Natur og miljø

Naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen

Det er viktig å gjøre en innsats for bedre klima, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge mer natur. Norske politikere ignorerer naturkrisen, skriver noen av norges mest respekterte forskere til Aftenposten.

Noen tenker: Dette gjelder ikke i Norge. Her er så mye plass. Men våre villmarksområder krymper. For 100 år siden lå halvparten av landet 5 kilometer fra store tekniske inngrep. I dag er andelen redusert til en tiendedel.

Naturtap

For hver dag som går ødelegger vi mer natur og livsgrunnlag. Hovedårsaken er våre arealkrav; vi mennesker breier oss. Vi har endret tre fjerdedeler av klodens landareal og dekker jorden med sement, grusveier, hytter, vindturbiner, asfalt, gressplener og intensivt jord- og skogbruk. I 2019 slo FNs naturpanel fast at én million arter står i fare for å dø ut.

Det er viktig å gjøre en innsats for bedre klima, men vi redder ikke jorden ved å ødelegge mer natur. Både mennesker og dyr er en del av naturen. Natur omfatter både land og hav og vi har ansvar for å ta vare på begge deler. Fortsetter vi å øke forbruket og bygge ned naturen, ødelegger vi livsgrunnlaget vårt.


Se også:


Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –

8 tanker om “Naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen”

  1. Helt enig. Det er synd politikere ikke bryr seg når det gjelder rasering av natur. Alt idag dreier seg om profitt og økonomi. Flott blogg forresten. Jeg fant den ved en tilfeldighet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..