Her er våre tips til mat og drikke på turer hvor vekt er viktig – for eksempel når man overnatter på fjelltopper. Dette passer for alle som ønsker god, sunn og næringsrik mat – og enkel tilberedning! Vurder hvor mye og hva du trenger til ulike turer. Oppdatert 12.06.23
Vi er opptatt av at turmaten skal være:
– lett å bære
– komprimerbar (ta liten plass)
– enkel og kjapp å tilberede
– næringsrik
– sunn og god
– pakket i emballasje som kan gjenbrukes
– kortreist (minst mulig co2-utslipp pga. transport)
Våre favoritter på topptur er merket med stjerne: *
- Kjøkken/ spiseutstyr
– Brenner: Jet Boil 1 L* (finnes også i 0,8 L)
– Fyrstikker* – i tilfelle tenningsmekanisme på brenner ikke fungerer.
– Gassboks: 100 g*, 230 g, 300 g, 450 g
– Crunchit til å tømme gassboks (legg igjen hjemme, men vit at det finnes!)
– Kaffekjele: Erstatter brenner og gass hvis du vil varme vann på bål.
– Nalgene 1 L *. Finner du vann underveis trenger du kun 1 stk. Funker også som varmeflaske i sovepose – skru godt igjen!
– Turkopp
– Miniboks (til kaffe, sukker, kanel, kakao, solbærtoddy, buljong)*
– Skje, lang*
– Kniv
– Sunlight: Mild & biologisk nedbrytbar. Kan også brukes til kroppsvask. Om oppvask og sporløs ferdsel
– Søppelpose*. Les om sporløs ferdsel - Drikke
– Vann*: Ikke bær på vann hvis du kan fylle i bekker underveis eller smelte snø.
– Energidrikk*, te*, kaffe*, solbærtoddy, kakao, buljong
– Kanel og sukker*: Til te, havregrøt, müsli - Frokost
– Real müsliblanding m/ frukt, blåbær, vanilje, melkepulver*
– Havregrøtblanding*: Fyll på müslien og/eller spis til lunsj. Gjenbruk Real-emballasjen til grøt.
– Tørkede jordbær, bringebær, blåbær - Lunsj / mellommat /snacks
– Suppe: Kylling eller kjøtt*
– Nudler: Tilsett i suppe eller buljong
– Brødskiver el. knekkebrød. Pålegg: Tubeost eller majones + gulostskiver. Spis evt. uten pålegg sammen med suppe og buljong.
– Energibar & sjokolade
– Sjokoladetrøfler (namm!)
– Nøtter*, eks. cashewnøtt, mandler, hasselnøtt, valnøtt, paranøtt, peanøtt
– Tørket frukt*, eks. dadler, aprikos, mango, rosin, sviske, goji, ananas, fiken, banan, tranebær, eple, kokos
– Tørket kjøtt, spekepølse etc.
– Chips* - Middag:
– Real gryterett*, eks. Pasta Bolognese, Kylling Karri, Viltgryte, Chili Con Carne
– Suppe – kylling eller kjøtt* – ha gjerne i ekstra nudler etc.
Video: Christin demonstrerer frokost på topptur 🙂