Natur og miljø

Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.

2020 var et annerledes og tøft år for mange. Like fullt ser jeg tilbake på et år som på mange måter var bra også. Jeg tror vi har lært å sette enda mer pris på hverandre. Vi har blitt minnet om hvor viktig det er å ta vare på naturen og bevege oss utendørs. Mange har nok også reflektert mer over livet og hva som er viktigst.

Koronakrisen snudde Norge og verden på hodet, og viser at det er viktigere enn noensinne at vi står sammen for vår egen og naturens helse. Risikoen for at helt nye og hittil ukjente sykdommer går fra dyr til mennesker øker i takt med ødeleggelsen og endringene av naturlige økosystemer (WWF, The Guardian). Her stiller både rike og fattige land likt; vi i Norge er like utsatt som andre. Vi må slutte å ødelegge naturen. Nå.

Mennesket er en del av naturen. Naturen er vårt livsgrunnlag.

Tap av natur er den største trusselen mot jorden

I 2019 kom FN med en omfattende rapport om naturens tilstand. Her rangeres tap av natur som den største trusselen mot jorden.

 • Verst er tap av natur, som snauhogst av skoger og drenering av myrer for å gi plass til industri, landbruk og bosteder for en stadig økende befolkning.
 • Nest verst er direkte utnyttelse av natur, fra jakt og overfiske til sanking av ved.
 • På tredje plass kommer klimaendringer, etterfulgt av forurensning og fremmede arter som spres i områder der de ikke hører hjemme. (NTNU og SINTEF, 2019)

Tre fjerdedeler av landjorda er vesentlig endret av mennesker. To tredjedeler av havene er under sterkt press. Én million arter står i fare for å dø ut. Vi utvinner 60 milliarder tonn av jordas ressurser hvert år, dobbelt så mye som i 1980 og langt over jordas tålegrenser. Tap av natur er den fremste trusselen mot jorden og menneskeheten.

 • FN-rapporten slår fast: Befolkningsvekst og forbruk er hovedårsakene til både naturtap, klimaendringer, forurensning og overfiske.
 • Rapporten er krystallklar på hva som skal til for å løse krisen: Med mindre vi kutter forbruket og styrer vekk fra paradigmet om økonomisk vekst, vil vi ikke engang klare å justere kursen (Morgenbladet, 2019).
Østmarka.

Vindindustri ødelegger norsk natur i stor skala

Natur ødelegges over hele kloden i raskt tempo, og Norge er intet unntak. Vindindustri er i ferd med å ødelegge enorme naturområder i Norge.

I april 2019 startet jeg Nasjonal Facebook-gruppe mot vindindustri. Samtidig begynte jeg å lese meg opp på vindkraft og norsk energipolitikk. Medaljens bakside var mye større enn jeg hadde trodd. Vindturbiner produserer fornybar energi, men «grønne», natur-, klima-, og miljøvennlige er de ikke. Vindkraft akselererer ødeleggelsen av både natur og miljø.

Det er viktig å gjøre en innsats for å forbedre klimaet, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge naturen. Derfor sier jeg nei til naturødeleggende vindkraft

Bygge ny hytte? Det er bedre for naturen om du leier på åremål!

Hva kan du og jeg gjøre? Kutt forbruket!

I 2021 oppfordrer jeg alle til å engasjere seg og stemme på partier og handlekraftige politikere som ønsker å bevare naturen. Engasjer deg gjerne politisk og bidra til å sette natur på dagsorden. Jeg oppfordrer også alle til å kutte sitt personlige forbruk og leve så natur- og miljøvennlig som overhodet mulig.

I løpet av 2020 har nok mange reflektert mer over livet og hva som er viktigst. Vi har opplevd at det finnes andre måter å leve livet på, og at lykken ikke nødvendigvis handler om materielle ting. Skal vi tro FN, må vi redusere forbruket vårt drastisk dersom vi skal redde naturen og vårt eget livsgrunnlag. Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder forbruk.

