Natur og miljø

Derfor sier jeg NEI til massiv veibygging i Østmarkas inngrepsfrie hjerte

Joda, Østmarka har fått nasjonalpark. Men rett ved parken – langs hele østsiden av Elvåga – vil Losby Bruk bygge et nytt, 4 km (!) langt veianlegg. Dette vil generere store inntekter til skogeier – på bekostning av naturen: Veien og de enorme inngrepene vil rasere store deler av Østmarkas gjenværende, intakte naturområder og ødelegge artsmangfoldet.
Veianlegget for tømmertrailere skal gå i området mellom Dammyr og Løkebrudalen. Terrenget er dels svært ulendt, og tegningene over veitraseen viser at den vil medføre svært store terrenginngrep med mye sprenging og flere meter høye fyllinger. Veien skal være mellom 4,5 og 6,5 meter bred. I tillegg kommer grøfter og fyllinger. For hver 225. meter skal veien utvides med store snuplasser, velteplasser, parkeringsplasser og pukkverk. Her vil «veien» være mellom 17 og 36 meter bred. I hele veiens lengde skal også en bred gate på minimum 20 meter flatehogges. Inngrepene vil være så omfattende at dette til nå inngrepsfrie naturområdet ikke vil være til å kjenne igjen.

Kart over området med stier i blått, skiløyper i rødt og veitraséen i grønt. Lars Lindland.

Kartet viser ny vei i grønt. Stier er blå, skiløyper er røde. v/ Lars Lindland

Feltbiologer har registrert en rekke rødlistede og truede arter i området, og Losby Bruks egen kartlegging sommeren 2023 viser at området har større naturverdier enn tidligere antatt. Her ligger myrer som holder på CO2 og er hjem for tiur og orrfugl. Skogen her – som ikke har vært utsatt for flatehogst – er hjem for insekter og dyr. I samme område går også ikoniske skiløyper og blåmerkede stier. Et slikt inngrep vil være det største og verste for naturen i Østmarka i nyere tid.

Søknaden fra Losby Bruk skal behandles av Lørenskog kommune 29. februar. Beskytt Lørenskog kommunes aller siste veiløse naturområde i Østmarka! La også kommende generasjoner få oppleve Østmarkas gjenværende, intakte naturområder – og derved også forstå verdien av vill, urørt natur! Et NEI fra Lørenskog kommune i denne saken vil være et konkret bidrag til kommunens bærekraftsmål om å stoppe klimaendringene.


Si NEI nå!



«Å stoppe klimaendringene» er et viktig bærekraftsmål for Lørenskog kommune. Da kan ikke kommunen ødelegge mer urørt natur. Tap av natur er den største trusselen mot jordens artsmangfold. Og klimakrisen er en del av naturkrisen.


Det er bra at Lørenskog kommune ønsker å gjøre en innsats for klimaet, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge mer natur. Både mennesker og dyr er en del av naturen og vi har ansvaret for å ta vare på den for kommende generasjoner. Fortsetter vi å bygge ned naturen, ødelegger vi livsgrunnlaget vårt. Klimakrisen er en del av naturkrisen. Vi kan ikke løse klimakrisen først og deretter fikse naturen. Les ekspertintervju v/ klimaforsker Siri Vatsø Haugum

FN har slått fast at tap av natur er den største trusselen mot jordens arter – mennesket inkludert. Slik rangerer FN truslene mot livet på jorden:

  1. Tap av naturareal: Flatehogst av skog, veibygging, ødelagte myrer, hyttebygging mm.
  2. Utnyttelse av natur, eks. jakt, overfiske, vedhogst.
  3. Klimaendringer
  4. Forurensning
  5. Fremmede arter som spres i områder der de ikke hører hjemme.

«Tre fjerdedeler av landjorda er vesentlig endret av mennesker. To tredjedeler av havene er under sterkt press. Én million arter står i fare for å dø ut. Vi utvinner 60 milliarder tonn av jordas ressurser hvert år, dobbelt så mye som i 1980 og langt over jordas tålegrenser. Tap av natur er den fremste trusselen mot jorden og menneskeheten.»
Les mer: De største truslene mot livet på jorda


Artikler om veibygging i Østmarka


Skog er skog, sier du? Slik er det ikke.

Det er stor forskjell på skogplantasjer skapt av mennesker og villskog som ivaretar artsmangfoldet.

Flere relevante artikler:


Si NEI nå!

Om gammelskog, artsmangfold og klima. Foto: NOA & Naturvernforbundet


Sist oppdatert: 17.03.24 v/ Christin Oldebråten