Enten du skal sove ute i fjell, skog eller mark er det de samme prinsippene som gjelder for å ikke fryse og ha en god natt. Her er mine tips til hva du bør tenke på.
1. Valg og vedlikehold av utstyr
1.1 To liggeunderlag
- Det er kaldt i bakken. For at kulda ikke skal trekke opp til deg trenger du et tykt, solid skumliggeunderlag nederst.
- Oppblåsbart liggeunderlag legges oppå skumlaget. Dette gir ekstra isolasjon og øker komforten betraktelig.
- Skumlag må alltid brukes i kombinasjon med oppblåsbart i tilfelle punktering. Det er ikke lett å fikse oppblåsbare underlag underveis på tur. Skumlaget er svært viktig for sikkerheten vinterstid.
- Jeg sover alltid inni en Fjellduk. Les hvorfor i punkt 1.3 nedenfor.

1.2 Varm og god sovepose
- Ikke kjøp sovepose på impuls. Planlegg kjøpet og gjør research. Det er bra både for naturen og lommeboka dersom flere unngår bomkjøp og velger kvalitet som varer lengst mulig.
- Når du investerer i en god sovepose er det større sjanse for at du vil bruke den ofte og kose deg mer på tur. Det er dumt å kjøpe en sovepose som ikke holder deg varm, er for stor og tung osv. Slike poser har en tendens til å bli liggende hjemme…
1.2.1 Dun eller fiber?
En fibersovepose vil fortsatt varme selv om den blir fuktig.
- Velg fiber til turer hvor det er fare for mye nedbør og du skal gå over flere dager.
- Ligger du mye i telt spiller nedbør mindre rolle.
- Fiberposer veier mer enn dun og tar opp mer plass. De egner seg best på turer hvor vekt/plass ikke er så viktig – for eksempel korte turer i skogen eller på pulktur.
- Fiberposer kan vaskes.
Mange dunposer er vannavstøtende og tåler litt fukt. Vår, vinter og høst bruker jeg dunsovepose 99 % av tiden i kombinasjon med Jervenduken Hunter.
- Dun veier lite i forhold til varmeeffekten som oppnås. Mine dunposer omslutter kroppen på en herlig måte og blir raskt varme. Se mine soveposer her
- Tar liten plass! Kompresjonstrekk med fire stropper hjelper deg å komprimere dunposen. En lett 3-sesongs dunpose bør kunne komprimeres ned til rundt 12×12 cm. Dette er viktig når jeg skal sove på fjelltopper om høsten. På slike turer er det om å gjøre å ha minst/ lettest mulig sekk og dermed må utstyret ta minst mulig plass.
- Velg dunpose med robust, vannavstøtende yttertrekk. I kombinasjon med tykk Fjellduk (les nedenfor) har du god beskyttelse både på kalde og litt fuktige dager.
- På pulktur kan sovepose og liggeunderlag oppbevares i bedding. Dette er meget praktisk og gjør at soveposens isolerende egenskaper holder seg bedre over tid enn om du stapper den ned i et kompresjonstrekk hver dag. Se pakkeliste for pulktur her (brynje.no)
- Dunposer kan vaskes

1.2.2 Hvor varm bør soveposen være?
Inni soveposen er det oppgitt tre ulike temperatur-verdier: T-comfort, T-limit og T-extreme. Hva betyr dette?
- T-comfort (kvinne): Laveste temperatur hvor en gjennomsnittlig dame kan sove behagelig i soveposen med 1 lag ull.
- T-limit (mann): Laveste temperatur en mann kan sove behagelig i soveposen med 1 lag ull.
- T-extreme: Laveste temperatur hvor en dame skal kunne overleve i 6 timer uten å bli få hypotermi /bli nedkjølt med 1 lag ull.
Min tommelfingerregel for å velge sovepose:
Sovepose + fjellduk, lakenpose og ull = skal tåle 7-10 grader kaldere enn YR.no melder midt på natta.
A. Ved -15 midt på natta velger jeg:
Dunsoveposen Mammut Siku Down, T-comfort -13
+ Fjellduk (-6)
+ Lakenpose (-2)
+ Brynje Arctic netting og ull på kroppen (-2)
————————————————————–
= Jeg er rigget for å tåle ca. -23
B. Ved -5 midt på natta velger jeg:
Dunsoveposen Mammut Sphere Down 3-season, T-comfort -1
+ Fjellduk (-6)
+ Lakenpose (-2)
+ Brynje Arctic netting og ull på kroppen (-2)
————————————————————–
= Jeg er rigget for å tåle ca. -11

