Overnatte ute, Tips og råd

Tips for å overnatte under åpen himmel

Nattehimmelen med blinkende stjerner danner et mektig tak over store, ruvende fjell. Ved Uranostind sitter to skikkelser urørlige mens månen stiger opp over Jotunheimens tinder. Det glitrer i blåis fem hundre meter nedenfor. Det siste taulaget har gått hjem over breen. Vi er alene i fjellet og har all verdens tid. Oppdatert 15.03.19.

Himmelen går over fra rosa til dyp lilla og tåke stiger opp fra gapende stup på hver side av eggen. Det begynner å bli kjølig. På tide å re opp sengen! Vi rydder vekk stein, bygger en liten mur – og vipps, så har du hva jeg kaller en finfin himmelseng:

Enten du skal sove ute i fjell, skog eller mark er det mye av det samme som gjelder for å ha en god natt. Her er mine tips til hva du bør tenke på.

 

 

Start i det små

Det er lurt å starte i det små for å teste og lære. En gang la jeg meg to meter fra husveggen for å teste ut en ny sovepose i -24 grader. Start gjerne på verandaen en stjerneklar natt med litt frost i mars/april eller oktober/november. Da er forresten myggen dau også!

Har du med barn er det spesielt viktig å tenke retrettmuligheter og ha gode marginer. Når du føler deg trygg på deg selv, utstyret og rutinene kan du begynne å sove ute når det er kaldere og gå lengre turer.

IMG_0989
Med pus i Østmarka

Finn et bra sted

 • Velg et sted som ligger mest mulig i le for vind.
 • Pass på at bakken er flat og uten stein og røtter etc. som stikker opp.
 • Det er fint å ligge på en plass hvor du har mulighet til å fyre opp bål.
 • Unngå steder med mye vann i bakken.
 • Kulda legger seg alltid i groper og søkk i terrenget, spesielt nær bekker og vann.
 • Det er deilig å våkne til morgensol.
 • Det er praktisk med kort avstand til vann slik at du har nok til drikke og matlaging.

Foret fjellduk/vindsekk rett på bakken

Legg en foret fjellduk på bakken, eks. Fjellduken Hunter. Denne avgir ikke kondens på innsiden slik at soveposen blir våt. Duken er også vindtett og tåler en god del regn. Skulle det begynne å snø er det bare å sove videre, snøen rister du av deg når du våkner. Om sekken er dekket av rim når du våkner gjør det ingenting; på innsiden er det tørt og fint.

IMG_6695
Ikke’no stress for å komme tilbake til hytta i dag.

To liggeunderlag

Inni vindsekken legger du først et vanlig skumplastunderlag. Det trenger slett ikke være av den dyreste sorten! Om vinteren anbefaler jeg en tykk variant for best mulig isolasjon.

Oppå skumplastunderlaget legger du et oppblåsbart liggeunderlag. Da sover du mye bedre! Skumplastunderlag under det oppblåsbare er viktig; hvis det går hull får du en kald natt.

Ikke pump opp det oppblåsbare underlaget slik at det blir veldig hardt å ligge på. Prøv deg frem og kjenn etter hva som funker best for deg. Velg et underlag som det går kjapt å pumpe opp.

Sovepose + silkelakenpose

Oppå de to liggeunderlagene legger du soveposen. Inni soveposen bør du bruke silkelakenpose som både øker temperaturen og er hygienisk fordi det kan vaskes.

Velg en skikkelig god sovepose som gjør at du ikke fryser. Syntetiske soveposer er tyngre, men tåler mer fukt og kan vaskes. Dunposer er herlige når det er kaldt, veier lite og tar liten plass i kompresjonstrekk. Er soveposen for lang bør du snøre den igjen nederst slik at du ikke fryser så lett på beina.

Soveposen bør – sammen med foret fjellduk, silkelakenpose og ull/netting på kroppen – være minst 10 grader varmere enn meldt på YR.no. Hvis det er meldt – 5 på natta, velger jeg:

Sovepose: Sphere Down Winter (-5)
+ Fjellduken Hunter (-4)
+ Silkelakenpose (-3)
+ Netting og ull på kroppen (-3)
————————————————————–
= Du er rigget for å tåle – 15 og kommer sannsynligvis ikke til å fryse.

IMG_6616
Pumper opp liggeunderlag i «Hønsereiret».

Bekledning: Netting innerst. Ull utenpå.

Ikke pakk inn kroppen i for mange tykke plagg i soveposen. Kroppen er ovnen som skal varme opp luften i soveposen. Har du på for mye klær, klarer ikke kroppen dette, og da blir du liggende og fryse.

