Tips og råd, Utstyrstest

Fjellski med pulk i -19 blå: Test av bekledning og utstyr

Jeg tok med pulken til Nordmarka i -19 kuldegrader for å teste fjellskisko, utstyr og bekledning. Målet var å finne optimale kombinasjoner av klær og utstyr for å holde seg tørr og varm. Jeg ville også stoppe, spise og kose meg underveis. Hvorfor fryse på tærne når man kan ta av skoa, sette på fotposer, hoppe i soveposen og nyte solnedgangen?

Øvelse gjør mester, og på denne vesle turen fikk jeg mange erfaringer som jeg ønsker å dele – og huske selv til neste gang. Jeg gikk i rolig tempo for å svette minst mulig og for å virkelig kjenne etter hvordan lagene med klær fungerte på kroppen. Jeg hadde på meg plagg som transporterer fukt vekk fra kroppen samtidig som de isolerer og varmer ved lav aktivitet. I pulken hadde jeg utstyr for å spise, drikke og varme meg samtidig.


Jeg var god og varm på turen. Frøs bare litt på stompen som vanlig, men her skal jeg justere litt på lagene til neste gang. Her er info om bekledning, utstyr og tanker i den forbindelse.

Overkroppen


Nedentil


Annet utstyr:


Spise uten å fryse

Hvorfor fryse når man kan ta av skoa, hoppe i soveposen og nyte maten til en vakker solnedgang? Alt for ofte blir det korte, kalde og til dels utrivelige matpauser i kulda. Og etterpå er man kald på både hender og føtter – blant annet fordi blodet trekker til magen. Jeg ville teste matpause med komfort:

  • Ta vindsekken ut av pulken. På forhånd har du lagt liggeunderlag og sovepose inn i vindsekken. Du har sørget for at vindsekkens åpninger til hender er øverst og i front. Glidelåsen skal også være midt på i front. Soveposens åpninger til armer skal være på samme måte.
  • Inni soveposen ligger mat-sekken. Ta den ut. Nederst i soveposen ligger varmeflaske nr 2 med varmt vann. La den ligge!
  • Snu pulken på hodet og legg vindsekk m/ innhold på pulken.
  • Av med skisko, på med fotposer og hopp i soveposen. Varm tærne på flaska nederst i posen.
  • Ta med skisko inn i vindsekken sammen med ryggsekk.
  • Spis og kos deg!
  • Kan du begynne å gå i slak oppoverbakke etter spisingen er det helt ideelt – da får du fortere varme i hele kroppen.

Du kan selvsagt droppe både pulk, sovepose og fotposer på dagstur. Men mitt poeng var jo å teste hvor mye friluftsglede det var mulig å skvise ut av en iskald, vakker ettermiddag. Jeg fikk testet utstyr, beundret solnedgangen og fikk i meg mat og varm væske uten å fryse. To varmeflasker anbefales! Den med varm saft lett tilgjengelig i sekken og den med varmt vann nederst i soveposen slik at det er deilig lunk når du stikker potene nedi. Pause-rutinene kan du fint øve på hjemme – på stuegulvet, verandaen eller i nærområdet. Det er jo egentlig ganske enkelt 🙂


Overvann og usikre vann

På vannet skinte sola og det var ikke et vindpust. Jeg la ruta litt utenfor stikket løype og skiene gled silkemykt gjennom 7 cm eventyr-pudder over urørte, hvite flater. Tidlig på sesongen kan det imidlertid være overvann som ikke har frosset ordentlig til – og det hadde jeg «glemt». Plopp, sa det. Jeg satte fart, kom jeg meg ut av dammen og skled fort frem over snøen for å hindre at undersiden av skiene frøs til med is. Litt skraping måtte til. På oversiden var bindingene fulle av is. Heldigvis hadde jeg fjellski med 75 mm trepin-binding fra Rottefella – og ikke Rottefella BC Manuell. Den bindingen hadde sannsynligvis fylt seg opp av is og kunne blitt vanskelig å komme både ut av – og inn i. Nå kunne jeg bare kakke isen ut med staven og tre i støvlene på vanlig måte. NB, dersom hullene i skoene iser kan man slite med å komme seg inn i bindingen. Det skjedde heldigvis ikke, så jeg kunne fortsette turen blid og glad. Tørr og fin var jeg på beina og; vannet prellet av på de høye fjellskistøvlene. Et høyst vesentlig moment – hadde føttene blitt våte hadde turen vært over. Mange gode påminnelser her – men kanskje aller viktigst: Følg løypa tidlig på sesongen! Det kan være svakheter i isen – også ved inn- og utløp til vannene.

Weleda kuldekrem ble testet - og fungerte fint.

Arkivbilde: Her ser du konseptet med armer ut av soveposen (vindsekk ligger under). Bildet er fra en tidligere tur. Det var jo -19, og Nordmarka var steike meg fullstendig tømt for folk – og det var umulig å få tatt selfies. På neste tur håper jeg å få lokket med en villig fotograf 🙂

Sist, men ikke minst: Sporløs ferdsel!

Ta vare på naturen og plukk med deg søppel på din vei! Tips og råd om sporløs ferdsel


Se også:


Vi er opptatt av turutstyr som funker og anbefaler bare ting vi bruker selv og er fornøyd med. Det er bra både for naturen og lommeboka dersom flere unngår bomkjøp og velger kvalitet som varer lengst mulig. Les mer