Natur og miljø

Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.

Mennesket er en del av naturen, og det er vårt ansvar å ta vare på den. Naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen. Vi må kutte forbruket og bevare naturen. Nå.

Mennesket er en del av naturen. Naturen er vårt livsgrunnlag.

Naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen.

Det er viktig å gjøre en innsats for å forbedre klimaet, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge mer natur. I 2019 kom FNs omfattende rapport om naturens tilstand. Her slås det fast at tap av natur er den største trusselen mot livet på jorden:

«Tre fjerdedeler av landjorda er vesentlig endret av mennesker. To tredjedeler av havene er under sterkt press. Én million arter står i fare for å dø ut. Vi utvinner 60 milliarder tonn av jordas ressurser hvert år, dobbelt så mye som i 1980 og langt over jordas tålegrenser. Tap av natur er den fremste trusselen mot jorden og menneskeheten.»

Slik rangerer FN truslene mot livet på jorden:

 1. Tap av natur: Snauhogst av skog, drenering av myr, sprengning av fjell for å gi plass til industri, hytter, landbruk, bosteder og veier for en stadig økende befolkning.
 2. Direkte utnyttelse av natur, eks. jakt, overfiske, vedsanking.
 3. Klimaendringer
 4. Forurensning
 5. Fremmede arter som spres til områder der de ikke hører hjemme, eks. hageavfall som kastes i skogen.

Befolkningsvekst og forbruk er hovedårsakene til at jorden og vårt livsgrunnlag er truet.

FN-rapporten er krystallklar på hva som skal til for å løse krisen: 

Kutt forbruket. Lev naturvennlig.

Kutt forbruket – lev naturvennlig

Da korona-viruset kom til Norge begynte nok flere å reflektere over livet og hva som er viktigst. Vi opplevde at det finnes andre måter å leve på, og at lykke ikke nødvendigvis er synonymt med høy materiell velstand. Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder forbruk. Jeg oppfordrer flere til å kutte sitt personlige forbruk og leve så natur- og miljøvennlig som mulig.

Eie lite – leve mer
Jeg er delvis oppvokst i Månefjellene i Uganda. I dag bor jeg på Ellingsrud ved Østmarka i Oslo og har mann, barn og katt som folk flest. Jeg elsker fjell og friluftsliv, og livet på tur har lært meg at det er lite du egentlig trenger for å ha det bra: Rent vann, luft, natur, mat, klær, varme, turutstyr og tak over hodet. Du kommer veldig langt med det.

Vi lever kort og er døde fryktelig lenge. Derfor har jeg valgt å leve saktere, jobbe mindre og bruke mer tid på det som gjør meg glad. Over tid har jeg solgt unna og spart penger. I dag klarer jeg meg med lite, har stor frihet og trives i livet. I stedet for å samle på ting, samler jeg gyldne øyeblikk. Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du.

TID er viktigst: Tid til å nyte hver dag, ta vare på deg selv og de du er glad i. Når du har tid, blir det lettere å ta gode valg i hverdagen som gagner både naturen, helsa og lommeboka. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket og leve mer naturvennlig – det er snarere tvert imot.

Natt i Jotunheimen. Ekte, gyldne øyeblikk.

Tips for å spare, leve enklere og mer naturvennlig

Jeg har stor respekt for at folk har ulike utgangspunkt og muligheter her i livet. Alle har også rett til å velge hvordan de ønsker å leve. Jeg deler denne listen fordi den fungerer som en rettesnor for mitt liv. Forhåpentligvis vil listen inspirere flere til å ta sitt liv opp til vurdering og tenke: Hvilke muligheter har jeg? Hvordan kan jeg gjøre meg selv og andre glad? Trenger jeg alt jeg eier?