På kalde netter bruker jeg Brynje Arctic netting og ull fra topp til tå. Med grovmasket, syntetisk netting innerst holder kroppen varmen mye bedre. Jeg bruker balaklava i netting/ull som ikke sklir av og dekker hode/nese/hals/nakke. Jeg har på høyhalset netting/ull-genser med tommelfingerhull, netting/ull-stilongs og tykke sokker. Noen ganger stikker jeg føttene inn i armene på dunjakka for å varme dem. Dunjakka funker også fint som pute hvis du stapper den inn i ei trøye.

img_3050.jpg
Ull, netting og dun under Store Smørstabbtind

Fyr i ovnen før du kryper i posen

Kroppen er din ovn i soveposen. Spis godt og drikk varmt før du legger deg. Men – når du spiser, går blodet til magen og det gjør at føtter og fingre blir kaldere. Gå derfor kveldstur før leggetid for å få i gang blodsirkulasjonen. Vedsanking er en fin aktivitet; da får du raskt liv i bålet når du våkner.

11930907_1204944356198527_1284178051874348631_o
Mot Falketind

Flere tips

 • Legg skalljakke og bukse på innsiden av vindsekken langs soveposen slik at det isolerer langs kantene. Sko legges nederst, inni Fjellduken.
 • Skosåler legges inni soveposen og tørkes sammen med annet fuktig tøy. Fordel fuktig tøy langs hele kroppen; ikke legg det i en klump nederst i soveposen. Det blir kaldt for føttene, og tøyet tørker ikke til neste dag. Bruker du syntetisk netting innerst på kroppen i løpet av dagen, har du mindre vått tøy å tørke om natten.
 • Hell varmt vann (ikke kokende!) på to Nalgene drikkeflasker. Skru GODT igjen! Våte sokker tres utenpå flaskene slik at de tørker. Legg flaskene i bunnen av soveposen 15 min før du legger deg slik at det er lunk i posen. Nå har du også fislunkent vann du kan drikke til frokost og det er bra for magen!
 • Ryggsekken legges i hodeenden slik at du lett får tak i ting. Den kan også hjelpe deg å få løftet Fjellduken litt opp slik at du får bedre med lufting.
 • Tiss og bæsj før du køyer. Det er kaldt å fly rundt på do om natta. Ha hodelykt lett tilgjengelig. Innerlomme på soveposen er smart.
 • Bruk ørepropper hvis andre snorker. God søvn er viktig for at kroppen skal yte neste dag.
 • Om vinteren kan du bruke dunfotposer eller fotposer med crocs inni i stedet for å vase rundt med våte sko.
 • Dobbeltsjekk at gassboksen passer til brenneren. Hvis ikke får du ikke fyr. Veldig kjipt! Legg gassboksen i vindsekken om natten slik at du får lettere fyr om morgenen.
 • Det er viktig å spise godt! Jeg syns det er digg å få måltidene kjapt unnagjort når det er kaldt. Stort sett faller valget på Real Turmat som smaker nydelig og tilberedes enkelt med bare kokende vann. Maten veier også minimalt i sekken.
 • IMG_6897

Kjapt, godt, enkelt og ikke minst lett vekt.

Si som Pippi:

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!

 

Se også:

 

Håper dette var innafor! Har du innspill hører jeg gjerne fra deg. Abonner med e-post (se knapp), så får du varsel på mail når jeg legger ut nye godsaker 😀 Klem – Christin

5 tanker om “Tips for å overnatte under åpen himmel”

 1. Jeg har lite erfaring selv, men har hørt fra flere erfarne fjellfolk at det blir varmere hvis man legger det skumbaserte liggeunderlaget oppå det oppblåsbare. Er dette noe dere kan kommentere?

  Liker

  1. Hei, kulda trekker jo opp fra bakken og med skumbasert nederst får man en effektiv barriere mot kulde. Man får også beskyttelse mot ujevnheter, spisse småstein etc. som ellers ville kunne punktere det oppblåsbare. Jeg tenker det kommer litt an på typen oppblåsbart; har du et tykt og bredt underlag kan det kanskje funke å ligge med skumplast oppå. Jeg bruker Light Pump Mat som er superlett og litt smalere. Tror ikke det hadde funket så godt med skum-underlag oppå der, ser for meg at jeg ville ha «rullet av». Men jeg har faktisk ikke prøvd dette ordentlig, så da må jeg jo ta utfordringen 🙂 Oppdaterer saken her dersom det viser seg å være en god ide. Prøv gjerne du også! Klem – Christin

   Liker

 2. Ligger du med hele deg inne og lukker posen fjellduke ? Har noen åpninger? Eller bruker du den bare som overtrekk slik at hodet ligger utenfor selve jervenduken? Håper det var forståelig det jeg mente 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..