Randonee-tur, Topptur, Turinvitasjon

Topptur på randonee 29. og 30. april 2023

Vi inviterer til randotur for nybegynnere ved Krossbu i Jotunheimen. Dette er turen for deg som aldri har gått på rando-ski i fjellet før eller har liten erfaring. Du må imidlertid ha hatt ski på beina før, enten slalom eller langrenn. Oppdatert 17.03.23

Viktig melding:

 • Viktige meldinger legges ut her.

1. Turbeskrivelse

DSCN3386

Lørdag 29. april tar vi deg med Veslbreatind (2092 m). Dette er en enkel topptur som passer for både nybegynnere og viderekomne. Turen byr på fantastisk utsyn (se bildet) og 850 meter med deilig, slak nedkjøring tilbake til Krossbu. Les turbeskrivelsen til Veslbreatind

Søndag 30. april går vi opp til Leirbrean. Hvis været er bra blir det mulighet for å bestige Sauen (2077 m) og kanskje også Kniven (2133 m) for de som måtte ønske det.

2. Program*

 • Fredag 28. april:
  – Du ankommer Krossbu hvis du skal sove på hytta eller ligge i telt. Hvis du sover i Lom etc, ankommer du lørdag morgen.
  – Kjør bil (rv 55) til Krossbu. Se kart her
  – Kl. 21:00 møter du Christin & Bjørn for en prat på trappa utenfor Krossbu.
 • Lørdag 29. april
  – Oppmøte presis kl. 10:00 ved brua/elva nedenfor Krossbu, ferdig pakket og klar for tur. Møtestedet er markert med orange flagg. Kort info om turen og spørsmål.
  – Avgang presis kl. 10:30. Kommer du for seint til start, går vi uten deg.
  Hygge & turprat i basecamp på kvelden hvis været tillater det. Ta med liggeunderlag eller annet å sitte på og gjerne vindsekk.
 • Søndag 30. april: Tur på Leirbrean
  Tur opp mot Leirbrean. Avgang kl 10:00 fra brua/elva nedenfor Krossbu.

NB! Parkering: 1. mai-helgen er det trangt om parkeringen, så vær tidlig ute hvis du kommer kjørende fra Lom / Bøverdalen.

* Både program og turmål kan bli endret pga. vær og vind!

3. Overnatting & mat

A) Telt i basecamp ved Krossbu (merket med orange flagg)
Vi anbefaler telt i basecamp! Krossbu er det perfekte sted for nybegynnere å sove ute i telt.
– Kort vei fra p-plass til teltplass (50 – 300 m – distansen velger du selv (bilde nedenfor). Ved ankomst fredag kveld får du låne transportbrett fra Fjellpulken til å dra tingene dine bort til basecamp. Brettet ligger klart ved det orange flagget 🙂
– Teltere har tilgang til dusj på Krossbu.
– Vi har med ekstra telt og har plass til minst 8 stk. Dersom du har eget telt benytter du dette!

Tips for å sove godt under åpen himmel (mye av det samme gjelder i telt)
Pakkeliste for telttur (sommer/høst, men mange gode tips her)

B) Overnatting på hytte, hotell el.l må du fikse selv:

4. Pris & påmelding

 • Påmelding: Før 16. april. Få plasser.
  Meld interesse for turen og still spørsmål her
  – Oppgi om du trenger plass i telt. Aldersgrense 18 år.
  Avmelding: Før 16. april. Turavgift refunderes ikke etter 16. april.
  Venteliste: Ved venteliste gir vi deg beskjed innen 16. april dersom det blir ledig plass.
  Avlysning: Om turen avlyses pga. vær eller korona-lignende tilstander får du igjen turavgiften.
 • Pris
  1) Turavgiften er 200 kr pr. pers for 2 turdager. Dette inkluderer også teltplass i basecamp – så langt plassene rekker. Turavgiften dekker guidenes egne kostnader.

  2) I tillegg til turavgift må du bli lønnsfadder med minimum 100 kr/mnd i 12 mnd fremover. Som lønnsfadder spleiser du på månedslønn til helsearbeiderne på klinikken som Christin driver i Månefjellene, Uganda. Klinikken har fokus på mor, barn, trygge fødsler og prevensjon.

  En to-dagers tur som dette har en markedsverdi på rundt 3700 – 4000 kr pr. pers. Her betaler du 1400 kr, hvorav 1200 kr går til å hjelpe kvinner og barn. Vi har 0 kr til administrasjon, så hver krone går til lønn. Kun 200 kr går til oss guider – som bare er opptatt av å ha det gøy på tur sammen med deg 🙂 Du er hjertelig velkommen til å være lønnsfadder så lenge du vil! Det betyr utrolig mye for oss dersom du vil være en av de rundt 200 personene som hjelper oss å drive klinikken fremover 🙂

Se bilder fra klinikken, møt andre lønnsfaddere, bli inspirert mm. (Facebook)

5. Pakkeliste og utstyr


Du må være utstyrt for vintertur i høyfjellet.
Været kan slå om og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt. Det er ditt ansvar å ha med det utstyret som turen krever.

Rando-utstyr
– Leie hos f.eks. Sport1 i Lom. Se google-søk «leie randonee». Krossbu leier ikke ut skiutstyr.
– Kjøp brukt: Finn.no
– Kjøp nytt: Braasport eller andre sportsbutikker.

Du er ansvarlig for at sko og rando-utstyr passer og fungerer. Vi har ikke mulighet til å fikse utstyr som er ødelagt eller ikke fungerer. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller. Støvlene må ikke være for små, og de må passe til bindingen. Utstyr som fungerer er en forutsetning for å være med på turen.

6. Vær og snøskred

Turmålene kan bli endret pga. vær og forhold: Se værvarsel for Krossbu på yr.no. Ved krevende forhold kan turlederne velge helt andre turmål eller aktiviteter. I verste fall kan hele turen bli avlyst.

Turen går i terreng som er mindre enn 30 grader bratt og vi tar ingen sjanser. Du er trygg for snøskred selv om det skulle være meldt stor skredfare i området. Vi passer godt på deg!

Når det gjelder skredutstyr trenger du kun spade til denne turen. Spade skal alltid med på fjelltur vinterstid fordi: 1) Du må kunne redde og grave ut andre i snøskred. 2) Du må kunne grave deg ned eller grave ly i dårlig vær. 3) Du kan lage god rasteplass i lunsjen og samle krefter. Dersom du har skredsøker og søkestang tar du med dette også. Skredsøkeren skal minimum ha 60 % strøm.

Lær mer om snøskred og turplanlegging:

Vi gleder oss til tur!

Været kan vi ikke styre, men hvis du har orden på utstyret, tenker positivt og hjelper sidemannen underveis…ja, da får du garantert gode opplevelser. Snakk deg selv og andre opp og vær en god turkamerat. Da blir turen bra!

Vennlig hilsen
Christin & Bjørn
– Turledere –

Kan du ikke være med på turen? Abonner på friluftsglede.no og få melding rett i postkassa straks vi inviterer til tur. Her legger vi ut info om nye turer

Nytte & inspirasjon:

4 tanker om “Topptur på randonee 29. og 30. april 2023”

 1. Hei, dette ser utrolig bra ut! Vi er et par som er interessert. Hvordan er det tenkt rundt mat? Kan det kjøpes på Krossbu?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..