 • Hytte: Lei ei hytte som står tom. Bygger du ny hytte, ødelegger du mer natur:
  Hyttedrømmen som spiser natur (NRK)
  Stopper hyttebygging i Lillehammer: – Grotesk syn (NRK)
 • Bil og båt: Kan du eie/bruke sammen med andre? Kan du klare deg med èn bil?
 • Batteri-forbruk: Trenger du to biler hvorav den ene er el-bil? Trenger du el-sykkel, ny mobil og hoverboard? Batterier inneholder kobolt og sjeldne mineraler. Dette medfører naturskadelig gruvedrift, giftige utslipp, barnearbeid, helseskader og død i f.eks Kina/Mongolia og Kongo.
 • Hvor bor du? Kan du bo like bra og rimeligere et annet sted?
 • Selg unna og gi bort. Eie kun det du virkelig trenger. Gå gjennom huset fra loft til kjeller.
 • Planlegg kjøp og lag lister. Hold deg til lista – ikke kjøp på impuls.
 • Lån og del: Kjøp trampoline sammen med nabo’n i stedet for å kjøpe selv. Lån snøfreser, vipps eller måk snø som takk. Win-win for begge parter!
 • Kjøp brukt og kjøp på salg. Dyre ting er ofte billigere sent på sesongen.
 • Kjøp utstyr og klær av høy kvalitet som varer lenge. Jo lengre du bruker tingene dine, jo bedre er det både for lommeboka og for naturen.
 • Kjøp kun det du MÅ ha. Vær beinhard når du prioriterer. Tenk pris pr. bruk!
 • Ut på tur? Bruk pakkelister slik at du får med deg kun det du trenger. Spør erfarne turfolk om råd – da er det mindre risiko for bomkjøp.
 • Kortreist: Velg kortreist norsk turutstyr, norsk mat og norgesferie. Støtt bedrifter som IKKE legger til rette for at folk skal kjøpe stadig mer. Kjøp av bedrifter som ønsker å bevare natur og miljø på ekte.
 • Reparer ting som går i stykker! Det er gøy å reparere, og du viser at du tar ansvar for naturen.
 • Spar i naturvennlige fond. Langsiktig sparing med månedlig spareavtale er lurt. Styr unna fond i KLP, Storebrand og DNB – de investerer stort i naturødeleggende vindindustri.
 • Velg strømleverandør som leverer vannkraft i stedet for naturødeleggende vindindustri.
 • Gaver: Si at du ønsker deg penger på opplevelseskontoen. Gi opplevelser til andre i stedet for ting – en fjelltur, et glass honning, tur til Dyreparken.
 • Lev sunt: Lite rødt kjøtt, mye frukt og grønt. Drikk mye vann og lite alkohol
 • Spis opp maten. Spar rester til neste dag. Frys ned. Vi kaster ikke mat.
 • Kildesorter og tilstreb null restavfall.
 • Ta vare på naturen der du er: Lær deg sporløs ferdsel og plukk plast på din ferd
 • Tren ute: Gå tur, trekk dekk, sykle, løp, gå på ski, klatre, svømme, padle, bruk trampoline…

Øv deg på å leve enkelt og bruke energien på det som gjør deg selv og andre glad! På kjøkkenveggen hjemme henger enda ei liste. Her skriver vi ned stort og smått vi kommer på i hverdagen som hjelper oss å leve enkelt, spare penger og bevare naturen.

Jo mindre du eier, jo færre bekymringer og mer frihet får du. Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.

«Det er kjedelig å gå i butikken. Det er gøyere å gjøre morsomme ting sammen»

Nila, 6 år
Å ha tid og opplevelser sammen er bedre enn ting.

Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige

Jeg skal bruke resten av livet på å inspirere flere til å kutte forbruket, oppleve og ta vare på naturen. Det er summen av hvordan vi lever; våre handlinger og valg hver dag, som er viktige.

Livet er det viktigste prosjektet. Bruk livet på det som får hjertet ditt til å banke fort! Kjemp som en løve – ikke som et pinnedyr – for å gjennomføre drømmene. Det er ikke tanken som teller! Innrett livet over tid slik at det er mulig å få til. Lag en plan, sørg for god timing – og så gjør du det. 75 prosent gjennomtenkt holder! Du kommer ikke over en bresprekk med to korte steg. Du må ta sats og hoppe.

Når jeg blir gammal skal jeg si til meg sjøl:

 • Du tok noen sjanser og gjennomførte drømmene.
 • Du kjempet for noe som var verd å kjempe for.
 • Du levde slik du ville, ikke slik andre forventet.
 • Du tok godt vare på deg selv og de du var glad i.
 • Du eide lite, men levde mye.
 • Du turte å si hva du følte.
 • Du tillot deg selv å være glad og litt gal.
 • Du levde i nuet og samlet mange gyldne øyeblikk.

Hilsen fra Per:
Hei Christin. Jeg har alltid vært glad i naturen, men det var først da jeg var 45 år, etter en 4 dagers ridetur i fjellet, at det virkelig gikk opp for meg. Jeg har det best når jeg har minst. Nå har jeg blitt en gammel mann, og bena fungerer ikke like godt som før, men jeg elsker fortsatt å pakke det jeg trenger ned i en havkajakk og dra på overnattingsturer, gjerne 2-3 uker i slengen. Det er godt at det finnes unge folk som deg, som også har forstått hva som faktisk er viktig. Hilsen Per

Se også:


Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –

Oppdatert 28.08.21

9 tanker om “Du blir ikke mindre lykkelig av å kutte forbruket. Det er snarere tvert imot.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..