Randonee-tur, Topptur, Turinvitasjon

Topptur på randonee-ski, mai 2023

Vi inviterer til randotur for nybegynnere ved Krossbu i Jotunheimen. Dette er turen for deg som aldri har gått på rando-ski i fjellet før eller har liten erfaring. Du må imidlertid ha hatt ski på beina før, enten slalom eller langrenn. Oppdatert 04.05.23


Viktig melding:

NB! Veien over Sognefjellet er nattestengt. Det betyr at dere må sørge for å passere bommen før kl 20 fredag kveld! Bommen kommer rett etter at dere har passert Jotunheimen fjellstue. Anbefaler at dere kommer til Krossbu før kl 18 hvis mulig. Telt står klart for de som trenger det.

 • 26.04: Pga. været flyttes turen fra 29. – 30. april til 6. – 7. mai. Det er meldt kaldt vær med vind som gjør at effektiv kulde blir rundt -8 til -10 grader. Det er også meldt snø i lufta, skyet og tilnærmet null sol. Vi ønsker at alle (oss selv inkludert) skal få en god turopplevelse og håper derfor at mange har mulighet 6-7. mai i stedet!
 • 25.04: Været på fjellet er ikke det beste. Onsdag 26. april beslutter vi om turen skal gjennomføres, avlyses eller flyttes til en annen helg. Når vi vurderer dette ser vi på vind, nedbør og temperatur. Vi legger ut melding om dette her, så følg med! Hold gjerne av helgen 6-7. og 13-14. mai i tilfelle. Alle påmeldte mottar også e-post onsdag kveld før kl. 21:00; sjekk både innboks og søppelkasse!

  Værvarsel for Krossbu (yr.no)Om vind og effektiv/»føles som»-temperatur
  Facebook-arrangement for turen
  Pakkeliste for turen

1. Program & turbeskrivelse

 • Fredag 5. mai – hilse på kl. 21:00
  – Kjør bil (rv 55) til Krossbu. Se kart her
  – Kl. 21:00 kan du hilse på Christin & Bjørn på trappa til Krossbu.
 • Lørdag 6. mai – oppmøte kl. 10:00
  – Oppmøte presis kl 10:00 ved brua/elva nedenfor Krossbu med ferdig pakket sekk og utstyr. Vi forteller kort om turen og besvarer spørsmål.
  – Kommer du for seint, går vi uten deg. Det kan være trangt om parkeringen, så vær tidlig ute hvis du kommer med bil på morgenen.
  Turen går til Veslbreatind: Dette er en enkel, men spektakulær topptur som passer for både nybegynnere og viderekomne. Fantastisk utsyn og 850 m fin nedkjøring til Krossbu. Vi regner med å være på tur i rundt 8 timer, inkludert pauser.
 • Søndag 7. mai – oppmøte kl. 10:00
  – Oppmøte presis kl 10:00 ved brua/elva nedenfor Krossbu. Kommer du for seint, går vi uten deg.
  – Turen går opp Leirbrean. Hvis bra vær kan det bli mulighet for å bestige Sauen (2077m) eller Bjørnungen (2110m).


2. Overnatting og mat fikser du selv

A) Telt ved Krossbu
– Teltere har tilgang til dusj på Krossbu.
Kontakt resepsjonen!

B) Overnatting på hytte el.l.
Krossbu – Hytta ligger fantastisk til rett ved turens start. Er ofte fullbooket, så vær rask.
Jotunheimen Fjellstue – 20 min å kjøre opp til Krossbu. Er ofte fullbooket, så vær rask.
Elveseter
Røisheim
Lom sentrum
– Sjekk booking.com , google etc


3. Pris og påmelding

Vi tar folk med på tur fordi vi blir inspirert av å dele friluftsgleden med andre. Men vi trenger også hjelp til å drive helseklinikk for folk i Månefjellene hvor Christin har vokst opp. Dersom du ønsker å være med på denne turen, må du bli lønnsfadder og spleise på månedslønn til helsearbeiderne våre. De gjør en svært viktig jobb og redder mange liv! Vi jobber på dugnad med 0 kr til administrasjon, så hver krone kommer frem 🙂

 • Meld din interesse for turen her
  – Oppgi om du trenger plass i telt. Aldersgrensen er 18 år.
 • Slik betaler du for turen:
  1) Turavgift: 200 kr pr. pers for 2 turdager. Dette inkluderer telt i basecamp så langt plassene rekker.

  2) Som lønnsfadder oppretter du et fast, månedlig trekk i din nettbank på 100 kr i 12 måneder fremover. Vi blir selvsagt svært glade dersom du ikke setter sluttdato på betalingen. Som lønnsfadder får du 50 % rabatt på turavgiften på fremtidige turer.
 • Venteliste: Det er venteliste på turen. Vi gir deg beskjed dersom det blir ledig plass.
 • Flytting eller avlysning av turen: Se viktige meldinger» øverst på siden! Ved dårlig vær forsøker vi å flytte turen til ny dato. Dersom turen avlyses får du igjen turavgiften. Avbestilling/ombooking av overnatting/hytte og utstyr må du håndtere selv.

4. Pakkeliste og utstyr

4F1A9DE7-A218-4511-829A-925CF15FF014

Du MÅ være utstyrt for vintertur i høyfjellet. Været kan slå om og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt. Det er ditt ansvar å ha med det utstyret som turen krever.

Rando-utstyr
– Leie hos f.eks. Sport1 i Lom. Se google-søk «leie randonee». Krossbu leier ikke ut skiutstyr.
– Kjøpe brukt: Finn.no
– Kjøpe nytt: Braasport eller andre sportsbutikker.

Du er ansvarlig for at rando-utstyret fungerer. Vi kan ikke fikse utstyret ditt. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller. Støvlene må ikke være for små, og de må passe til bindingen. Utstyr som fungerer er en forutsetning for å være med på turen.


5. Vær og snøskred

Turmålet kan bli endret pga. vær og forhold. Ved krevende forhold kan turlederne velge helt andre turmål eller aktiviteter. I verste fall kan hele turen bli avlyst. Se «viktige meldinger» øverst på siden.

Våre turer går i terreng som er mindre enn 30 grader bratt. Du er trygg for snøskred selv om det skulle være meldt stor skredfare i området. Vi passer godt på deg!

Når det gjelder skredutstyr trenger du kun spade til denne turen. Spade skal alltid med på fjelltur vinterstid fordi: 1) Du må kunne redde og grave ut andre i snøskred. 2) Du må kunne grave deg ned eller grave ly i dårlig vær. 3) Du kan lage god rasteplass i lunsjen og samle krefter. Dersom du har skredsøker og søkestang tar du med dette også. Skredsøkeren skal minimum ha 60 % strøm. Se pakkelisten her

Lær mer om snøskred og turplanlegging:

Skredseminar med Markus Landrø
Bok: Snøskred – Livsviktig kunnskap
Snøskredvarsel for Jotunheimen (varsom.no)
Bratthetskart til ruteplanlegging (nve.no)
Skredkort med huskeliste

Vi gleder oss til turen!

Vennlig hilsen
Christin & Bjørn
– Turledere –

Lenker:

4 tanker om “Topptur på randonee-ski, mai 2023”

 1. Hei, dette ser utrolig bra ut! Vi er et par som er interessert. Hvordan er det tenkt rundt mat? Kan det kjøpes på Krossbu?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..