– Det er kanskje bare en dråpe i havet, men jeg får starte med meg selv, tenkte jeg. Det var nyttårsaften 2018 og jeg hadde jeg innsett at TID er viktigst. Tid til å stresse ned, gjøre mer av det som gjør deg glad, og ta vare på de du er glad i. Når du har bedre tid, blir det også lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både naturen, helsa og lommeboka.

I mars 2019 sa jeg opp jobben. Jeg ønsket tid å leve saktere, nyte friluftsgleden og leve mer naturvennlig. Samtidig bestemte jeg meg for å bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen. Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige.

Over tid har jeg kvittet meg med alt jeg ikke trenger, solgt unna og spart penger. I dag klarer jeg meg med lite og jobber deltid for Brynje. Det har blitt en livsstil: Å eie lite og leve mer. Jeg øver meg på å bruke energien på det som gjør meg glad og har det bedre enn noensinne. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.

Hvor mye trenger du? Det meste får plass i Fjellpulken.

Slik kutter du forbruket

Du trenger ikke så mye for å ha det bra. Rent vann, luft, natur, mat, klær, tak over hodet og varme. Du kommer veldig langt med det. Her er tips til hvordan du kommer i gang med å kutte forbruket. Det gagner både naturen, lommeboka og helsa:

 • Selg unna og gi bort. Eie kun det du bruker/trenger. Gå gjennom huset fra loft til kjeller.
 • Kjøp kun det du MÅ ha. Vær beinhard når du prioriterer. Tenk pris pr. bruk!
 • Planlegg kjøp, lag lister. Hold deg til lista – ikke kjøp på impuls. Spør erfarne fjellfolk om råd – unngå bomkjøp. (Se mine pakkelister)
 • Kjøp utstyr og klær av høy kvalitet som varer lenge.
 • Kjøp brukt og kjøp på salg, gjerne i store kvanta.
 • Reparer ting som går i stykker. Jo lengre du bruker tingene, jo bedre er det for naturen.
 • Spar i fond! Månedlig spareavtale er genialt. Kanskje du kan bli pensjonist når du er 50?
 • Velg norgesferie, kortreiste klær og produkter. Tenk natur og miljø.
 • Gaver: Gi opplevelser i stedet for ting (en fjelltur, et glass honning etc.)
 • Spis sunt: Lite kjøtt og alkohol. Mye frukt og grønt. Drikk vann.
 • Spis opp maten din. Spar rester til neste dag. Frys ned. Vi kaster ikke mat.
 • Vurder om du MÅ bo der du bor. Kan du bo rimeligere et annet sted?
 • Lei hytte på åremål i stedet for å bygge og ødelegge natur. (Eks: Nordseter, Lillehammer)
 • Ta vare på naturen der du er. Start med å plukke plast hver dag!
 • Start med utetrening: Gå tur, trekk dekk, sykle, jogge, gå på ski…
 • La det gå sport i det! Bli rå-god på å kutte forbruk, spare og ta vare på naturen! Få med deg familien og inspirer venner! Skriv opp dine ideer på et stort ark på kjøkkenveggen og del tips med andre! Bruk #KuttForbruket på Instagram

Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du.

Tid er det viktigste du har. Livet er det viktigste prosjektet.

Bruk livet på å samle gyldne øyeblikk i stedet for ting. Gjør det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Innrett livet slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt får holde. Du kommer nemlig ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe!

Tør du ikke ta spranget? Husk Pippi Langstrømpes ord:
– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!

Om noen år er jeg muligens litt dårligere til beins enn jeg er nå. Da skal jeg hygge meg med utsyn mot fine fjell og si til meg sjøl:

 • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
 • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
 • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
 • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
 • Du eide lite og levde mye.
 • Du turte å si hva du følte.
 • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
 • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

Gjør 2021 til et godt år – for deg selv og naturen.

Stor klem fra
Christin Oldebråten

Se også:

Oppdatert 04.01.21

1 tanke om “Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..