1.2.3 Ta vare på soveposen
>> Heng opp og luft soveposen etter tur
Luft og tørk soveposen etter tur. Selv om posen ikke kjennes våt, kan fyllet være fuktig på grunn av kondens eller svette. Åpne glidelåsen, vreng posen og heng den opp i full lengde. Trekket må også tørkes fordi det kan være fuktig på innsiden. La heller posen henge litt for lenge enn litt for kort. Pakker du sammen en våt pose, vil det fort bli mugg i posen.
>> Bruk lakenpose
Når du bruker lakenpose i soveposen slipper du å vaske den ofte. Da holder posen seg bedre!
- Lakenposen gjør soveposen varmere og beskytter mot svette, fett og sikkel.
- Lakenposer tåler hyppig vask og kan også brukes på hytter hvor det finnes dyner og puter.
- Velg mumieformet silkelakenpose. De passer perfekt i sovepose, veier lite og tørker raskt.
>> Vask soveposen sjelden
- Fiberposer kan vaskes i vaskemaskin på 40 grader med lav sentrifugering. Bruk vaskemidler som er laget for soveposer, slik at ikke rester av vaskemiddelet blir liggende igjen i fyllet. Mange fiberposer tåler å bli vasket ved høyere grader, men det går ut over levetiden. Ikke bruk skyllemiddel.
- Dunposer kan vaskes i vaskemaskin på 40 grader skånevask/dunvask. Bruk helst dunvaskemiddel. – eller 1/3-dose av mildt, flytende vaskemiddel. Lukk alle glidelåser, løsne alle strammesnorer. Vreng ut alt overflødig vann etter vask. Minimum kapasitet på vaskemaskinen må være 7 kg. Tørk i tørketrommel på lav varme, og bruk tennisballer eller vaskeballer for å gjenopprette spenst og “fluff”. Følg vaskeanvisningen for din pose, så vil dunen gjenvinne sin bæreevne godt etter vask.
>> Oppbevar soveposen hengende
Heng soveposen tørt i full lengde i romtemperatur. Skru opp noen solide knagger! Ikke rull sammen posen. Ikke stapp posen i kompresjonstrekk. Ikke dytt posen inn i et skap…
>> Reparasjon
- Ødelagte glidelåser kan som regel fikses – ofte er det bare skyveren som er slitt og må byttes.
- Rifter må tapes med sportsteip eller gaffa straks. Send posen inn til reparasjon straks du kommer hjem. Soveposer består av ulike kammere og lag med isolasjon, så det kan være vanskelig å få til dette selv.

1.3 Fjellduk
Det er bra både for lommeboka og naturen dersom du velger turutstyr som har mange bruksområder. Med tykk, fòret fjellduk kan du sove under åpen himmel hvor som helst. Fordelene med fòret Jerven Hunter fjellduk er mange:
- Du trenger verken hengekøye, trær eller telt.
- Du klarer deg sannsynligvis med bare to soveposer; en tykk vinterpose og en 3-sesongs pose.
- Duken bidrar med 5-6 grader ekstra varme og beskytter både deg og soveposen mot snødryss, rim, vind og nedbør.
- Duken gir lite kondens slik at soveposen holder seg tørr.
- Duken gir deg ly og deilig underlag på alle slags turer hele året, også i vinterfjellet.
- Fungerer flott som ekstra isolasjon på teltbunnen.
- Kan brukes som bedding når du går med pulk.
SJEKK: Christins pakkeliste for overnatting under åpen himmel

