Livsfilosofi, Natur og miljø

Du blir ikke mindre lykkelig av å eie mindre. Det er snarere tvert imot.

Mine tanker og tips for å spare og leve enklere, saktere og mer naturvennlig.


Hvorfor må vi redusere forbruket og ta vare på naturen?

I en omfattende rapport har FN slått fast at tap av natur er den største trusselen mot jordens arter – mennesket inkludert. I samme rapport slår FN fast at befolkningsvekst og forbruk er hovedårsakene til at livet på jorden er truet. Dersom vi fortsetter å øke forbruket og bygge ned naturen, ødelegger vi livsgrunnlaget vårt.

Slik rangerer FN truslene mot livet på jorden:

 1. Tap av natur: Snauhogst av skog, drenering av myr og sprengning av fjell for å gi plass til vindindustri, hytter, landbruk, bosteder og veier for en stadig økende befolkning.
 2. Utnyttelse av natur, eks. jakt, overfiske, vedsanking
 3. Klimaendringer
 4. Forurensning
 5. Fremmede arter som spres i områder der de ikke hører hjemme.

«Tre fjerdedeler av landjorda er vesentlig endret av mennesker. To tredjedeler av havene er under sterkt press. Én million arter står i fare for å dø ut. Vi utvinner 60 milliarder tonn av jordas ressurser hvert år, dobbelt så mye som i 1980 og langt over jordas tålegrenser. Tap av natur er den fremste trusselen mot jorden og menneskeheten.»

Rapporten er krystallklar på hva som skal til for å løse krisen: Vi må kutte forbruket og styre vekk fra paradigmet om økonomisk vekst. Hvis vi ikke gjør dette, vil vi ikke engang klare å justere kursen.

Mine tips for å spare og leve enklere, saktere og mer naturvennlig

Tenk deg litt om. Det er lite du egentlig trenger for å ha det bra. Ren natur, vann, luft, mat, klær, nødvendige redskaper, varme og tak over hodet. Du kommer veldig langt med det.

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Derfor har jeg valgt å leve saktere, eie mindre og bruke mer tid på det som gjør meg glad. Over tid har jeg solgt unna og spart penger. I dag klarer jeg meg med lite, har stor frihet og trives i livet. I stedet for å samle på ting, samler jeg gyldne øyeblikk. Det er min erfaring at jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du. TID er viktigst: Tid til å nyte hver dag, ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det også lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både naturen, helsa og lommeboka. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket og leve mer naturvennlig – det er snarere tvert imot.

Jeg har respekt for at folk har ulike utgangspunkt i livet. Jeg deler likevel denne listen for å inspirere flere til å ta sitt liv opp til vurdering og tenke: Hvilke muligheter har jeg? Trenger jeg alt jeg eier? Hvordan kan jeg spare mer? Leve mer naturvennlig? Hvor mye trenger jeg egentlig for å ha det bra?

 • Hytte: Kan du kjøpe brukt hytte i stedet for å bygge nytt? Ikke ødelegg naturen for å oppleve den!
 • Bil: Kan du klare deg med èn bil eller ingen bil?
 • Batteriforbruk: Trenger du to biler hvorav den ene er el-bil? Må du ha el-sykkel, ny mobil og hoverboard? Batterier inneholder kobolt og sjeldne mineraler. Gruvedrift og utvinning av mineraler medfører ødeleggelse av natur, giftige utslipp, helseskader/død og barnearbeid i f.eks Kina/Mongolia og Kongo.
 • Hvor bor du? Kan du bo like bra og rimeligere et annet sted?
 • Selg unna på Finn.no og gi bort. Trenger du det du ikke bruker? Eie kun det du virkelig trenger. Gå gjennom huset fra loft til kjeller.
 • Planlegg kjøp og lag lister. Hold deg til lista og kjøp kun det du MÅ. Ikke kjøp på impuls. Vær beinhard når du prioriterer. Tenk pris pr. bruk!
 • Kjøp utstyr og klær av høy kvalitet som varer lenge. Jo lengre du bruker tingene dine, jo bedre er det både for lommeboka og for naturen.
 • Reparer ting som går i stykker!
 • Kjøp brukt og kjøp på salg. Dyre ting er ofte billigere sent på sesongen.
 • Lån og del: Kjøp trampoline sammen med nabo’n i stedet for å kjøpe selv. Lån snøfreser og høytrykksspyler. Vipps eller måk snø som takk! Sjekk pinsj.no
 • Ut på tur? Bruk pakkelister slik at du får med deg kun det du trenger. Spør erfarne turfolk om råd – da er det mindre risiko for bomkjøp.
 • Kortreist: Velg kortreist norsk turutstyr, norsk mat og norgesferie. Støtt bedrifter som IKKE legger til rette for at folk skal kjøpe stadig mer. Kjøp av bedrifter som ønsker å bevare natur og miljø på ekte.
 • Gaver: Gi opplevelser, tid og mat i stedet for ting: En fjelltur, et glass honning, tur til Naustholmen.
 • Spar i naturvennlige fond. Styr unna de som f.eks investerer i naturødeleggende vindindustri
 • Velg strømleverandør som ikke er involvert i naturødeleggende vindindustri
 • Mat & drikke: Lite kjøtt, alkohol og sukker (dyrt og usunt), mye frukt, grønt og vann (billig og sunt)
 • Spis opp maten: Spar rester til neste dag eller frys ned.
 • Hjelp butikken å ikke kaste: Kjøp single bananer og melk som snart går ut på dato. Den er like god!
 • Kildesorter og prøv å ha null restavfall.
 • Ta vare på naturen der du er: Lær deg sporløs ferdsel og plukk plast på din ferd
 • Tren ute og spar penger: Gå tur, trekk dekk, sykle, løp, gå på ski, klatre, svømme, padle…
 • Jobb mindre hvis du kan: Når du har bedre tid og lever saktere, blir det lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både naturen, helsa og lommeboka.

Min erfaring er at jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.

«Det er kjedelig å gå i butikken. Det er gøyere å gjøre morsomme ting sammen»

Nila, 6 år
Å ha tid og opplevelser sammen er bedre enn ting.

Det er summen av våre handlinger hver dag, som er viktige

Jeg skal bruke resten av livet på å inspirere flere til å eie mindre, oppleve og ta vare på naturen. Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige.

Livet er det viktigste prosjektet. Bruk livet på det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Det er ikke tanken som teller! Innrett livet over tid slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt holder! Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Når jeg blir gammal skal jeg si til meg sjøl:

 • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
 • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
 • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
 • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
 • Du eide lite, men levde mye.
 • Du turte å si hva du følte.
 • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
 • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

Jeg fikk denne hyggelige hilsenen fra en kar som heter Per:
Hei Christin. Jeg har alltid vært glad i naturen, men det var først da jeg var 45 år, etter en 4 dagers ridetur i fjellet, at det virkelig gikk opp for meg. Jeg har det best når jeg har minst. Nå har jeg blitt en gammel mann, og bena fungerer ikke like godt som før, men jeg elsker fortsatt å pakke det jeg trenger ned i en havkajakk og dra på overnattingsturer, gjerne 2-3 uker i slengen. Det er godt at det finnes unge folk som deg, som også har forstått hva som faktisk er viktig. Hilsen Per

Se også:


Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –

Oppdatert 23.01.23

11 tanker om “Du blir ikke mindre lykkelig av å eie mindre. Det er snarere tvert imot.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..