Pga. korona holder Leirvassbu stengt resten av vinteren 2021. Det betyr at denne turen dessverre blir avlyst. Oppdatert 11.03.21
Praktisk informasjon
- Turen er avlyst pga. Leirvassbu holder stengt pga. korona.
Påmeldte mottar e-post med info om refusjon av deltakeravgift. - Litt av overskuddet skulle gå til klinikken vi driver i Uganda. Vi håper likevel at noen vil være med og støtte. Les om klinikken her
- Abonner med e-post på denne siden! Da får du post i innboksen når vi inviterer til nye turer.
- Kontakt Tyin Aktiv eller Jotunheimen arrangement for å delta på nybegynnertur med dem.
Program
- Fredag 16. april: Du ankommer Leirvassbu
– Kjør bil (rv 55) til P-plass i Leirdalen.
– Beltebil fra P-plass bestilles hos Leirvassbu, helst dagen før.
– Du kan gå til hytta på ski (ca. 1 time) og sende bagasjen med beltebil / scooter.
– Christin og Bjørn er i peisestua utover kvelden hvis du vil hilse på. - Lørdag 17. april: Midtre Høgvagltind
– Etter frokost er det infomøte kl. 09:00 i peisestua. Sekken må være ferdig pakket før infomøtet. Turmål: Midtre Høgvagltind.
– Inspirasjonsforedrag etter middag. Info kommer. - Søndag 18. april: Surtningstind
Etter frokost er det infomøte kl. 09:00 i peisestua. Sekken må være ferdig pakket før infomøtet. Turmål: Surtningstind.
Programmet kan bli endret pga. vær og vind. Husk at det går an å bli lengre på Leirvassbu og gå egne turer i området 🙂
Pakkeliste og utstyr
Du må være utstyrt for vintertur i høyfjellet. Været kan slå om og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt. Det er ditt ansvar å ha med det utstyret som turen krever.
Du eier eget rando-utstyr eller leier hos f.eks. randoneeutleie.no eller fast-bikes.no. Noen sportsbutikker leier også ut utstyr. Leirvassbu leier ikke ut randoutstyr.
Du er ansvarlig for å sjekke at utstyret fungerer før du reiser hjemmefra. Vi har ikke mulighet til å hjelpe deg med dette på Leirvassbu. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller og ha testet utstyret. Støvlene må ikke være for små. Støvlene må passe til bindingen. Bindinger og stoppere (hvis du har det) må være i orden. Utstyr som fungerer er en forutsetning for en vellykket og god tur.
Turbeskrivelse

Du må ha gått på ski tidligere, f.eks langrenn, fjellski eller slalom – men du må ikke være flink fra før til å stå nedover. Vi velger slake, fine bakker nedover som gjør at du kan bruke energien på å nyte og lære å sette fine svinger i stedet for å bremse og være redd. Sammen kommer vi oss trygt hjem til middag!
Du blir kjent med andre fjellinteresserte og får mer kunnskap om sikkerhet og ferdsel i fjellet om vinteren. Vi går i rolig tempo og passer på at alle får i seg nok mat og drikke og får skiftet tøy underveis. Dette er tur. Det er ikke en konkurranse om å gå fort opp og komme seg raskest mulig ned igjen. Det er faktisk stikk motsatt: Vi skal samle gyldne øyeblikk underveis, ta bilder, kose oss og ta riktige valg underveis.
1) Midtre Høgvagltind (2066 m)
Turen til Midtre Høgvagltind egner seg svært godt for nybegynnere. Vi bruker ca 4,5 t opp og 1,5 t ned (totalt 6 t) og går 700 høydemeter og ca 12 km tur/retur Leirvassbu. Vi går på ski over Høgvaglbreen. Alle sprekker er fylt igjen med snø, og det er helt trygt å gå uten tau. Selve toppen er verken luftig eller skummel, så høydeskrekken kan du legge igjen hjemme. Se turbeskrivelse på Peakbook – Se kart her
2) Surtningstind (1997 m)
Vi planlegger å sende bagasje med beltebil til P-plassen, og så går vi til Surtningstind og ender opp ved bilene til slutt. Det er en fantastisk opplevelse å stå ned bakkene ved Stetind i pudder med utsyn mot Storebjørn. Turbeskrivelse på Peakbook – Se kart her
Vær og skredfare
Turmålene kan bli endret pga. vær og forhold: Leirvassbu – yr.no – Webkamera. Ved krevende forhold kan turlederne velge helt andre turmål eller aktiviteter. Vi går alltid i terreng som er mindre enn 30 grader bratt. Dermed er du trygg for snøskred selv om det meldes stor skredfare. Vi passer godt på deg!
Du trenger kun hjelm og spade. Dersom du har skredsøker og søkestang, anbefaler vi likevel at du tar med dette for å teste utstyret og lære mer. Hvis du har lyst til å lære mer allerede nå, kan du sjekke ut disse lenkene:
- Skredseminar med Markus Landrø
- Bok: Snøskred – Livsviktig kunnskap
- Snøskredvarsel for Jotunheimen (varsom.no)
- Bratthetskart til ruteplanlegging (ngi.no)
- Skredkort til planlegging og som huskeliste underveis

Været kan vi ikke styre, men hvis du har orden på utstyret, tenker positivt og hjelper sidemannen underveis…ja, da får du garantert gode opplevelser ved Leirvassbu. Snakk deg selv og andre opp og vær en god turkamerat!
Se også:
- Facebook: Snakk med andre turdeltakere og spør om ting du lurer på
- Randonee-ski: Tips til nybegynnere
- Slik kler du deg for å ikke fryse
- Tips og råd for å ikke fryse på tur
- Dekktrening er ideell oppladning til randotur
Vi gleder oss til tur med deg!
Vennlig hilsen
Christin Oldebråten & Bjørn Tjomsland
Turledere
Til inspirasjon 🙂

Vil melde meg på topptur for nybegynnere.
Jeg har ikke vært på tur med dere før, går noe på langrenn og står litt på slalåm.
LikerLiker