2. Kle deg så du ikke fryser
Kle deg i løse lag som varmer og isolerer. Varm luft i lagene du har på deg – og i posen – holder deg varm. Hvor mange lag du velger er opp til deg – men det lønner seg å ikke ha på så mye at soveposen blir helt «stappa». Det er kroppen din som skal varme opp luften i soveposen.
Er det kuldegrader ute bruker jeg nesten alltid Brynje Arctic netting/ull fra topp til tå:
- Balaklavaen holder seg på hodet og kan også dekke hals og nese ved behov
- Trøye med høy hals og tommelfingerhull
- Stilongs
- På føttene har jeg løse, tykke ullsokker kombinert med løse, tovede ullsokker.
På varmere netter bruker jeg Brynje Classic wool eller bare Brynje Super Thermo netting. Kun netting i posen forutsetter at du har varm nok sovepose kombinert med nødvendig ekstrautstyr (silkelakenpose, fjellduk og to liggeunderlag). Se punkt 1.2.2 ovenfor.
PAKKELISTE: Her ser du nøyaktig hva jeg har på i soveposen når det er kaldt

3. Praktiske tips for en bra utenatt
3.1 Start i det små
Start med korte turer for å teste utstyr og lære hva som fungerer for deg. En gang la jeg meg to meter fra husveggen for å teste en ny sovepose i -24 grader. Start gjerne på verandaen, i hagen eller i nærskogen der du bor. Da kan du alltids foreta en kontrollert tilbaketrekning til heimen hvis ting skulle skjære seg. Når du føler deg trygg på deg selv, utstyret og rutinene kan du begynne å sove ute når det er kaldere og gå lengre turer.
3.2 Finn et bra sted
Tenk på dette når du skal finne overnattingsplass:
- Kort avstand til vann er en fordel
- Legg deg i le for vind. Er det mygg og knott vil et vinddrag være å foretrekke.
- Pass på at bakken er flat og uten stein og røtter som stikker opp.
- Unngå kalde groper og steder med mye vann i bakken. Kulda legger seg alltid i groper og søkk i terrenget, spesielt nær bekker og vann.
- Legg deg slik at morgensola varmer deg og leirplassen.
- Snø på trærne kan falle ned på deg, så legg deg i åpent lende.
- En fjelltopp er ikke å forakte.

3.3 Gjør ting i riktig rekkefølge
Bruk hue og gjør ting i riktig rekkefølge! Da øker sjansene for at natten blir god.
1) Tenn bål. Tørk fuktige sko og såler. Spis middag – jeg anbefaler Real Turmat gryteretter! Varm tærne ved bålet. Bruk fotposer. Dropp bål hvis du ikke trenger det, f.eks hvis du rusler ut og legger deg kl 23:00. Les om bål og sporløs ferdsel
2) Re opp sengen
- Fjern steiner og kongler. Jevn ut og slå snøen flat med spade. Dersom du føler at du sklir av liggeunderlaget i løpet av natten, skyldes det sannsynligvis at du ikke ligger flatt. Som man reder, ligger man.
- Inni fjellduken legger du skumunderlaget nederst og det oppblåsbare underlaget øverst. Pump opp «passe» slik at det verken blir for hardt eller for mykt.
- Legg soveposen oppå de to liggeunderlagene. Bind soveposen sammen i enden med en snor dersom den er for lang; hvis ikke blir du kald på føttene. Svært viktig om du har med barn!
- Silkelakenposen legger du inni soveposen.
- Ryggsekken legges i hodeenden slik at du lett får tak i ting. Den kan også hjelpe deg å få løftet Fjellduken litt opp slik at du får bedre med lufting.
3) Legg varmeflaske nederst i soveposen
Legg ei flaske med varmt vann (ikke kokende) i bunnen av soveposen. Da får du deilig lunk til føttene, og det kroppstempererte vannet er kjekt å ha om morgenen slik at du slipper å starte med snøsmelting straks du våkner.
4) Gå måneskinnstur for å få i gang blodpumpa. Har du spist mye, har du mye blod i mageregionen. Gå tur helt til blodet trekker ut i tær og fingre og du er god og varm.
5) Gå på do og puss tenner før du køyer
Det er kaldt å fly på do om natta, og kroppen bruker energi på å holde seg. Det hjelper godt å drikke litt mindre. Hvis du plutselig MÅ på do er det best å få det raskt unnagjort slik at du kan sove godt etterpå!
6) Hopp i seng
- Bruk dunjakken som pute. Stapp gjerne i ei ulltrøye og knyt sammen ermene.
- Legg skalljakke og bukse i fjellduken langs soveposen slik at det isolerer langs kantene.
- Sko legges nederst i fjellduken (lurt hvis det snør)
- Legg skosåler og fuktige plagg i soveposen slik at det tørker og er lett tilgjengelig. Fordel plaggene langs kroppen; en klump med våte plagg nederst tørker dårlig og gjør føttene kalde.
- Ha fotposer lett tilgjengelig om natten. Bruk dem når du må på do og til oppbevaring av hodelykt, dopapir, mobil og ørepropper.

