plukker, jo mindre søppel blir det. Når plukkerne er i flertall, vinner vi!

PS. Ta med ekstra plukkeposer du kan gi bort. Når du hjelper folk i gang, vil mange fortsette av seg selv. Gode vaner er vonde å vende! Har du ikke nok poser med deg? Bank på en dør og spør om de har en til overs som du kan få. Som regel får du mange 🙂

3. Du får god trim. Du har kanskje hørt om stolpejakt? Vel, søppeljakt er faktisk enda mer meningsfylt, og det er bra for helsa. Bruker du «plukkestang» blir du sterk i never og armer. Når du stadig bøyer deg blir kroppen mykere og mer fleksibel. Når du går holder du beina og hjertepumpa i gang. Ja, hvorfor ikke plukke litt når du likevel er ute og rusler i frisk luft? Ta gjerne med ungene også; dette er lærerik skattejakt i hverdagen.

4. Du gjør dagen bedre, både for deg selv og andre. Når du plukker får du mange hyggelige tilbakemeldinger. SMIL tilbake, si takk og være blid! Ingen begynner å plukke hvis de møter ei sur kjerring som vifter med pekefinger’n. Noen har kanskje en dårlig dag og trenger litt oppmuntring. Ditt smil kan være nok! Ved dagens slutt kan du gi deg selv et klapp på skuldra og si: I dag gjorde jeg noe meningsfylt!


– Denne hyggelige karen kom bort og fortalte meg at han aldri mer skulle kaste snus på bakken.


Flere gode grunner til å plukke:

  • Små barn, dyr, fugl og fisk kan få i seg plast, søppel, snus og sneiper fordi de tror det er mat. De kan bli kvalt, forgiftet eller bli syke.
  • Dyr med miljøgifter i kroppen sprer gift videre oppover i næringskjeden.
  • Giftig plast blir liggende i naturen i flere hundre år
  • Vann med miljøgifter er skadelig for både mennesker og dyr.
  • Søppel skader naturen og forringer turopplevelsen.

Hjelp og mer inspirasjon

Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –

3 tanker om “Plukk søppel på din vei”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..