Randonee-tur, Topptur, Turbeskrivelse

Topptur på randonee-ski for nybegynnere til Midtre Høgvagltind i Jotunheimen – fulltegnet!

27. og 28. april 2019 arrangerer vi nybegynnerturer på randonee-ski ved Leirvassbu i Jotunheimen. Denne turen er fullbooket. Abonner med e-post (se knapp), og du får tilsendt info om nye turer straks vi legger ut. Sist oppdatert 03.04.19.

Påmelding og praktisk info

  • Transport: Avtal samkjøring her (Facebook-arr). Hør med Leirvassbu om buss fra Oslo.
  • Infomøte og oppmøte: Både lørdag og søndag møtes vi kl 09:00 i peisestua (ned trappa) for info om dagens tur. Du må ha pakket sekken og være klar for tur før kl 09:00. Etter infomøte møtes vi kl 10:00 utenfor hovedinngangen, ferdig pakket og klar til å gå. Ta feller på skiene – vi begynner å gå med feller. Avgang: Presis kl 10:15. Kommer du senere enn det må du gå tur på egenhånd.
  • Vær og turmål: Er været for dårlig lørdag, går vi tur mot Kyrkjeoksle i stedet. Dette er også en knallfin tur! Vi gir Høgvagltind en ny sjanse på søndag hvis det er meldt bedre vær da. Info om vær, turmål og skredforhold legges ut her 1-2 dager før turen. Webkamera, Leirvassbu
  • Påmelding: Påmeldingen er avsluttet, turen er fullbooket.
  • Overnatting: Book seng på Leirvassbu 4-5 mnd før turen (hytta blir fort full). Alternativt kan du sove i eget telt eller lavvu rett utenfor hytta.
  • Aldersgrense: 12 år+ . Foreldre må være svært fjellvante og ivareta barna sine selv underveis. Barn i alderen 12-15 år må ha vært med på tilsvarende turer tidligere.

 

Til inspirasjon 🙂

Utstyr, tips og råd, pakkeliste

Du må være utstyrt for vintertur i høyfjellet. Været kan slå om og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt. Det er ditt ansvar å ha med det utstyret som turen krever. Vi anbefaler deg å følge vår pakkeliste og pakke lettest mulig.

Du må eie eget rando-utstyr eller leie. Noen alpinanlegg og sportsbutikker leier ut utstyr. Leirvassbu leier ikke ut randoutstyr. Snakk med de andre deltakerne på Facebook om hvor de leier/kjøper utstyr

Du er ansvarlig for å tilpasse og sjekke at utstyret ditt fungerer før du reiser hjemmefra. Vi har ikke mulighet til å hjelpe deg med dette på Leirvassbu. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller og ha testet utstyret. Støvlene må ikke være for små (føtter utvider seg når de går). Støvlene må passe til bindingen. Bindingene og stopperne (hvis du har det) må være i orden. Utstyr som fungerer er en forutsetning for en vellykket og god tur.

Turbeskrivelse

Turen til Midtre Høgvagltind er en enkel tur som egner seg svært godt for nybegynnere. Vi bruker ca 6 timer totalt og skal gå 700 høydemeter og ca 12 km tur/retur Leirvassbu. Se kart her

rute
Ruta fra Leirvassbu til Midtre Høgvagltind

Toppen er også grei å gå på vanlige fjellski. Du må ha stått litt på ski tidligere og vite hva ski handler om (langrenn, fjellski eller slalom), men du må på ingen måte «være god» eller «flink» til å stå nedover. Vi kjører ikke bratt ned i skredfarlig terreng. Det er slake fine bakker godt under 30 grader hele veien slik at du kan bruke energien på å nyte og sette fine svinger i stedet for å bremse og være redd. Sammen kommer vi oss trygt hjem til middag – det lover vi!

Du blir kjent med andre fjellinteresserte og får mer kunnskap om sikkerhet og ferdsel i fjellet om vinteren. Vi går i rolig tempo og passer på at alle får i seg nok mat og drikke og får skiftet tøy underveis. Dette er tur. Det er ikke en konkurranse om å gå fort opp og komme seg raskest mulig ned igjen til hytta. Det er faktisk stikk motsatt: Vi skal samle gyldne øyeblikk underveis, ta bilder, kose oss og ta riktige valg underveis.

Vi går på ski over Høgvaglbreen. Alle sprekker er fylt igjen med snø, og det er helt trygt å gå uten tau.

Selve toppen er verken luftig eller skummel, så høydeskrekken kan du legge igjen hjemme 🙂

Skredfare og vær: Vi legger ut info om dette 1-2 dager før turen. Turen går i terreng som er mindre enn 30 grader bratt og ruta er godt planlagt slik at vi unngår skredfarlig terreng. Dermed trenger du ikke bekymre deg for snøskred selv om det skulle bli meldt stor snøskredfare i området. Vi passer godt på dere!

Du trenger kun hjelm og spade, ikke fullt skredutstyr. Dersom du har tilgang til skredsøker og søkestang, anbefaler vi likevel at du tar med utstyret. Her er fine muligheter til å teste hvordan utstyret virker, snakke med andre og lære mer.

Gjør det til en bra tur!

Blide damer på tur! Lunsj i vindsekk er trivelig og gir ly for vinden.

Været kan vi ikke styre, men hvis du har orden på utstyret, tenker positivt og hjelper sidemannen underveis…ja, da blir dette garantert en bra tur 🙂 Bli kjent, snakk deg selv og andre opp og vær en god turkamerat.

Se også:

 

Velkommen til fjells! Har du innspill hører vi gjerne fra deg. Abonner med e-post (se knapp), så får du varsel på mail når vi legger ut nye godsaker 😀

Christin & Bjørn

 

33397885944_63a50be570_o
Det kan være greit å forberede seg mentalt til to dager med syyykt blide turledere 🙂
44728494_2754619704564310_4878336997120278528_o
Midtre Høgvagltind til venstre (2066m) og Vestre Høgvagltind. Foto: Morten Helgesen, Peakbook

 

2 tanker om “Topptur på randonee-ski for nybegynnere til Midtre Høgvagltind i Jotunheimen – fulltegnet!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..