4. Sporløs ferdsel
- Bruk gamle bålplasser. Ikke ødelegg vegetasjon/stein/fjell. Husk bålforbud 15/4 – 15/9.
- Bruk billig/nedbrytbart dopapir. Brenn eller grav ned.
- Brenn rester på bålet.
- Ta med egen og andres søppel hjem.
- Dropp unødvendig emballasje.
- Matavfall kastes kun på langtur, alltid på usynlig sted. Ikke grav ned i snøen, da dukker det opp til våren.
- Hundeposen skal hjem. Droppes på langtur.
- Sjekk leirplassen nøye før du drar.
Les mer om sporløs ferdsel på sporlost.no
Se også:
- Pakkeliste for overnatting under åpen himmel med lenker til utstyr
- Dekktrening gjør deg sterk og klar for turer med tung sekk
- Hvordan kle seg for ikke å fryse (brynje.no)
- Flere pakkelister: Skitur med pulk – Fottur med telt – Kajakktur – Sykkeltur – Ridetur
Håper dette var innafor! Har du innspill hører jeg gjerne fra deg. Abonner med e-post (se knapp), så får du varsel på mail når jeg legger ut nye godsaker 😀
Vennlig hilsen
Christin Oldebråten
– Turleder og friluftsinspirator –

Oppdatert 04.01.22
Jeg har lite erfaring selv, men har hørt fra flere erfarne fjellfolk at det blir varmere hvis man legger det skumbaserte liggeunderlaget oppå det oppblåsbare. Er dette noe dere kan kommentere?
LikerLiker
Hei, kulda trekker opp fra bakken og med skumunderlag nederst får man en effektiv barriere mot kulde. Man får også beskyttelse mot ujevnheter, spisse småstein etc. som ellers ville kunne punktere det oppblåsbare. Oppblåsbart nederst og skumunderlag oppå har jeg dessverre liten tro på, men det er lov å prøve!
LikerLiker
Det er rett at det er målbart at det blir varmere med skumunderlag på toppen, men de fleste vil prioritere sikkerheten i å ha skumunderlaget under det oppblåsbare.
LikerLiker
Ligger du med hele deg inne og lukker posen fjellduke ? Har noen åpninger? Eller bruker du den bare som overtrekk slik at hodet ligger utenfor selve jervenduken? Håper det var forståelig det jeg mente 🙂
LikerLiker
Hei, jeg ligger inni fjellduken med hele meg 🙂
LikerLiker
Det er ingen forskning som underbygger at det blir kaldere å ha på mer enn 2 lag undertøy i soveposen. Så lenge det er plass i soveposen vil et tredje lag gjøre deg enda varmere. Dette er en seiglivet myte.
Jeg ville jo av komfort årsaker helst ikke ha på for mye, men det er allikevel viktig at man vet om man havner i en kritisk situasjon at man blir varmere av å ta på f. Eks dunjakke i soveposen så sant det er plass.
LikerLiker
Hei! Liker å sove under åpen himmel, men sliter med fuktighet i posen utover natten. Hjelper fjellduken mot dette? Ligger fjellduken helt ned mot bakken, tåler den dette? Ligger du, og resten av utstyret, inni duken – og er den lukket? Holdes den oppe av noe, eller brukes den som en stor sovepose?
LikerLiker